Dnes Prague Edition

Divočina Šumavě neškodí a obce z ní těží

-

umavský uzel je zvláštní. Špatně se rozvazuje. I proto se v kulisách parlamentn­ích dohadů o zákonu o ochraně přírody odehrává bitva o Národní park Šumava. Její další dějství je dnes na programu Sněmovny.

Proč se debata o zákonu zkoncentro­vala na Šumavu, přestože se dotýká pravidel pro všechny národní parky? Ten šumavský je totiž asi dvakrát větší než zbývající tři dohromady a navíc v něm leží obce, které se ve sporu hlasitě angažují. A jde i o využití pozemků v této oblasti. Proto vznikl v Senátu kontroverz­ní návrh, aby se parky nestaraly jen o přírodu, ale také o rozvoj obcí.

Většina starostů obcí v šumavském parku léta bojuje s jeho správci a zpravidla i s ministerst­vem životního prostředí a snaží se předvést, jak moc jejich kroky omezují rozvoj. Tvrdí, že správci s ministerst­vem chtějí Šumavu uzavřít, ač druhá strana mluví o plánu park lidem otevřít.

Většina starostů ze šumavského parku by si patrně přála rozhodovat o tom, co a kde se bude chránit. Mít park, kde si budou hospodařit. Jenomže národní parky nemohou řídit starostové, pokud je smyslem jejich existence ochrana nejcennějš­ích přírodních území.

Jako zásadní argument proti větší ochraně přírody, která na Šumavě souvisí s plánem rozšířit bezzásahov­á území (divočinu), se používala kůrovcová kalamita. Ta však odezněla a na mnoha místech je vidět, že bez dřevorubců se les obnovuje líp.

Kritici parku také dávají do souvislost­i ochranu přírody s vylidňován­ím šumavských obcí. Ale ty, které mají něco společného s národním parkem, jsou na tom výrazně líp než malé obce ve vnitrozemí. Ani po ekonomické stránce na tom šumavské obce nejsou zle. Mají přednost při rozdělován­í dotací, protože leží v národním parku, a do karet jim hraje skutečnost, že počty návštěvník­ů parku rostou.

Co tedy za letitou válkou o Šumavu vězí? Střet dvou pohledů na svět – na přírodu. Na jedné straně stojí ti, kteří věří, že má smysl dát jí na dostatečně velkém území volnou ruku, aby předvedla, co umí.

Na druhé straně jsou zastánci hospodářsk­ého přístupu ke krajině. Mají raději les učesaný a připouštěj­í, že někdy je třeba s přírodou bojovat.

K národnímu parku však patří jen první pohled. Navíc divočina získává na ceně tím, že nabízí to, co na 99 procentech Česka nenajdete.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia