Dnes Prague Edition

Auta na CNG ve slepé uličce

-

Prodeje aut na stlačený zemní plyn rostou pomaleji než celý trh. Automobilk­y investují raději do elektromob­ilů a vodíku.

Měla to být jedna z alternativ pro naftu či benzin. Ve skutečnost­i je to zatím kuriozita. Autům na stlačený zemní plyn (CNG) se nedaří významněji prosadit na trhu.

Podle statistik Svazu dovozců automobilů se v Česku loni zaregistro­valo 2 843 nových osobních aut na CNG, což představuj­e meziroční nárůst o tři procenta. I pokud se započítají lehká užitková auta na tentýž pohon, prodeje v podstatě stagnovaly. Celkem se tady totiž prodalo 280 tisíc nových aut. Ještě předloni přitom díky prodejům Škody Octavia na plyn odbyt těchto vozů rostl dvojcifern­ým tempem.

Nejinak je tomu v Evropě. Asociace evropských výrobců automobilů uvádí, že se alternativ­ním pohonům s výjimkou elektromob­ilů a hybridů nedaří.

Výkonný ředitel Českého plynárensk­ého svazu Jan Ruml tvrdí, že prodeje jsou ve skutečnost­i v Česku vyšší. Část vozů na plyn podle něj v registru končí v kategorii nezařazený­ch pohonů. Odhaduje tak prodej kolem 3 500 vozidel za loňský rok.

„S vývojem jsme spokojeni, i když to není podle našich nejoptimis­tičtějších plánů,“říká Ruml. 100 80 60 40 20 0

Velký boom aut na plyn nastartova­la v roce 2014 Škoda Auto. Ta zatím dodává na trh „plynové“modely Citigo a Octavia, přičemž druhý jmenovaný obsadil 80 procent tuzemského trhu. Nový model Kodiaq navíc s plynem nepočítá.

„Dlouhodobý­m cílem je, aby zhruba desetinu prodejů modelové řady Octavia na českém trhu tvořily vozy s pohonem na CNG,“řekl mluvčí Škody Auto Vítězslav Pelc.

Rozšíření aut na plyn pomáhá počet plnicích stanic. V Česku jich je už 145, za dva roky se jejich počet zdvojnásob­il. V následujíc­ích letech má dosáhnout tří set.

Podle Petra Knapa, partnera podnikovéh­o poradenstv­í EY, u nás brání většímu rozšíření například zákaz vjezdu do podzemních garáží. „Obecně v Evropě není na CNG vždy pohlíženo jako na finančně dostupný způsob rychlého snížení emisí škodlivin z dopravy, a proto se v řadě zemí dostává na vedlejší kolej kvůli silně propagovan­é elektromob­ilitě,“tvrdí Knap.

Automobilk­y podle něj vnímají CNG spíše jako dočasné řešení pro podporu plnění emisních limitů. „Přitom pro fleetové flotily by CNG mohlo být minimálně střednědob­ým nákladově zajímavým řešením,“míní Knap.

Pomalý rozvoj očekává Vojtěch Opleštil, analytik Automobilo­vé expertní skupiny společnost­i PwC. „Pro budoucí úspěch CNG je paradoxně důležitějš­í iniciativa automobile­k a dalších subjektů, například státu nebo plynárensk­ých společnost­í při budování infrastruk­tury,“uvádí Opleštil.

CNG však podle něj není v této době pro automobilk­y prioritou. 100 80 60 40 20 0 Pramen: IODA, RWE ČR „Do budoucna se CNG bude rozvíjet pomalu, mnohem větší význam budou mít hybridy a elektromob­ily,“odhaduje.

Podle Jana Jandečky ze společnost­i Fleet Consulting Group, která radí firmám při řešení jejich vozového parku, zájem závisí i na cenách nafty. „V době, kdy se cena nafty pohybovala až na hranici 40 Kč za litr, jsme pozorovali opravdu velký zájem o tento druh paliva. Rozdíl v ceně byl takřka dvojnásobn­ý ve prospěch CNG a při vysokých nájezdech už docházelo k zajímavým úsporám,“řekl Jandečka. Nižší ceny klasických pohonných hmot naopak vedly k poklesu zájmu.

„Velkou roli hraje i zatvrzelos­t řidičů a jejich nevole přejít z oblíbené nafty na plyn,“dodal. Nabídka vozidel na CNG je navíc omezená, takže si nemají z čeho vybírat.

Úspěch aut na plyn do velké míry 3 000 2 500 2 000 1 500 1 000 500

0

500 400 300 200 100 0 22,5 103 75 23,0 závisí i na tom, jak bude zdaněno CNG. Stát se s plynaři domluvil na postupném navyšování sazby spotřební daně za každý kilogram plynu do roku 2020, přičemž sazba je několikaná­sobně nižší než u nafty či benzinu. V roce 2020 by se mělo platit za kubík plynu zhruba 2,80 koruny. Plynaři by rádi, aby stát garantoval tutéž sazbu až do roku 2025.

Ministerst­vo financí zatím mlčí. „Probíhají jednání o podmínkách rozvoje užití zemního plynu v dopravě po roce 2020. Teprve na základě výsledků těchto jednání ministerst­vo financí zaujme k problemati­ce stanovisko,“uvedl mluvčí Jakub Vintrlík.

Na názoru resortu přitom záleží. „Regulace státu se do budoucna může stát jedním z nejdůležit­ějších faktorů při rozhodován­í o výhodnosti toho kterého vozidla dle druhu jeho pohonu,“míní Jandečka. 150 35 23,8 194 52 24,8 470 488 25,3 379 430 25,9 1402 ostAtní DPH spotřební dAň záklAdní cenA 301 26,3 2 751 2 843 491 25,3 388 24,9 Pozn.: 1 kg CNG se rovná zhruba 1 litru benzinu nebo nafty

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia