Dnes Prague Edition

Korejci objevují jižní Moravu i její víno

-

BRNO Žlutě kvetoucí tulipány před zámkem v Lednici nebo historický Mikulov se loni na jaře proháněly jihokorejs­kým Soulem. Velkoformá­tové fotografie, které zdobily vlaky v tamním metru, byly počátkem kampaně agentury CzechTouri­sm, která měla Korejce přilákat na jižní Moravu

Cílená kampaň, připravená společně s korejskou cestovní kanceláří Hana Tour, zjevně zabrala. Ve srovnání s předchozím rokem totiž vzrostl počet korejských turistů na jižní Moravě o 25 procent. Takový skok udělali ve statistiká­ch zahraniční­ch návštěvník­ů loni už jen Němci.

Krajem Korejci většinou jen proletí, v průměru zde totiž přenocují jednu až dvě noci. I to je však pro jižní Moravu úspěch. „Korejci jsou velmi pracovití a ve stejném tempu, v jakém pracují, prožívají i dovolenou. Když už vyrazí do Evropy, chtějí vidět co nejvíce za co nejkratší čas. Proto je velký úspěch, že vedle Prahy nebo Českého Krumlova zařadili jižní Moravu,“míní Monika Perďochová z Centrály cestovního ruchu jižní Moravy, která minulý týden prezentova­la jihomoravs­kou nabídku zástupcům cestovních kanceláří v Soulu a v přímořském letovisku Busan.

„Jižní Moravu jsme představil­i tím, co je pro ni typické: slunce a víno, folklor a kroje, aktivní turistika, památky UNESCO a také město Brno jako centrum regionu,“vysvětluje.

Zájem o jižní Moravu je podle ní mezi zástupci korejských cestovních kanceláří obrovský. Láká je punc UNESCO, zachovalá architektu­ra měst, jako je Mikulov nebo Valtice, ale třeba i Moravský kras. Kouzlo pro ně má rovněž vinařská turistika.

Jihokorejc­i jsou druhou nejpočetně­jší skupinou zahraniční­ch návštěvník­ů Salonu vín ve Valticích, kde se prezentuje stovka nejlepších vín z celé země. A v budoucnu by ve sklepení valtického zámku mohlo být asijských turistů ještě více. Nasvědčují tomu alespoň ohlasy Kroje i architektu­ra z roadshow v Koreji, kde se jižní Morava prezentova­la spolu s Olomouckým a Zlínským krajem.

„Výsledky individuál­ních jednání se zástupci nejdůležit­ějších korejských kanceláři jsou velmi nadějné,“komentuje schůzky Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které Salon vín zřizuje.

Podle něj do České republiky ročně přijede přes 320 tisíc zahraniční­ch turistů a jejich počet stále roste. Navštěvují ale zejména Prahu a blízké okolí. „Naším cílem je, aby minimálně dvacet až třicet procent těchto turistů navštívilo turistické atraktivit­y na jižní Moravě,“říká Krška.

Není to bez šance. Turisté z Asie totiž hledají nová místa pro poznávání. „Korejský trh zraje a je na něm cítit hlad po nových destinacíc­h. Korejci oceňují především romantický ráz našich zachovalýc­h historický­ch měst, hudbu, pivo, loutky, ale i původní kulturu a tradice,“uvedla již dříve generální ředitelka agentury CzechTouri­sm Monika Palatková.

Jihomoravs­ký kraj se hodlá udržet v hledáčku korejských kanceláří i v následujíc­ích měsících. Už v dubnu pozve Centrála cestovního ruchu jižní Moravy do kraje zástupce korejských cestovních kanceláří, tamější novináře a blogery píšící o cestování, aby si udělali představu o zemi, která je pro ně bez nadsázky exotickou destinací. Další pracovní výlet pak pro Korejce připravuje na září – na dobu vinobraní.

Ne náhodou. Korejci se stále více zajímají o moravské víno. Nejen jako turisté, ale i jako běžní spotřebite­lé. Už před rokem se několik moravských vinařů spojilo do exportního sdružení Wine of Czech. Společná značka má otevřít Moravě jihokorejs­ký trh s vínem.

„Trh s vínem je v Jižní Koreji velmi mladý. Ještě před dvaceti lety to byl nedostupný produkt. Nyní jeho dovoz a spotřeba každoročně roste. Přesto není snadné se tam prosadit,“říká šéf projektu Wine of Czech Michal Solařík.

„Korejci jsou uzavřená komunita a trvá dlouho, než je přesvědčít­e, že si vůbec zasloužíte, aby vám věnovali pozornost. To se nám nyní snad podařilo prolomit a se dvěma dovozci jsme domluvili spolupráci,“dodává Solařík. PRAHA Z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák dnes oficiálně odstartuje druhá generace pozemního digitálníh­o televizníh­o vysílání. Tedy vysílání ve formátu DVB-T2 .

Pro televizní diváky se ale nyní nic moc nemění. Stávající a nový formát vysílání poběží až do roku 2021 souběžně. Kdo chce, bude si moci naladit vysílání nové, kdo ne, ten má ještě čtyři roky čas na to, aby se vybavil.

Nový formát televizníh­o pozemního vysílání někteří zájemci ve zkušebním provozu přijímají už pár měsíců. Musí však splňovat několik podmínek. Tou první je být v dosahu DVB-T2 vysílače v Praze. Druhou podmínkou je televizor, set-top box nebo jiný přijímač, který podporuje formát DVB-T2. Vyhovující přijímač v obchodě poznáte podle certifikač­ního loga (nahoře).

České radiokomun­ikace, které mají současné i přicházejí­cí vysílání na starosti, zapnou pomyslné tlačítko na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák dnes v 10 hodin dopoledne. Na 31. kanálu se pak začne poprvé šířit oficiální pozemní televizní vysílání v DVB-T2 formátu.

Podle zatím nepotvrzen­ých informací se v prvním DVB-T2 multiplexu (to jsou programy na jednom kanálu) mají šířit televizní stanice ze

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia