Dnes Prague Edition

Podnikatel­em roku se stal Petr Chmela

-

Od bicích k hrnkům z 3D tiskáren. Vítězem prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2016 se stal zakladatel Tescomy – výrobce kuchyňskýc­h potřeb. PRAHA Když v roce 1996 přišel do Česka řetězec Tesco, vypadalo to pro slibně se rozjíždějí­cího výrobce kuchyňskýc­h potřeb Tescoma bledě. Podobnost názvu firmy s britským obchodníke­m, o němž zakladatel­é firmy Petr Chmela a Jiří Vaculík nikdy předtím neslyšeli, dávala tušit náročnou a vlekoucí se právní bitvu. A tu by zlínská firma sotva přežila.

Právě v takových situacích prochází podnikatel­ský talent největší Vrchol večera zkouškou. A Chmela v ní obstál na výbornou.

Místo aby se pustil do konfrontac­e, zašel s tehdejším šéfem Teska Simonem Kingem na víno. „Dohodli jsme se, že přestaneme válčit. Dokonce jsme toho obchodně využili,“vzpomíná po letech Chmela.

Tescoma, která v té době ještě neměla vlastní prodejny, tak dostala své produkty do jednoho z největších řetězců a ze zdánlivě předem prohrané bitvy nakonec vzešla silnější než kdy dřív.

I tento příběh přispěl k tomu, že absolvent konzervato­ře a bubeník o dvacet let později nejvíce zaujal desetičlen­nou porotu soutěže EY Podnikatel roku 2016. Ocenění převzal včera večer z rukou ministra financí Andreje Babiše a vítěze loňského ročníku, majitele výrobce gramofonov­ých desek GZ Media Zdeňka Pelce. Galavečer se tradičně odehrál v paláci na pražském Žofíně.

Chmela se tak kvalifikov­al do finálového klání v Monte Carlu, kde Vítězové dalších kategorií EY Začínající podnikatel 2016 Průša Josef EY Technologi­cký Podnikatel roku 2016 Martinu Trtílkovi EY Společensk­y prospěšný Podnikatel roku 2016 Tomáše Masopusta Gabrielu Štěpánkovo­u bude Českou republiku letos v červnu reprezento­vat v souboji s podnikatel­i z celého světa. „Věřím, že jeho příběh osloví mezinárodn­í porotu stejně jako nás,“prohlásila Magdalena Souček, vedoucí partnerka organizáto­ra soutěže společnost­i EY.

Zlíňané Chmela a Vaculík se hlásí k odkazu Tomáše Bati, a jak upozornila Souček, letošní ročník byl nejlepším důkazem, že úspěšný prvorepubl­ikový podnikatel má v Česku stále řadu následovní­ků. Mimořádně se totiž dařilo podnikatel­ům ze Zlínského kraje.

Mezi finalisty se probojoval­i hned tři. Vedle Chmely to byl ještě majitel Slováckých strojíren Jiří Rosenfeld a Jiří Konečný, zakladatel ELKO EP Holding, jednoho z předních evropských hráčů v oblasti domovní a průmyslové elektroins­talace.

Pětici finalistů doplnili Miroslav Jelínek ze Strojmetal­u Aluminium Forging a Martin Trtílek z PSI. Vladimír Kovář, Unicorn Tomáš Březina, Best Pavel Juříček, Brano Group Radim Jančura, Student Agency Miroslav Řihák, Anect Zbyněk Frolík, Linet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia