Dnes Prague Edition

Z Nuslí na Pankrác hezčí cestou

Radní schválili opravu ulic Táborská a Na Pankráci. Na Pražského povstání bude přestupní uzel

-

PRAHA Zastávka Pražského povstání na lince metra C nese jméno po jedné z nejvýznamn­ějších událostí českých dějin. Její zanedbané a k pohybu lidí necitlivě řešené okolí tomu však příliš neodpovídá.

To by se ale mělo v příštích letech změnit. Pražští radní včera schválili návrh budoucí podoby ulic Táborská a Na Pankráci, jejichž trasa kopíruje historicko­u cestu vedoucí z Nuslí na Pankrác.

„V jejich okolí sídlí velké množství veřejných institucí, jako je Česká televize, vrchní soud či ministerst­vo vnitra. Plánovaná rekonstruk­ce ulic by měla zdejším veřejným prostranst­vím přinést odpovídají­cí úroveň,“říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská (zelení).

Do lokality přibudou lavičky, nová parkovací místa, stovky nových stromů a zlepšit by se měly i podmínky pro chodce a cyklisty. Kromě rozšíření chodníků by se měl zvýšit i počet přechodů, u kterých se počítá s větší bezpečnost­í.

Kromě toho, že se má lokalita stát lepším místem k pohybu i životu, by se v ní měla odehrát také řada významných dopravních změn.

Koncepci, kterou radní schválili, vypracoval Institut plánování a rozvoje (IPR), ale na začátku celého záměru stál dopravní podnik (DPP), který chce ve zmíněných ulicích opravit tramvajovo­u trať. Pro cestující je asi nejzajímav­ější skutečnost, že u stanice Pražského povstání vznikne přestupní uzel.

Dnes je totiž od metra stávající zastávka tramvaje vzdálená asi sto padesát metrů, a aby se k ní cestující dostali, musí překonat hned tři přechody přes rušnou ulici. Může za to skutečnost, že zdejší tramvajová zastávka vznikla ještě v době, kdy tudy žádné metro nevedlo.

Cestující budou nově do tramvají i autobusů nasedat na společném nástupišti uprostřed ulice Na Pankráci mezi vestibulem stanice metra a parkem na náměstí Hrdinů. „Lidé tak budou moci během méně než jedné minuty přestoupit mezi metrem, tramvají a autobusem,“pochvaluje si starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (zelení).

Tramvaje by navíc měly od stanice Pražského povstání pokračovat až k zastávce Pankrác a uvažuje se prý i o prodloužen­í tratě až ke stanici Budějovick­á. Tedy spíše o jejím navrácení, protože koleje již z Pražského povstání na Budějovick­ou dříve vedly. „Trať byla zrušena až v roce 1974, kdy se otevřelo metro. Jeho budovatelé měli zřejmě strach, aby jej využívalo dost lidí. A vidíte, jak to dopadlo. Dnes tudy tramvaj nejezdí a metro je právě zde z celého úseku nejvíce přetížené,“říká Jan Šurovský, technický ředitel DPP . Podle něj je pro DPP v tuto chvíli prioritou zejména tramvajové napojení na Pankrác. Ten se má totiž stát přestupní stanicí linky C a připravova­né linky D.

„Je hloupost, aby měly tramvaje zastávku až u vedlejší stanice metra,“říká Šurovský. Právě nová linka, která by z Vršovic přes náměstí Bratří Synků vedla na Pankrác, by mohla přetíženém­u metru C odlehčit. Obzvláště v první etapě budování linky D, kdy má být Pankrác její konečnou stanicí.

Rekonstruk­ce celé oblasti bude podle Kolínské probíhat v několika etapách. V první fázi v roce 2019 začne město s úpravou ulic Táborská a Na Pankráci. Další úseky by měly přijít na řadu později.

Otázkou totiž stále zůstává, jak Praha vyřeší křížení ulic Táborská a 5. května (která je součástí Severojižn­í magistrály). Magistrálu dnes totiž tramvaje, chodci i auta překonávaj­í pomocí podjezdu a již v minulosti se mluvilo o jeho zasypání. Místo stávající mimoúrovňo­vé křižovatky by tak dopravu na obou silnicích oddělily jen semafory. Zrušení podjezdu by kromě jistého obnovení důstojnost­i náměstí Hrdinů umožnilo i napojení tramvajové vozovny Pankrác přímo na Táborskou ulici. Veškeré tramvaje, které z ní dnes vyjíždějí, si totiž zajíždějí ulicí Na Veselí. Nejenže tak urazí delší cestu, ale zbytečně v ranních i nočních hodinách ruší tamní obyvatele.

Magistrát však zatím neví, jak se samotnou magistrálo­u naloží, a podoba křížení na Pražského povstání se bude odvíjet až podle jeho konečného rozhodnutí. Projekt humanizace magistrály v současnost­i připravuje pro Prahu dánský urbanista Jan Gehl. Ten se sice zabývá úsekem blíže k centru, ale výsledky jeho práce zřejmě ovlivní její celkovou podobu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia