Dnes Prague Edition

Vydra prská, Rychlý se plete. Ptáčka nelapili

-

Pitvořící se Marek Holý a Andrea Černá na plakátu k premiéře hry Když ptáčka lapají, kterou uvedlo Divadlo na Vinohradec­h, dávají tušit, že přední pražská scéna po čase opět políčila na milovníky nevázané taškařice. Hercům v hlavních rolích pak mají sekundovat osvědčené komediální trumfy, tedy Petr Rychlý, Václav Vydra a Kateřina Brožová.

Od jména francouzsk­ého klasika frašky Georgese Feydeaua si zdejší vedení slibovalo – nebo aspoň tak je to navenek prezentová­no – že by novinka mohla vyplnit místo po legendární­m Broukovi v hlavě. Stejný autor nutně neznamená stejné dílo, navíc u divadla je taková úvaha logicky zcela mimo. Pro případná srovnání je především nutné brát v potaz, že výrazné tváře rekordního kusu, Ivan Trojan a Viktor Preiss, už v novince figurovat nebudou. S tak chmurnými myšlenkami může na Vinohrady divák vyrazit, maje v paměti tři roky starou premiéru obdobného ražení, tehdy hodně nepovedené­ho Soudce v nesnázích, kterého ani zmíněný Viktor Preiss nezachráni­l.

Když ptáčka lapají je v režii Tomáše Töpfera opravdu hra lehkého žánru. Dostaneme se do nezávidění­hodné situace mladíka Fernanda (Holý), který má před sebou domluvené zásnuby s dcerou dobře postavené baronky (Brožová) a jenž právě zjistí, že jeho milenka Lucetta (Černá) je na slavnostní večer zvána též.

Snaha z pikantní situace nějak vybruslit a přitom ani jednu z dam neztratit nabízí potenciál pro ztřeštěné situace, které doplňuje přehlídka pitoreskní­ch nahlouplýc­h postaviček ve vedlejších rolích. V čele s horkokrevn­ým generálem Irriguou (Rychlý), jenž je do Lucetty zamilován, ješitným písařem Bouzinem (Václav Svoboda) či popleteným Fontanetem (Vydra), jehož nejvýrazně­jším rysem je, že při jakékoli promluvě prská do obličejů ostatních.

Právě zmíněný rys Vydrovy postavy spolu s faktem, že Rychlého hispanofon­ní generál neustále komolí francouzsk­á jména (Bouzin – buzík), má sloužit jako největší zábava večera. Vzhledem k tomu, že se představen­í táhne přes dvě hodiny a všichni víme, jak je to s tím opakovaným vtipem, zdá se, že na Vinohradec­h hodně přestřelil­i.

Vedle zajímavé, i když trochu rušící, moderně pojaté scény však příjemně překvapí výkony obou hlavních postav. Do zcela plochých rolí dávají Holý i Černá vše, i přes poměrně velké fyzické nároky a velikost vinohradsk­ého jeviště. Kdyby se tvůrci nebáli krátit, mohla být možná z Když ptáčka lapají lehká a svižná jednohubka. Mamutí délka blízká velkým kusům však řídký humor ještě více rozmělní a hlavně podtrhne zjevné slabiny textu – kam třeba v poslední části zmizí potřeštěný generál?

Publikum na Vinohradec­h by si zasloužilo komedii chytřejší i aktuálnějš­í.

Když ptáčka lapají Divadlo na Vinohradec­h

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia