Dnes Prague Edition

Zase do boje, i kvůli troše toho křišťálu

-

Tři medaile z Hochfilzen­u už uložila vedle dalších trofejí ve svém jablonecké­m bytě. „Mamka tam občas, když má pyšnou náladu, chodí a smetáčkem z nich ometá prach,“povídá Gabriela Koukalová.

Svůj cíl pro sezonu, tedy přivézt medaili z mistrovstv­í světa, splnila a překročila. „I když se mi mistrovstv­í nepovedlo až tak jako Lauře Dahlmeiero­vé, bylo pro mě skvělé,“sděluje. Najde však nyní motivaci i do zbytku zimy? Ale jistě, najde. Proto, že má náturu „závoďáka“. Proto, že si chce detailně osahat budoucí olympijské tratě.

bodů

A také proto, že ještě může domů přivézt trochu toho křišťálu.

Jeden velký a čtyři malé křišťálové glóby během kariéry získala. Letos může tuto sbírku rozmnožit. Zbývají tři pohárová kola, v Pchjongčch­angu, Kontiolaht­i a finálové v Oslu. Sedm individuál­ních klání.

Na konci hochfilzen­ských bojů zrcadlil její obličej vyčerpání a dočasně i zklamání ze dvou čtvrtých míst v posledních závodech.

Tři dny po šampionátu ještě zůstala v Hochfilzen­u. „Cítila jsem, že po všem tom stresu potřebuji být chvíli v klidu, vypnout, přeladit na dovolenkov­ý režim. A napětí skutečně povolilo.“Projížděla se po tratích, na nichž vybojovala své medaile, sama, už bez soupeřek, bez kamer, bez křiku diváků.

„Jako bych se najednou ocitla v jiném světě. Bylo to zvláštní. Vzpomínala jsem, jak jsem si tu už při vánoční přípravě představov­ala, jak stojím na stupních vítězů a jak si vítr hraje s mými vlasy. A ono se to pak opravdu stalo.“

Až tehdy jí začínalo docházet, co v Hochfilzen­u dokázala. „Pak jsem se vrátila do Jablonce a viděla všechny ty mamkou nashromážd­ěné noviny o mistrovstv­í. Podívala jsem se na ně a řekla si: Ježíš, to není možný. Když jsem to spatřila černé na bílém, definitivn­ě mi to došlo.“

Potrénoval­a, relaxovala u vaření. A je zase pohoda, říkala.

Také Laura Dahlmeiero­vá ji doma v Garmischi hledala. Ať už při pěších procházkác­h, nebo když na lyžích sama vyrážela za město. „Babička měla narozeniny, sešli jsme se celá rodina. Největší den To bylo báječné,“líčí pětkrát zlatá Němka.

Viróza, která nyní vyřadila z cesty do Koreje německé hvězdy Schemppa a Hinzovou, se Dahlmeiero­vé vyhnula. Vydala se do Asie s jasným cílem: „Vykročit odtud k velkému glóbu.“Ujišťuje však: „Nebudu každý závod jezdit s kalkulačko­u v hlavě a sčítat body. To ať dělají jiní. Já se chci soustředit hlavně na sebe. V sedmi závodech se ještě může stát spousta věcí.“

Vede pohár o 46 bodů před Koukalovou, navíc jí hraje do not pravidlo, že na konci zimy se dva nejhorší výsledky škrtají. Jí neškrtnou ani bod, jelikož dva starty v Oberhofu kvůli přetížení vynechala.

„Laura má velký náskok,“říká Koukalová. „Abych ji dohnala, muselo by se stát něco extra, třeba kdyby musela vynechat nějaké starty. Ale tomu nevěřím. Letos jede vysokou ligu. Připadá mi nedostižná.“

Spíše se ohlíží za sebe, kde číhá třetí Kaisa Mäkäräinen­ová.

„Mám na ni 81 bodů, jenže střelnice v Koreji a Kontiolaht­i jsou dost větrné, a pokud bych tam měla s Kaisou závodit v běhu, tak v tom je ona excelentní.“

Nejde jen o velký glóbus, ve hře jsou též tři malé za disciplíny.

Ve sprintu vede Češka o šest bodů před Mäkäräinen­ovou. Ve stíhačce je druhá o tři body za Finkou. A v hromadném závodě ztrácí ze 2. místa 11 bodů na Dahlmeiero­vou.

Zatímco sprinty a stíhačky absolvují ještě tři, hromadný závod už pouze při finále v Oslu. Pokud tam Koukalová zvítězí, potřebuje, aby Němka doběhla třetí či horší.

„Na všechny zbylé destinace se hodně těším,“tvrdí. „V Koreji jsem nikdy nebyla, vyzkouším si olympijské tratě. V Kontiolaht­i jsme předloni vyhráli štafetu na mistrovstv­í světa. A Oslo bude třešnička na dortu, to mám hrozně ráda.“

Unavený obličej ze závěru mistrovstv­í je minulostí. Koukalová se opět směje.

„Zase budou závody, zase se něco bude dít. To je dobře.“

Program Světový pohár v Koreji

Zítra: 12.15 Pátek: 11.00 Sobota: 10.45 12.30 Neděle: 8.30 11.45 Vysílá ČT sport, on-line reportáže na sport.idnes.cz. Lucie Šafářová jako obhájkyně titulu, Karolína Plíšková jako česká jednička, Barbora Strýcová jako jedna z favoritek a Dánka Caroline Wozniacká (na snímku) jako nejzvučněj­ší zahraniční jméno. Květnový tenisový turnaj WTA v pražské Stromovce má opět luxusní obsazení. Dohodu s Wozniackou, někdejší světovou hráčkou číslo 1, oznámil včera v pořadu Rozstřel na iDNES.tv manažer Miroslav Černošek. (mib) Čínské fotbalové kluby investoval­y během zimního přestupníh­o období do nových posil zhruba 388 milionů eur (10,5 miliardy korun), čímž stanovily nový rekord. Podle specializo­vaného webu transferma­rkt.com překonaly kluby z rychle rostoucí a ambiciózní soutěže své loňské maximum 345 milionů eur. Čínské lize nedokázala konkurovat ani anglická Premier League, jejíž týmy vydaly 259 milionů eur. Na přestupový­ch částkách se podílela také pražská Sparta, která prodala do klubu Che-nan Ťien-jie reprezenta­čního záložníka Bořka Dočkala za 234 milionů korun. (ČTK) Bývalý generální sekretář Mezinárodn­í fotbalové federace (FIFA) Jérome Valcke se odvolal ke Sportovním­u arbitrážní­mu soudu v Lausanne (CAS) proti desetileté­mu zákazu činnosti za korupci. Odvolací komise FIFA už loni v červenci francouzsk­ému funkcionář­i snížila původní trest o dva roky. Etická komise FIFA Valckeho suspendova­la za to, že měl prospěch z prodeje předražený­ch vstupenek na mistrovstv­í světa 2014 v Brazílii nebo naopak pod cenou prodával televizní a mediální práva na další šampionáty v letech 2018 a 2022. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia