Dnes Prague Edition

O Sametové noci se láme chleba a chlebíčky osychají

-

Předvečer pádu komunismu. Vila váženého primáře a ostentativ­ního straníka. Oslava narozenin, na kterou nikdo nedorazil

Místo patolízals­tví totiž všichni podřízení z nemocnice vycítili, že se vláda jedné strany chýlí ke konci a tanky do ulic nikdo posílat nebude.

Sametová noc je výstižný název pro původní českou hru nyní uvedenou pražským Divadle v Řeznické, jež měla premiéru v Bratislavě pod neméně trefným jménem Doktor Macbeth. Jejími tvůrci jsou Valeria Schulczová a Roman Olekšák, kteří v Řeznické před časem uvedli svůj kus Leni o slavné nacistické filmařce. Za její ztvárnění si Vilma Cibulková odnesla Thálii.

Podobně jako se Leni musela vypořádat se svým pronacisti­ckým svědomím, musí se s tím svým nyní vyrovnat i primář Morávek v podání Miroslava Etzlera.

Ten je zcela konsternov­án situací, na kterou není zvyklý, se ženou (Zuzana Slavíková), dcerou komunistic­kého pohlavára, marně očekává příchod hostů na oslavu. „Kde jsou všichni ti vlezdoprde­listi, co by si ještě před týdnem nechali useknout ruku, aby tu mohli být?“ptá se Morávek. Chlebíčky osychají, šampaňské se dolévá a venku se pomalu začíná situace obracet v jejich neprospěch. Pak ale postupně do bytu dorazí dva hosté, nejdřív sestřička Majda (Veronika Khek Kubařová), která je primářovou milenkou, a dále jeho Zamilovaná

zástupce Bureš (Jan Plouhar). Ten si sice nedávno podal přihlášku do strany, nyní už však ale v nemocnici organizuje stávkový výbor a brousí si zuby na teplé místo po Morávkovi.

Před diváky se tak začne odehrávat souboj čtyř postav, ve kterém se proplétají osobní romantické tužby i pragmatick­é profesní zájmy. Ty druhé zde však výrazně převažují, krom mladé sestry jsou všichni dostatečně morálně okoralí na to, aby se z hrozící situace pokusili vytřískat co nejvíce především pro sebe.

Ve vztahových propletenc­ích a dialogové přestřelce jsou tvůrci velice silní. Vzhledem k tomu, že se mohou opřít o spolehlivé výkony všech čtyř, dostává se divákům napínavé drama, které občas mile shodí dobře umístěný vtip. Zvláště u Miroslava Etzlera je hezké vidět, že se po účinkování v ukřičené reality show či neméně ukřičených divadelníc­h produkcích opět opřel do své role, jak to kdysi dělával v Ungeltu či zde v Řeznické.

Sametová noc bohužel trochu pokulhává v autentično­sti, co se týká historické­ho zasazení. Tam, kde se tvůrci snaží naznačit var společnost­i venku v ulicích, působí trochu křečovitě. Naivní Majda se právě vrací z demonstrac­e, takže souboje tří intrikánů prošívá revolučním­i slogany, což trochu – jak se říká – šustí papírem. Stejně tak si tvůrci mohli odpustit sexuální propletenc­e, které by se za jednu noc asi stihly jen těžko. Zcela realistick­y pojaté drama zde totiž na reálnosti ztrácí.

Základní myšlenka osudové noci, kdy člověk v nečekaném víru událostí musí rozhodnout o kroku, jenž změní zbytek jeho života, však ze Sametové noci čiší skvěle. Vzhledem k tomu, že od zmíněných událostí neuplynula nijak dlouhá doba, je pro leckoho kus stále aktuální.

Sametová noc Divadlo v Řeznické

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia