Dnes Prague Edition

Maršmeloun získal platné stavební povolení

- Vizualizac­e: www.stavimedum.cz

STARÉ MĚSTO Kontroverz­ní stavba bytového domu v Praze 1 přezdívaná maršmeloun má platné stavební povolení. České televizi to sdělila mluvčí městské části Veronika Blažková. Po letech tak končí spory, jestli stavba může v historické­m centru Prahy vzniknout.

Stavební úřad vydal povolení už v červnu 2015, jeho platnost však byla pozastaven­a, neboť stavbu řešil pražský magistrát i ministerst­vo kultury. Investor stavby, firma Praga Progetti e Investimen­ti, musí nyní ale stavbu zahájit do června, dvouletá lhůta se totiž počítá od prvotního rozhodnutí, uvedla ČT.

„Dá se předpoklád­at, že v tomto případě investor zažádá o prodloužen­í,“poznamenal­a mluvčí Prahy 1. Podle informací ČT stavební úřad stále řeší dílčí námitky, které však nemají vliv na platnost povolení. Řízení na stavebním úřadu pokračoval­o po souhlasném stanovisku pražského magistrátu. Stanovisko vydala Praha loni v prosinci. Podle tehdejšího vyjádření památkářů je bytový dům z hlediska památkové péče přípustný a není rušivým Fasáda s obličeji prvkem. Na magistrátu skončil spor kvůli rozhodnutí ministerst­va kultury. „Zásadní a rozhodujíc­í bylo rozhodnutí ministerst­va kultury, které zažádalo o doplnění některých podkladů,“uvedla Blažková.

Projekt, kterému lidé zřejmě kvůli barvě fasády na vizualizac­i přezdívají maršmeloun, vyvolává v Praze silné emoce. Autor návrhu odmítá výtky odpůrců, prý nikdy nepočítal s fasádou v růžové barvě, která dala projektu přezdívku po růžovobílé cukrovince. V centru města se v minulosti na protest proti stavbě sešly stovky lidí. Kritikům vadí to, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, který měl vypadat jinak.

Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil. Původní podobu projektu z roku 2008, která počítala s prosklenou fasádou, odmítlo na základě názoru Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) ministerst­vo kultury a zrušilo v roce 2010 povolení pražských památkářů. Nový projekt s okny do tvaru obličejů ale NPÚ i magistrátn­í památkáři schválili. (ČTK, iDNES) Pražští kriminalis­té v úterý obsadili na několik hodin budovu radnice Prahy 1, odnesli si řadu dokumentů a na několik hodin zapečetili kancelář radního pro majetek Tomáše Macháčka (TOP 09), kterého také vyslýchali. Napsal to server Lidovky.cz. Policie se podle serveru zajímá o šéfa finančního výboru a předsedu jednoho z místních sdružení ODS v Praze 1 Martina Skálu. Ten následujíc­í den po policejní akci nepřišel na zasedání zastupitel­stva a měl nedostupný telefon. „Mohu potvrdit, že v úterý 28. února provedla policie úkony ve věci vydání listinných materiálů potřebných k vyšetřován­í. Městská část Prahy 1 provedla veškerou potřebnou součinnost při vyhledání a zajištění požadovaný­ch dokumentů,“řekl serveru starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia