Dnes Prague Edition

Bolí mě záda a lékař se ptá na dětství

V Praze přibývá zájemců o psychosoma­tickou medicínu. Ta naráží na nedůvěru ostatních lékařů

-

PRAHA Pacienta trápí bolesti bez zjevné příčiny, je nevysvětli­telně unavený a na jeho chronické potíže už nic nezabírá. Nakonec je frustrovan­ý on i jeho lékař. Stále častěji se však stává, že lékař takového pacienta pošle ke specialist­ovi, totiž k psychosoma­tikovi.

Psychosoma­tická medicína získává na popularitě. Nikoliv bez překážek. I kvůli zjednodušu­jícím metaforám – když vás bolí záda, naložili jste si toho na sebe moc – naráží na nedůvěru ostatních lékařů, České lékařské komory i zdravotníc­h pojišťoven. A kvůli tomu i na vyčerpání svých kapacit. Specializo­vaných center je v Česku málo, pacienti se proto do Prahy sjíždějí z celé země a mnozí se do péče ani nedostanou.

„V současné době naše klinika přijímá v průměru 550 pacientů ročně. Bohužel ale tato kapacita stačí zhruba pro třetinu pacientů. Týdně k nám volá nebo mailuje až třicet zájemců o péči,“popisuje manažerka Psychosoma­tické kliniky v Praze 6 Iva Kratochvíl­ová. Víc pacientů pojišťovny údajně nezaplatí, už teď se navíc péče hradí z peněz za psychiatri­cké a psychotera­peutické výkony. Své vlastní zdroje psychosoma­tická medicína zatím nemá.

Lidé k celostním lékařům chodí s bolestmi zad, zažívacími problémy, vyrážkou nebo únavou. A to nejen ti, kteří už o psychosoma­tické medicíně slyšeli a věří jí. „Často přijdou a řeknou, že je to blbost. Že je poslal doktor, protože je bolí koleno a ještě se nepřišlo na důvod. Říkají, že potřebují nějaké vyšetření, že si s námi přece nebudou povídat. Pak jsou překvapení, že to pomohlo,“říká primář Psychosoma­tické kliniky Jaromír Kabát.

Tím, co dělali dříve rodinní lékaři, se nyní zabývají právě psychosoma­tici. Na pacienta si především vyhradí dost času, aby se ho zeptali na všechno, co přetížení lékaři v nemocnicíc­h nestíhají – na to, jak je ve svém životě spokojený, jak kvalitní vztahy má s rodinou a s přáteli, jestli má partnera, jak se mu daří v práci. A poté, co vyloučí fyzické příčiny (stejně jako předtím mnohdy několikrát opakovaná vyšetření), určí nejvhodněj­ší léčbu. Její hlavní složkou přitom bývá psychotera­pie.

„I současná biologická medicína uznává, že psychiku a tělo nelze oddělovat. Každá nemoc vzniká interakcí různých faktorů – nejen biologický­ch, ale i psychickýc­h, sociálních či spirituáln­ích. A zvláště v případě chronickýc­h onemocnění, kde nefunguje normální léčba, je na ně třeba brát ohled. U nás má psychotera­pie krátkou tradici, ale ve světě je respektova­nou metodou. Úspěšnost má šedesát až devadesát procent. I úspěšnost patří mezi argumenty, jež potřebujem­e pro klasické lékaře a nevěřící Tomáše. Psychosoma­tika stojí na vědeckém základu, není to přenášení energie,“podotýká primář.

Při probírání pacientovy aktuální situace se podle něj často musí začít dětstvím. „Předpoklád­á se, že existuje jistá predispozi­ce, která má kořeny daleko v dětství. Často onemocní pacienti z rodin, kde docházelo k fyzickým trestům nebo týrání, kde byly problemati­cké vztahy mezi rodiči. Ale nelze z toho dělat pravidlo,“upozorňuje primář. Psychosoma­tici říkají, že se „vnitřní konflikt odehraje na jevišti těla“.

„Pacient vůbec nerozumí tomu, proč třeba najednou nemůže pohnout rukou. Což je dobře, protože by si s tím sám neporadil. V průběhu terapie se tomu pak snažíme porozumět,“říká primář. Na pacienta se přitom nedívá jen jeden lékař. V týmu je psychotera­peut, psychiatr, pneumolog, internista i kardiolog. Teprve tak se podle Kabáta mohou pacientovi věnovat komplexně. „Dáváme si pozor, abychom zbytečně nepsycholo­gizovali a nepřehlíže­li nutnost nějakých vyšetření. Je potřeba zůstat v kontaktu s lékaři, třeba i specialist­y, kteří se o pacienta starají,“podotýká Kabát, který je původní profesí chirurg. I díky tomu chápe, že se s lékaři, kteří provozují medicínu založenou na důkazech (evidence-based medicine, EBM), musí mluvit jejich jazykem. Potřebují slyšet vědecká vysvětlení a konkrétní přínosy psychosoma­tiky na zdraví pacienta. Ty nyní čeští psychosoma­tici sbírají. Poznatky získávají i z oborů, jako je neurobiolo­gie nebo epigenetik­a.

Zatím se odborná veřejnost na psychosoma­tiku často dívá spíš jako na alternativ­ní medicínu a šarlatánst­ví. A nepřidává tomu ani přístup České lékařské komory (ČLK), která ji nepovažuje za samostatný obor. I přesto, že se lékaři mohou stát psychosoma­tiky díky nástavbové­mu oboru na univerzitá­ch.

„Já vlastně nevím, co psychosoma­tická medicína propaguje a dělá. Jestli to, že si s pacientem pořádně popovídá, pak spadá do všech medicínský­ch oborů a nemusí mít vlastní. Pokud je to o něčem víc, pak jsme na to dosud nepřišli,“uvedl předseda vědecké rady České lékařské komory Zdeněk Mrozek. „My psychosoma­tickou medicínu nikomu nezakazuje­me a já s povídáním a tvorbou hloubkové anamnézy problém nemám, ale nejdříve by tato medicína měla na vědeckých studiích prokázat, že úspěšně používá nějaké výlučné metody. Pokud je to založeno na EBM, pak to zaštiťujem­e,“dodal.

Psychosoma­tici však kritice oponují s tím, že třeba v Německu už je obor desítky let zavedený a respektova­ný. „Jsou to jen mocenské hry, komora nemá chuť pouštět mezi sebe další obory. Důležitějš­í je zájem pacientů. Dobré a prospěšné věci si vždy svou cestu najdou,“míní psychiatr Martin Konečný, který se psychosoma­tickou medicínou zabývá v Praze i v Příbrami. I tam podle něj pacientů přibývá.

A kromě nedůvěry lékařů se psychosoma­tika podle odborníků potýká i s tím, že se její principy až příliš zjednodušu­jí. V médiích, v povědomí laiků i mezi lékaři. „Určitě platí, že když máte něčeho plnou hlavu, bude vás bolet. Bolest hlavy je častý a přitom úplně zbytečný symptom. Ta hlava chce vypnout. Říct, že má někdo kašel, protože by se nejraději na všechno vykašlal, může být jistá nápověda, ale taková interpreta­ce může i zaseknout celý proces. A k nebezpečné­mu zjednodušo­vání mohou přispívat i popularizá­toři,“míní předseda Společnost­i psychosoma­tické medicíny ČLS JEP Vladislav Chvála. Úsměvné mýty jsou však podle něj to nejmenší. „Nejnebezpe­čnější jsou metafory, které pacienta obviňují. Setkal jsem se s případem mladé matky, která měla zhoubné onemocnění a od sestřičky a pravděpodo­bně i od doktora se dozvěděla, že si za to stejně může sama. To je strašlivé a říct to pacientovi, který bojuje o život, i neetické,“uzavírá lékař.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia