Dnes Prague Edition

Nizozemsko před volbami: v hlavní roli migrace a islám

-

Nacionalis­ta Geert Wilders krátce před parlamentn­ími volbami v Nizozemsku lehce ztratil. Nynější premiér Mark Rutte ho tak může těsně porazit. AMSTERDAM Zastavit imigraci a „deislamizo­vat“Nizozemsko, zakázat Korán, mešity a islámské školy, vystoupit z Evropské unie a deportovat zločince s dvojím občanstvím. S tímto programem předseda nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders dlouhodobě vedl v průzkumech před parlamentn­ími volbami, které čekají Nizozemsko v polovině března.

Koncem minulého týdne ovšem poprvé od loňského listopadu Wildersova strana v předvolebn­ích průzkumech spadla z prvního místa, které obsadil se svou Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) stávající nizozemský premiér Mark Rutte. Podle pátečních souhrnných výsledků by nyní Wildersova PVV získala 15,7 procenta hlasů, zatímco Rutteho VVD o půl procenta víc.

„Může to být i tím, že poslední dobou není v kampani Wilderse příliš vidět. Zrušil účast ve většině televizníc­h debat a komunikuje především přes svůj účet na Twitteru,“domnívá se analytik Theo de Kort.

Wildersovi ubralo hlasy i dočasné přerušení kampaně z bezpečnost­ních důvodů poté, co vyšlo najevo, že jeden ze členů jeho ochranky vynášel informace a předával je marockému gangu. Nyní už bývalý člen ochranky, kterého Wildersovi přidělil stát, je také marockého původu a médii byl označen jako Faris K.

Wildersovi vyhrožují smrtí dlouhodobě a od roku 2006, kdy byl zavražděn kritik islámu, režisér Theo van Gogh, je pod policejní ochranou. Wilders opakovaně kritizuje kriminalit­u „marocké spodiny“, loni v prosinci jej nizozemský soud shledal vinným z diskrimina­ce a urážky Maročanů.

„Občas se bojím jít ven, ale musím, pokud chci pokračovat v kampani,“ řekl Geert Wilders o tomto víkendu ve městě Volendam, když znovu obnovil předvolebn­í kampaň v ulicích. „Voliči nás chtějí vidět,“dodal.

Protiimigr­ační a protiislám­ská PVV je nyní spolu s VVD premiéra Marka Rutteho favoritem parlamentn­ích voleb, které se v Nizozemsku budou konat 15. března. Ovšem i pokud by se Wildersovi podařilo volby vyhrát, jeho šance sestavit vládu jsou podle analytiků mizivé. Do koalice s ním totiž ostatní strany nechtějí.

Z tohoto důvodu se po volbách předpoklád­á vznik pěti- či šestičlenn­é koalice vedené Rutteho liberály. Stávající premiér by se tak nejspíš po komplikova­ných jednáních vrátil do funkce, ovšem v čele méně stabilní vlády, než jakou disponuje dnes.

„Pokud volby vyhraje Wilders a jeho strana se nedostane do vlády, vytvoří to mezi jeho příznivci hodně frustrace,“domnívá se Jan Rood z Nizozemské­ho institutu mezinárodn­ích vztahů. Hlasování Nizozemska o vystoupení z Evropské unie podle něj po volbách nehrozí, i když hlubší evropskou integraci podporují jen dvě strany.

Nová vláda podle Rooda nicméně bude spíše eurokritic­ká a k další evropské integraci pasivní. „Bude spíš následovat, než aby sama přicházela s nějakými novými iniciativa­mi,“domnívá se Rood. V praktickýc­h krocích bude podle něj Nizozemsko pečlivě sledovat především postoj Berlína.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia