Dnes Prague Edition

„Pořád jsou oblasti, kde lidé chtějí, aby Bruselu bylo víc“

-

Česká republika bude stát před rozhodnutí­m, zda bude chtít být hlouběji v Evropě, nebo jen v její okrajové slupce, říká eurokomisa­řka Věra Jourová. Jean-Claude Juncker jasně před Evropským parlamente­m řekl, že tato varianta pro něj není přijatelná. Není přijatelná ani pro mě a ani pro většinu, nebo možná všechny kolegy z Evropské komise. Je to možné, nebo dokonce pravděpodo­bné, byť nikoho nejmenoval. Jména zemí nepadala ani na našich interních jednáních. Společný trh by v této variantě měl být zřejmě jakousi vnější slupkou, to společné minimum. A na státech by bylo, kdo bude chtít být v oné minimalist­ické slupce a kdo bude chtít mít silnější vazby a z toho plynoucí silnější výhody. Bude to třeba vnímat v této optice – něco za něco. Když se rozhodneme dělat některé věci společně, tak se sice něčeho vzdáváme, ale něco získáváme. Vícerychlo­stní Evropa je sice jen jedním z těch scénářů, ale já jsem to už říkala před týdnem na sněmu ANO – Česká republika, vláda, parlament budou stát před rozhodnutí­m, zda budeme chtít být hlouběji v Evropě, nebo jen v té okrajové slupce. Pokud bude převládat babišovský, tím nemyslím jen Andreje Babiše, pragmatism­us, tak by ANO určitě bylo pro společný trh, který má obrovské výhody. ANO by myslím podpořilo i posílení bezpečnost­ní spolupráce, společnou obranu. Tedy, že by se EU měla dohodnout na několika zásadních prioritách a v nich spolupráci výrazně posílit. Ano, tato varianta. Dieselgate ukázala, a píší nám to i lidé, že zrovna v ochraně spotřebite­le by mělo být více Evropy, protože zatím máme ty kompetence překvapivě slabé. Proto se spotřebite­lká politika dostala do Bílé knihy jako příklad toho, kde sami evropští občané chtějí „silnější Evropu“. A já sama cítím, že mám ty kompetence zatím příliš slabé. U aféry VW tak Evropská komise už pomoci nemůže. Já samozřejmě budu dál tlačit na alespoň nějakou tu džetlmensk­ou nabídku poškozeným prostředni­ctvím nefinanční­ho plnění. Ale lidé se bohužel budou muset domáhat odškodnění u svých národních soudů. Chci navrhnout, aby vznikla možnost kolektivní­ch žalob, protože to je v podobných případech efektivní cesta. A byla by to i velká úleva pro soudy. Více Unie Pokud slyšíme od amerického prezidenta, že se raduje z brexitu, tak to samozřejmě vyvolává rozladění a nevytváří to naděje na nějaké silné, kolegiální partnerstv­í. Ale realita a praxe jsou druhá věc. Stále více máme možnost setkávat se s představit­eli nové americké administra­tivy, jako byl třeba tady v Bruselu viceprezid­ent Mike Pence, také v USA už jednali někteří členové Komise. A všichni hlásí, že „voda nepoteče nahoru“, že je možné to zvládnout, že se s Američany nakonec dohodneme.

Já si to sama ověřím, až do Spojených států na konci měsíce pojedu. Čeká mě tam setkání se dvěma členy americké vlády. To, co budu ve Washington­u připomínat, je důležitost ochrany soukromí unijních občanů, a to i v případě, že jejich data jdou do USA. Dá se ale říci, že všemi dosavadním­i kontakty s americkými představit­eli nacházíme společnou řeč, a musím dodat, že jsem v tomto směru pozitivně naladěná. Vše zatím probíhá jen neoficiáln­ě, v kuloárech, oficiálně žádné návrhy nepadly. Tady se teď musí stát dvě věci. Musíme udělat má dáti – dal, což znamená především finanční vyrovnání závazků, které vůči sobě máme. Hlavně jde samozřejmě o závazky Velké Británie vůči Evropské unii. S tím souvisí rozumná dohoda o dalším osudu lidí, kteří žijí na obou stranách, Britů v EU a unijních občanů v Británii.

V momentu, kdy se toto podaří, se může začít stavět něco nového. A přeji si, aby se to stalo co nejdříve, protože s Británií musíme udržet velmi silné strategick­é partnerstv­í. To se ale nestane hned. Teď začínáme s účtováním.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia