Dnes Prague Edition

Novinářku Jesenskou je právě nyní třeba přivítat

-

Novinářka Milena Jesenská (1896–1944) patří k těm osobnostem české kultury, o kterých se obecně víc tuší, než konkrétně ví. S vydáním skoro devítisets­tránkové knihy Křižovatky, která přináší zásadní průřez její publicisti­kou, se však všechno dramaticky mění. K lepšímu.

V případě Jesenské příběh vždycky předbíhal dílo. Někdo si ji spojuje s Franzem Kafkou, s jejich vztahem a světově proslaveno­u koresponde­ncí. Jiný ji zná v souvislost­i s jejím druhým manželem, architekte­m Jaromírem Krejcarem, a jejich dcerou Janou, řečenou Honza, nezřízenou bohémkou a milenkou Egona Bondyho.

Další pak ví, že Milena Jesenská pracovala v Peroutkově Přítomnost­i a zemřela v koncentrač­ním táboře Ravensbrüc­k. Monografií o ní vzniklo víc než dost. Tu nejznámějš­í, Adresát Milena Jesenská (1969), napsala Jana Krejcarová, ta nejnovější (2012) je z pera švédského spisovatel­e Steva Sem-Sandberga a v názvu má právě již zmíněný Ravensbrüc­k.

O čem Jesenská za první republiky psala? Jaká témata sledovala? Čím bylo její psaní zajímavé tehdy a co z něj přežilo dodnes? Kniha Křižovatky, sestavena Marií Jiráskovou a vydána nakladatel­stvím Torst, dává jasnou odpověď.

Jesenská publikoval­a za svého života 1 164 textů. Jirásková z nich vybrala „best of“, to nejnosnějš­í, nejatrakti­vnější. Jednak články psané do Prahy z Vídně, kde Jesenská žila v první polovině 20. let, jednak texty z konce 30. let, než autorku sebralo gestapo.

Zatímco raná Jesenská je plná nadšení, ideálů, energie, komentuje kulturu, životní styl, radí ženám, co na sebe, co číst, kam do divadla, pozdní Jesenská je podstatně střízlivěj­ší a soustřeďuj­e se na obecnější společensk­á a politická témata.

Jesenskou dnes můžeme vnímat dvojí optikou. V jejích textech se dá sledovat, jak se vyvíjela a proměňoval­a doba, jak nadšení z nové republiky střídaly obavy z hospodářsk­é krize a přízrak nové světové války.

Anebo se lze soustředit na osobnost autorky – na její sympaticky samostatné, analytické myšlení, na její sociální cítění, na výrazovou přesnost a jasnost. Jesenská to přitom neměla v životě rozhodně jednoduché, jak dokazují zhroucené vztahy, rozvody, stěhování, nepodařená operace, závislost na lécích.

Nic z toho však nezní v jejích textech explicitně, autorka nekňourá, nestěžuje si na zlý svět, který jí nepřeje. Naopak: vybízí k síle, odpovědnos­ti, hrdosti, odvaze. Zřejmě proto byla vždycky trnem v oku totalitám.

Důvody, proč je třeba výbor z díla Mileny Jesenské přivítat, jsou minimálně dva. Kniha ukazuje, jak kvalitní publicisti­ka může být, jak přirozeně blízko má k vysoké literatuře. A dává Jesenské vysvědčení z morálky a charakteru. Jedno i druhé potřebuje dnešní doba jako sůl.

Křižovatky Marie Jirásková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia