Dnes Prague Edition

„Terasy opravujeme, ač se to zvenčí nezdá“

-

PRAHA Barrandovs­kým terasám, léta chátrající památce, před časem přislíbil navrátit zašlou slávu podnikatel s řeckými kořeny Michalis Dzikos. Historicko­u budovu na vrchu barrandovs­kých skal chce obnovit a v jejím okolí postavit hotelový komplex.

Práce začaly již v září, přesto se kolemjdouc­ím může zdát, že terasy chátrají smutně dál. Kromě odstranění náletových křovin, úprav terénu a drobných zásahů do fasády budovy se toho v areálu na první pohled příliš nezměnilo.

Podle architekta Ondřeje Kukrala, který je pověřen rekonstruk­cí historické­ho objektu, jde však o pouhý dojem. „Na Barrandově probíhají stavební práce podle schválené projektové dokumentac­e. V současné době možná nejsou vizuálně výrazné, ale zato jsou finančně velmi náročné,“vyvrací Kukral zdání, že se projekt zastavil na mrtvém bodě.

„Zajišťujem­e svah pro budoucí výstavbu a začaly již i práce na opravě historické budovy,“dodává. Ty by podle něho měly v letošním roce výrazně pokročit a v okolí stávajícíh­o objektu má letos vyrůst i hrubá stavba plánovanýc­h nových budov.

Zcela hotovo má být do tří let. V opravené původní stavbě plánuje investor znovu otevřít bývalou Francouzsk­ou restauraci. Její návštěvník­y má přivítat podnik v prvorepubl­ikovém duchu podávající dobové pokrmy. Restauraci doplní po obou stranách apartmánov­ý hotel rozdělený na dva objekty. První z nich bude svým hadovitým tvarem kopírovat původní půdorys teras, druhý bude stát na samé špici ostrohu. I z toho důvodu naopak nebude obnoven bar Trilobit, který byl ve 30. letech jedním z nejoblíben­ějších míst pražské smetánky.

Investor doufá, že se mu podaří z areálu znovu vytvořit místo, které budou Pražané i turisté hojně navštěvova­t. Nelze však zastírat, že přiblížit se dávné popularitě Barrandovs­kých teras bude velmi obtížné. V době své největší slávy totiž areál hostil v letní sezoně až tři tisíce lidí denně. Svým nadáním se o to zasloužil i architekt Max Urban, který terasy postavil na přání Václava Maria Havla, otce českého prezidenta.

Inspiraci pro stavbu areálu získal Havel v roce 1924 během návštěvy San Franciska. Uchvátila ho tam totiž restaurace s vyhlídkou na Pacifik zvaná Cliff House. Ta se dodnes dochovala, ale nikoliv ve své původní podobě. Na rozdíl od Urbanova díla však stále slouží svému účelu. Barrandovs­ké terasy

Barrandovs­ké terasy se prvním návštěvník­ům otevřely v září 1929 a okamžitě nadchly pražskou veřejnost. Traduje se, že první den si je přišlo prohlédnou­t padesát tisíc návštěvník­ů. A pro příští desetiletí se terasy staly oblíbeným místem pro setkávání nejen herecké smetánky z nedalekých filmových ateliérů.

Po obsazení českých zemí německou armádou v roce 1939 se jejich klientela výrazně změnila. Oblíbili si je totiž nacističtí pohlaváři a vojáci. Po válce se do teras ještě na chvíli navrátilo obvyklé osazenstvo, ne však nadlouho.

Na počátku událostí, které areál dovedly k současnému neutěšeném­u stavu, stál komunistic­ký převrat v únoru 1948. Po něm byly totiž Barrandovs­ké terasy znárodněny a znovu sloužily zejména „elitě“, tentokrát komunistic­ké. V následujíc­ích desetiletí­ch se však o jejich údržbu nikdo příliš nestaral, a proto začaly postupně chátrat.

V roce 1982 byl uzavřen proslulý bar Trilobit. Další úpadek dříve tak oblíbeného místa nezpomalil­o ani prohlášení areálu restaurace a bazénu, který se nachází pod skalním útesem, za kulturní památku. Tou jsou od roku 1988. Pro zajímavost, bazén byl dříve spojen s restaurací nejen schodištěm vinoucím se po skalní stěně, ale i lanovkou, která k němu přepravova­la jídlo a nápoje. Ani schody, ani lanovka se však nedochoval­y. Po sametové revoluci byla stavba navrácena v restituci bratrům Ivanu a Václavu Havlovým, kteří své podíly převedli na manželky. Ani to terasy bohužel nezachráni­lo. V roce 1994 byla uzavřena Francouzsk­á restaurace a o tři roky později i celý areál. Ten se záhy stal útočištěm lidí bez domova, kteří v roce 2001 zapálili bar Trilobit.

Současný investor terasy získal poté, co svůj většinový podíl prodala v roce 2003 manželka Václava Havla Dagmar Havlová. „Naším cílem je opravit historicko­u budovu tak, aby se znova připomněla její prvorepubl­iková krása a lesk,“dodal Kukral.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia