Dnes Prague Edition

Na cestách zvonky našly vzpomínky na prezidenta

-

PRAHA Při shánění peněz na výrobu a dopravu zvonu Václav se podařilo do sbírky zapojit různé osobnosti z celého světa, ale i obyčejné lidi, kteří s Václavem Havlem byli nějak spojeni. Těm Nadace Charta 77 rozdala třicet malých zvonečků.

„Ty jsme rozdali lidem, kteří měli blízko k Václavu Havlovi nebo s ním spolupraco­vali nebo ho prostě měli rádi. Jejich úkolem bylo napsat do notýsku vzkaz a hlavně předat zvoneček někomu dalšímu,“popsal předseda nadace Evžen Hart. Zvonkům se na cestách podařilo zachytit vzpomínky přátel či známých, mezi kterými byl i čtyřiaosmd­esátiletý Radko Trohař, který pro bratry Havlovy býval skautským vedoucím. „On byl klaun. Na Velikonoce například z recese odmítl chodit přes mosty a vodu vždycky přebrodil. Nebo na výlet přišel oblečený, jako kdyby šel do tanečních,“vzpomenul při předávání zvonku Trohař a ještě dodal, že tehdy šestnáctil­etý Václav měl přezdívku Puzuk.

Zvonek číslo jedna dostala Dagmar Havlová, další dostal Jan Tříska a jeden přicestova­l také za tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Další si našly cestu do třídy V. A na Chodově nebo k Madeleine Albrightov­é, která ho dál předala bývalé barmské disidentce Aun Schan Su Ťij.

Prvního prosince loňského roku se všechny zvonky vrátily do nadace, která uspořádala jejich dražbu. Za třicet zvonků se podařilo vybrat 480 tisíc korun. (rsr)

Fakta Zvon vyrobený postaru zvonařství Grassmayr od roku 1599.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia