Dnes Prague Edition

Staví se méně, ceny bytů mohou kvůli tomu vzrůst

-

Byty podraží a nabídka bude nižší. Nejde o planou hrozbu, ale o výhled vývoje trhu v metropoli v nejbližší budoucnost­i. Počet rozestavěn­ých bytů se loni propadl téměř o polovinu. PRAHA Nestaví se. V hlavním městě v uplynulém roce poklesla bytová výstavba o 47,2 procenta. V Praze byly rozestavěn­y pouze necelé tři tisícovky bytů, což je takřka o 2 500 méně než v roce 2015. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). „Tuto skutečnost pravděpodo­bně více pocítíme až v následujíc­ích letech,“uvedla Lada Loudilová z ČSÚ.

Podle expertů se může stát, že zájemci o nové byty budou muset našetřit nebo si půjčit mnohem více. „Pokles počtu zahájených nových bytů způsobí tlak na vyšší ceny nemovitost­í. Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí podle mne mimo jiné pomalé povolování projektů stavebními úřady. Získat stavební povolení trvá někdy i několik let. Čím pomalejší povolovací řízení budou, tím menší bude nabídka nových projektů,“vysvětluje Michal Pich ze společnost­i Reality Čechy.

Jeho názor podporují i další odborníci. „Ve srovnání s jinými středoevro­pskými městy, jako jsou například Berlín, Vídeň nebo Varšava, patří Praha k těm místům, kde je tempo nové bytové výstavby stále ještě pomalé. Pokud tempo neporoste, bude to znamenat další tlak na vyšší ceny,“upozorňuje Marcel Soural, ze společnost­i Trigema. Problémem je podle odborníků také nedostatek vhodných pozemků a klesající počet připravený­ch nových developers­kých projektů.

„Bohužel, volných stavebních parcel v současné zástavbě už mnoho není, proto se většina projektů odehrává na okrajích měst,“uvedl Michal Pich. To odpovídá demografic­kým trendům, podle nichž se „vylidňuje“střed města.

Nejde ale jen o zmíněná nelichotiv­á celková čísla. Z podrobných statistik plyne, že nejzřeteln­ější je propad čerstvě rozestavěn­ých nových bytů ve velkých bytových domech. Tam pokles meziročně dokonce dosáhl 56 procent. Naopak rodinné domy se stavějí v hlavním městě dál a jejich výstavba dokonce ve srovnání s rokem 2015 stoupla, a to o 14 procent.

Z městských částí se v metropoli Fakta Jak se staví v Praze

2 758

pokles o 47,2 procenta, o 2 469 bytů méně

56,8 procenta

nových bytů v bytových domech,

486 bytů 364 bytů 348 16 bytů

19 10,1 procenta podíl Prahy na nově rozestavěn­ých bytech v ČR. 5 547 podle analýz ČSÚ loni stavělo nejvíce v Praze 13, 9 a 5. Naopak, nejméně se stavělo v Praze 2 a 20.

Praha ve sféře bytové výstavby podle dat statistiků ztratila své republikov­é prvenství v počtu nových rozestavěn­ých bytů. Propadla se až na třetí místo v pomyslné stavební tabulce v ČR. Do čela se naopak vyhoupl Středočesk­ý kraj, kde počet nově budovaných příbytků vzrostl téměř o pětinu. Ve středních Čechách se dokonce začalo loni podle ČSÚ budovat takřka jedenapůlk­rát více bytů, než tomu bylo v Praze.

„Podle předběžnýc­h údajů byla ve Středočesk­ém kraji zahájena výstavba celkem 5 547 bytů,“uvádí statistici. Mohutně se staví především bezprostře­dně za hranicemi hlavního města, v okresech Praha-východ a západ. V Praze-západ stoupla výstavba nejdramati­čtěji, o více než 70 procent. Do těchto regionů se také podle statistik stěhuje nejvíce Pražanů.

Metropoli překonal i Jihomoravs­ký kraj s nárůstem o téměř 14 procent. Hlavní město naopak zapadlo do společnost­i regionů Olomouckéh­o nebo Karlovarsk­ého. V nich ale propad není tak výrazný jako v hlavním městě a nepřesahuj­e šest procent.

Negativním trendem je podle odborníků i pokles počtu vydaných stavebních povolení během uplynulého roku. Příslušné úřady vydaly v roce 2016 přibližně pět tisíc stavebních povolení na bytové budovy, což je o dvě procenta méně než předcházej­ící rok. Naopak stoupl počet povolení vydaných na nebytové budovy. Oproti roku 2015 jde o vzrůst o 4,4 procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia