Dnes Prague Edition

Startuje play-off i cesta za milionem

-

Dnes, den před výročím narození Tomáše Garrigua Masaryka, se rozjíždí hokejová honba za pohárem, který nese jeho jméno. Trofej, která měří 74 centimetrů, váží 15 kilogramů a je složena ze 116 dílů, s sebou rovněž poprvé přináší i prémii milion korun. A dosáhnout na ni pořád může deset klubů.

Už příští týden však budou dva týmy ze hry venku, neboť tento určí dva postupujíc­í z předkola, kteří se ve čtvrtfinál­e střetnou s Libercem a Třincem.

Bude to Chomutov, či Mladá Boleslav, kteří tvoří první dvojici? A uspějí Vítkovice, nebo Plzeň? Podle sázkových kanceláří má lepší vyhlídky Chomutov a Vítkovice, i proto, že po základní části skončily výš než jejich sokové a předkolo, které se hraje na tři výhry, zahajují doma.

Chomutovsk­ý útočník Michal Poletín tvrdí: „My se do té role nepasujeme, protože favoritem nejsme.“

A jeho spoluhráč Juraj Valach o soupeři z Boleslavi doplňuje: „Jsou Bruslařský klub, což sedí, fakt dobře bruslí. Hráči do toho půjdou na krev, budou po hlavách padat do střel. A my máme kluky, kteří se toho nebojí, třeba Tomicu, umí to i mladý Lauko.“

Chomutov přitom jen těsně nepostoupi­l přímo do čtvrtfinál­e, které mu vyfoukla Kometa, to Boleslav je po zvláštní sezoně ráda, že se vyhnula skupině o udržení. „Sezona byla divoká a kostrbatá. Spadl mi kámen ze srdce, že jsme se s tím takto vypořádali a hráči to zvládli. Stále můžeme naplnit své ambice,“řekl kouč František Výborný.

Že může být v předkole klíčové začínat doma a případně hrát i páté utkání, vědí v Ostravě. A tak klub z Vítkovic dokonce na první dvojzápas s Plzní snížil vstupné z tradičních 150 korun na 125 (při koupi na obě utkání), aby měl plný dům.

„Plzeň je těžký soupeř. Nemáme s ní pozitivní bilanci. Mají Kubalíka, nejlepšího střelce soutěže, který sám dal víc gólů (29) než náš první útok. Musíme doufat, že se produktivi­ta otočí, že budeme dávat góly a využívat přesilovky,“míní útočník Vítkovic Rostislav Olesz.

Plzeň se do desítky probila až v posledním kole, během něj se na jednu třetinu ocitla i mimo play-off, takže i proto snajpr Dominik Kubalík tvrdí: „Začínáme novou kapitolu, už můžeme jít jenom nahoru.“

V případě remízy se v předkole hraje 20minutové prodloužen­í, po němž – pokud nepadne gól – následují nájezdy s pěti hráči. To platí u prvních čtyř duelů, případný rozhodujíc­í pátý duel předkola se prodlužuje, dokud nepadne gól. Chomutov - Mladá Boleslav Vítkovice - Plzeň Čtvrtfinál­e

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia