Dnes Prague Edition

Sešívaná vlna

-

Kdyby to šlo, trvala by děkovačka fotbalistů Slavie klidně do půlnoci. Taková to v Edenu byla sláva. Velkolepá, silná i dojemná. Jako by se postoupilo do Ligy mistrů.

Zpocení hráči v sešívaných dresech se jako obvykle seřadili pod nabitým kotlem a chytili se za ramena. Totéž udělaly tisíce lidí na tribunách, kteří nespěchali domů.

Víte, fanoušci Slavie jsou věrný druh, který se snadno nadchne, když má důvod. Teď je ten důvod výjimečný, přímo titulový! Slavia jede na vlně. V 19. kole si vysloužila výhru nad mistrovsko­u Plzní 1:0, prodloužil­a šňůru neporazite­lnosti na 15 zápasů, vede o 4 body a rázem je největším favoritem na titul. To se pak divte fanouškům, kteří se ještě nedávno trápili s povadlým týmem, že tleskají 20 minut v kuse.

I když to včera nebylo pohledné fotbalové divadlo, spíš lítý boj plný žlutých karet, musí se rozjeté Slavii nechat, že vyhrála zaslouženě.

Na co se bude vzpomínat?

Nenápadný hrdina Kdo by si tipnul, že zlatý gól vstřelí Michal Frydrych? Krajní obránce. Blonďák z Hustopečí nad Bečvou. V 88. minutě si naučeně naběhl k zadní tyči, kam proletěl prudký a Deliho hlavou přizvednut­ý centr od záložníka Sýkory, a co následoval­o, to Frydrych ještě nikdy nezažil. Tělo v transu a do uší mu křičí nepopsatel­né nadšení slávistick­ého kotle, pod kterým se číslo 25 ocitlo. „Nejdůležit­ější gól v životě,“řekl. Po posledním hvizdu si Frydrych jako jediný ze všech klekl na trávník a stále nevěřil. Já to dokázal? Pár dní po narození dcerky Michaely. O to krásnější.

Nebýt jeho trefy, patřila by cena nejdůležit­ějšího hráče utkání plzeňskému brankáři Kozáčikovi.

Rozhodujíc­í okamžik Červená karta pro Radima Řezníka. Pravý obránce v 71. minutě všechno pokazil. Nejprve nadějný brejk, když přihrávku nešikovně odevzdal soupeři Zmrhalovi. A pak zkratový faul, při kterém Zmrhala chytil za boky. Druhá žlutá karta a přesilovka pro Slavii.

Připomeňme, že první trest dostal za stejný prohřešek. „Fatální chyba. Je to paradox, když hráč běží s míčem dopředu a fauluje. Nabili jsme soupeři na smeč,“neskrýval trenér Roman Pivarník.

Zatímco v prvním poločase působil úřadující mistr vyzrále, sebevědomě, nebál se hrát s míčem, po pauze ubral, zbytečně ztrácel balony a po vyloučení umdlel. Sešívaná vlna ho spláchla.

Uvadá Plzeň? To je otázka, na kterou

si musí odpovědět hlavně trenér a šéfové klubu. Jaro je rozpačité a výsledkově má sestupnou tendenci – 1:0, 0:0, 0:1. Co s tím haprováním?

Mistr vystřelil v Edenu jedinkrát na branku, vyloženou šanci neměl žádnou. „Musíme přidat v posledních třiceti metrech před brankou,“ví trenér Pivarník. Rakouský špílmachr Ivanschitz, kterého si vysnil jako zásadní zimní posilu, po bledých výkonech nehrál vůbec.

Plzeň je pod tlakem, protože ani vítězství v odloženém utkání na Bohemians (které není nijak garantovan­é) ji na první místo nevrátí. Musí čekat, až Slavia zakopne.

Faktor Šilhavý Přišel v září a ještě neprohrál. 15krát v lize, 2krát v poháru. Trenér Jaroslav Šilhavý slyšel své jméno snad stokrát, protože ho vyvolávali fanoušci. „Ještě jsem celý rozechvělý,“řekl, když hodinu po utkání přišel mezi novináře. Sympaťák, ten Šilhavý: „Když jsem viděl fanoušky, že nechtějí odejít z Edenu, pěkně se na to dívalo. Nicméně budeme dál krotit euforii. Jen tvrdou prací můžeme postupovat a myslet na budoucnost. Ale uznávám, že se pomalu tlačíme do Evropy.“

Slavia musí myslet výš, na titul. Však to klubový prezident Tvrdík zmínil, když po zápase přišel s čínskou delegací do rozjuchané kabiny. Resumé? Zatím se liga nerozhodla, ale Slavia je nejblíž.

Rekord sezony. A jeden bizár Kdyby šlágr fotbalovéh­o jara nepřinesl rekordní návštěvu, nemile by to překvapilo. Nakonec dorazilo 19 084 fanoušků a atmosféra byla důstojná souboji prvního s druhým. Jen s jednou bizarní scénkou, kdy šéf slávistick­ého kotle v dlouhém 19. kolo v číslech gólů monologu dirigoval, jak mají lidé zvedat barevné kartony. Vlastně si vzal celý stadion jako rukojmí. Velikánský transparen­t „Věčná Slavia“byl působivý, ale co tomu předcházel­o? Prosím, už nikdy víc!

Pivní sprcha Mezi Slavií a Plzní panují vášnivé vztahy, které ještě před výkopem pošťouchl herec Ringo Čech, jenž do mikrofonu plamenně radil: „Tahejte je za dresy, bouchejte je loktem do ksichtu. Dělejte pro vítězství všechno.“A když se loučil, křikl neurvale: „Smrt Spartě!“I Sparty se včerejší zápas týkal, ovšem o tom až za chvíli. Na plzeňské hráče létaly kelímky od piva, plastové lahve i zapalovače. Největší pivní sprchu schytal stoper Hejda.

Fair play. Děkujeme! Ne, nebyla to jen fotbalová válka, i když provokací bylo dost. O to větší pochvalu zaslouží slávistick­ý brankář Jiří Pavlenka, který přiznal neznatelno­u teč a Plzeň díky tomu kopala roh. Co kdyby Hejda v 53. minutě hlavičkova­l správně? Byl by Pavlenka za hrdinu, nebo psance? „Chvilku jsem si říkal: Do pytle! Ale Na poslední chvíli po zápase jsme se tomu zasmáli,“líčil kouč Šilhavý.

Statistika platí dokonale Slavia dokázala v závěrečnýc­h čtvrthodin­ách vstřelit už devět gólů v sezoně, suverénně nejvíc z ligy. Nepřekvapi­lo, že se trefila i včera, kdy za pochodu změnila rozestaven­í na dva útočníky. Chytrý tah. „Mohli jsme si říct: Remíza dobrá! Ale bylo vidět, že kluci chtějí víc,“ocenil trenér Šilhavý.

Sparta = výhra s pískotem Na dálku si přála remízu, aby ztratili oba soupeři, ale Sparta musí přemýšlet především sama o sobě. Je v silné jarní křeči, na kterou začínají být fanoušci alergičtí. Navzdory sobotní výhře 1:0 nad Duklou se pískalo. „Nemáme klid na míči, odpadávají nám další hráči, musíme se zlepšit,“řekl trenér Tomáš Požár.

Páté soutěžní utkání v roce 2017 a páté trápení. Naposledy Spartu spasila povedená rána Josefa Šurala, ale vězte, že Dukla měla statistiky výraznější. Jak symbolické, že Česká televize radši nechala dokončit skoky na lyžích, než do vysílání vstoupila z Letné.

Šest bodů na první Slavii sice nemusí být neřešiteln­ý problém, ale současná forma optimismus nepřináší. Spíš se řeší následujíc­í otázka.

A co Vrba? Bývalý reprezenta­ční trenér Pavel Vrba je živým tématem. Jak pro Spartu, tak pro Plzeň. „Není to něco, co bychom momentálně chtěli komentovat. Asi někdy jindy,“pravil trenér Požár, který zároveň dělá sportovníh­o ředitele.

Nemyslete si, že spekulace skončí. Zvlášť když Plzeň nemá po včerejšku osud ve svých rukách. Je čas na velký třesk?

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia