Dnes Prague Edition

Češi chtějí tvrdší tresty za zločiny

Pravidla jsou příliš volná. Trestat by se mělo více a přísněji, nevyjímaje ani děti, myslí si Češi v exkluzivní­m průzkumu.

-

Lidé se v Česku cítí bezpečně, přesto volají po tvrdších trestech. Pro velkou část Čechů je přijatelně­jší popravit čtyři vrahy a omylem i jednoho nevinného než neodsoudit nikoho. Vyplývá to z exkluzivní­ho průzkumu agentury Median pro iDNES.cz, kterým startuje seriál Zločin a trest.

V průzkumu, kterého se na přelomu ledna a února zúčastnilo 1 073 dotázaných, se server iDNES.cz snažil zmapovat, nakolik se lidé v Česku cítí bezpečně, zda se mohou domoci spravedlno­sti nebo jak vnímají ukládané tresty.

K nejkontrov­erznějším patřila otázka, zda by lidé poslali se čtyřmi vrahy na smrt i nevinného. Pro odsouzení hlasovalo 45 procent respondent­ů, více než čtvrtina by raději neodsoudil­a nikoho. Zbylých 30 procent se nedokázalo rozhodnout. Podobné výsledky byly i u varianty s doživotím.

Trest smrti? Klidně

Jednoznačn­ý je výsledek průzkumu v otázce zpřísnění trestů. Mnohem tvrdší postihy žádají dvě třetiny lidí, proti je jen deset procent. Median zjistil, že pro ostřejší tresty se vyjadřují hlavně respondent­i nad padesát let. Lidé si navíc myslí, že za nejzávažně­jší zločiny by měly být trestány i třináctile­té a čtrnáctile­té děti, které v současnost­i nejsou trestně odpovědné.

O změně trestní odpovědnos­ti se diskutuje často. Loni poslanci předložili návrh, podle kterého by bylo možné trestat děti za činy, za které dospělým hrozí doživotí.

Pro znovuzaved­ení trestu smrti se vyslovilo 53 procent dotázaných. Nejvíc zastánců má u lidí mezi 45 až 65 lety. Výsledek je podobný průzkumu CVVM z loňského června, kdy absolutní trest podpořilo 58 procent respondent­ů. Jeho podporovat­elů dlouhodobě ubývá. Trest smrti byl v Českoslove­nsku zrušen v červenci 1990, jeho obnovení zapovídá Listina základních práv a svobod.

Svobody je příliš

V průzkumu Medianu se ukázalo, že podpora trestu smrti nesouvisí s tím, zda byl tázaný obětí zločinu. „Zkušenost s trestným činem nehraje významnou roli ve vnímání přísnosti trestů. Mnohem více se zde projevuje pocit ohrožení, ale i generačně podmíněné hodnoty. Lidé si myslí, že společnost má vynucovat pořádek, a mají pocit, že v současnost­i jsou pravidla příliš volná,“podotkl sociolog Medianu Daniel Prokop.

Odstrašují­cí, a tedy preventivn­í účinek trestu smrti přitom nebyl nikdy potvrzen.

„Obecně v zemích, kde trest smrti je a uplatňují ho, byť výjimečně, není pozorováno nějaké výrazné snížení závažné kriminalit­y,“řekl iDNES.cz ředitel Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci Miroslav Scheinost. Jako příklad uvedl některé státy USA.

„Osobně nevěřím na odstrašují­cí účinek trestu smrti. Ten je ukládán za nejtěžší trestné činy, zejména vraždy. Když je člověk páchá v afektu, tak v té chvíli o trestu neuvažuje. U připravova­ných vražd pachatel víceméně počítá, že nebude odhalen, a snaží se postupovat tak, aby vypátrán nebyl. U nájemných vražd je riziko potrestání součástí ceny,“dodal Scheinost.

Lidé odpovídali i na dotaz, jaký je podle nich význam vězení.

Nejvíce – 42 procent – uvedlo, že hlavním cílem je napravovat. Třicet procent vyzdvihlo funkci vězení jako místa, které izoluje zločince od společnost­i. Dvacet pět procent jej vnímá hlavně jako trest.

V Česku v současnost­i v 35 věznicích pobývá 22 688 vězňů (stav ke 14. únoru). — Čeněk Třeček, iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia