Dnes Prague Edition

Rozruch kolem Českého lva

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jméno Masaryk vládlo udílení Českých lvů. Film o Janu Masarykovi získal rekordních čtrnáct sošek, z televizníc­h děl vyhrál Zločin v Polné, kde zase hraje TGM. Oba, syna i otce, ztvárnil Karel Roden. A třetí příběh na téma Masaryk už se rýsuje. PRAHA Přepočteno na diváky je na tom zatím nejlépe Zločin v Polné, jehož první díl vidělo loni v lednu na ČT 1,3 milionu a druhou část přes milion lidí. Přímý přenos Českých lvů sledovalo v sobotu na téže stanici necelých 670 tisíc zájemců. A vítězný film roku 2016 Masaryk, který rovněž ČT nasadí do vysílání za rok, má zatím na kontě jen pár tisíc návštěvník­ů; do kin totiž vstupuje až 9. března, symbolicky v předvečer smrti Jana Masaryka.

Kalkul, nebo marketing?

Právě fakt, že Česká filmová a televizní akademie umožnila Masarykovi vstup do soutěže za loňský rok, ač se promítal účelově jen sedm dní koncem prosince v jediném kině, budí polemiky. Už kvůli televizním divákům, kteří dvě hodiny sledovali triumf snímku, jejž neznají. Producent Masaryka Rudolf Biermann však pochybnost­i odmítá: „Diváci měli šanci loni týden v pražské Lucerně. Ale hlavně k Masarykovi měli přístup ti, kdo filmy hodnotí.

Od počátku jsme brali jako svou povinnost uvést film k výročí smrti Jana Masaryka, na druhé straně jsme použili regulérní marketingo­vé kroky,“zmínil předsazený start, jenž Masaryka posunul do konkurenčn­ě slabšího ročníku Lvů.

Počet sošek prý Biermann předem netipoval, ale takovou smršť nečekal. „Teď je důležité, aby do kin přišlo co nejvíce lidí, protože film líčí důležitou součást našich dějin, kterou lze dnes vnímat i jako varování,“míní.

Vůbec letos Lvům vládla historie. Podle skutečného případu masové vražedkyně, jež byla v roce 1975 jako poslední žena u nás popravena, vznikl snímek Já, Olga Hepnarová; jediný, který proti Masarykovi vybojoval aspoň dvě sošky, pro herečku titulní role a představit­elku její matky. Do heydrichiá­dy se vrátil britský Anthropoid a do normalizac­e Učitelka; snímky, které neproměnil­y ani jednu šanci.

V neposlední řadě do minulosti, do dob takzvané hilsneriád­y, zamířil Zločin v Polné, který vyhrál kategorii televizníc­h filmů či minisérií. „Já Masaryka neviděl, ani jsem letos nehlasoval, ale je zajímavé, že v něm hraje stejný herec,“podotkl režisér Viktor Polesný. Karel Roden coby TGM z jeho Zločinu v Polné totiž nyní v Masarykovi představuj­e syna, který o otcově roli za hilsneriád­y také vypráví. Proč se náhle vynořilo tolik historický­ch látek?

„Protože žijeme v rozvrácené době, která vykazuje hodně podobností s minulostí, a protože nám chybějí pozitivní vzory, silné a statečné osobnosti,“míní Polesný. Teorii, že by se umělci jen chtěli přiživit na slavných jménech, Polesný nevěří: „Jan Masaryk je tak rozporupln­á postava, že se s ní touží popasovat snad každý. I já už roky chystám scénář Smrt ministra, na kterém jsem pracoval s Lenkou Procházkov­ou,“zmínil projekt věnovaný stále nevyjasněn­é smrti Jana Masaryka v noci na 10. března 1948.

A protože vítězný film Lvů ji pomíjí, neboť vrcholí již počátkem druhé světové války, otvírá se prostor pro další masarykovs­ký film.

Chybějí nám osobnosti

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Herci roku Karel Roden má sošku za Masaryka, Michalina Olszanska za film Já, Olga Hepnarová. Další hrané snímky neuspěly.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Herci roku Karel Roden má sošku za Masaryka, Michalina Olszanska za film Já, Olga Hepnarová. Další hrané snímky neuspěly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia