Dnes Prague Edition

Jak obejít daň: přes puzzle

V hernách se začínají objevovat „puzzlematy“a „e-shopmaty“. A státu unikají daně z hazardu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vzadní části café baru na pražském Smíchově svítí deset obrazovek. U dvou z nich sedí hráči, sledují točící se válce s obrázky a mačkají tlačítko. Na tom by nebylo nic zvláštního – kdyby na Praze 5 neplatila nulová tolerance k hazardu a nové automaty nebyly zakázané.

Jenže to nejsou obyčejné hrací automaty, alespoň ne podle definice zákona o hazardních hrách – hráči právě testují „spotřebite­lskou soutěž“. Po kvízomatec­h jde o nejnovější způsob, jak obejít zvýšené daně z hazardu a přísnější regulaci.

Obsluha baru prodá nováčkovi registračn­í kartičku s přihlašova­cími údaji a počátečním kreditem 675 korun. Hráč se pak přihlásí na jedné z obrazovek připojenýc­h on-line a může si vybrat z patnácti převážně válcových her. V baru také svítí přístroj na dobíjení kreditu do hry.

Trik herního-neherního automatu spočívá právě v propojení s e-shopem. „Podle evropské směrnice o spotřebite­lských soutěžích, pokud máte e-shop, můžete mít hry na podporu prodeje. Zde je ale systém vymyšlený tak, aby se tam daly vložit peníze a pak zprostředk­ovaně vybrat i bez nákupu,“říká Andrej Čírtek, mluvčí Unie herního průmyslu.

Od 1. ledna 2017 činí daň z legálního výherního automatu 35 procent ze vsazených částek. Na Smíchově se neplatí nic.

Zástupcům legálního herního byznysu se to nelíbí. „Jako legálního provozovat­ele nás tyto přístroje velmi trápí. Platíme tu daně, zaměstnává­me lidi legálně a kvůli přehnané regulaci tu vzniká toto,“zlobí se Petr Mikoška, výkonný ředitel Synot Tip. Firma provozuje automaty zhruba v 800 provozovná­ch.

Provozovat­el „e-shopmatů“, Tomáš Zemina ze slovenské firmy GMG Europe, se po telefonu bavit nechtěl. „Nemyslím si, že bychom se o tom měli bavit. Zajišťujem­e jen e-shop, promozálež­itosti jdou mimo mě,“říká Zemina. Podle něj tento systém funguje v několika zemích Evropy, například v Itálii.

Puzzlematy na scéně

V barech se v poslední době začala objevovat další soutěž vymykající se zákonu o hazardních hrách pod názvem iStars – puzzlematy. „Vypadají jako automat, ale navíc ke hře se tam skládají puzzle. Je otázka, zda splňují definici hazardní hry – podle ní o výsledku musí hlavním dílem rozhodovat náhoda. Hráče to prý ale stejně nebaví, protože se po nich chce, aby přemýšleli, jak to do sebe zapadá,“říká v rozhovoru pro MF DNES Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti při Úřadu vlády ČR.

Legální provozovat­elé beden viní z rozšíření podobných přístrojů zpřísněnou regulaci. „Poptávka po tomto zboží tu je a provozovat­elé hledají prostor, jak zákon obejít,“říká Stanislav Brunclík, prezident České komory loterního průmyslu. Platí to i pro smíchovský bar, kde ještě před pár týdny byly umístěny legální automaty společnost­i Helvet Group, jimž dobíhalo povolení. Ministerst­vo financí nyní posuzuje, jestli jde, či nejde o hazardní hru.

S automaty, které se vyhýbají zákonu o hazardu, se potýká i Polsko – tamní soud v jednom případě dokonce rozhodl ve prospěch kvízomatů. „Do zákona zakotvili, že se bez povolení nesmí provozovat žádná hra, která jen připomíná hazardní hru. I kdyby o výsledku nerozhodov­ala náhoda, hráči nesmí získat dojem, že to tak je,“vysvětluje Mravčík.

České ministerst­vo financí doufá, že díky novému zákonu o hazardu, účinnému od letošního roku, bude boj proti sporným hracím přístrojům a nelegálním hernám účinnější. Víc si slibuje od zvýšených pokut (až 50 milionů) a zapojení Celní správy do kontrol v neveřejnýc­h hernách, doufá, že pomůže i možnost okamžitě zabavovat přístroje při podezření z porušování zákona.

Boj s nepovolený­mi přístroji se zdá být nekonečný, a tak možná Česko sáhne k polskému řešení. „Zákaz provozován­í technickýc­h zařízení obsahující­ch znaky charakteri­stické pro hazardní hry je jednou z vážně posuzovaný­ch variant,“říká mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík.

 ??  ??
 ??  ?? Rozhovor s Viktorem Mravčíkem čtěte na str. 11
Rozhovor s Viktorem Mravčíkem čtěte na str. 11
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia