Dnes Prague Edition

Zubaři: Za kazy si může každý sám, ať platí

Už žádné plomby zdarma, navrhují stomatolog­ové

- Iva Bezděková

PRAHA Amalgámové plomby kvůli zákazu Evropské unie končí – už od poloviny příštího roku pro děti a těhotné ženy. Zubaři a politici se teď musí domluvit na tom, jaké plomby budeme místo nich dostávat. A tom, jestli je budeme platit my, nebo pojišťovna.

Česká stomatolog­ická komora přichází s návrhem, aby pacient za všechny plomby platil sám.

„Ačkoliv to pacienti neradi slyší, člověk je plně zodpovědný za stav svých zubů. Na zdravém zubu se kaz neudělá,“říká prezident komory Pavel Chrz, který zpoplatněn­í všech zubních výplní jednoznačn­ě prosazuje.

Návrh by museli schválit politici v novém zákoně. Ale o to bude spor. „Rozhodně je důležité, aby byla zachována alespoň jedna varianta bezplatnéh­o ošetření zubního kazu. Nevím, proč by zrovna zubaři měli mít oproti ostatním lékařům nějaká jiná pravidla,“říká poslanec a lékař Jiří Štětina (ÚSVIT). Proti návrhu jsou i oslovení poslanci ze sociální demokracie a komunisté. Podporu má naopak u bývalého ministra zdravotnic­tví, poslance TOP 09 Leoše Hegera: „Byl bych pro, pokud by existovala nějaká ochrana pro děti a sociálně slabé. Ostatní si mohou z 90 procent za kazy sami.“

Variantu zpoplatněn­í prosazují zubaři především proto, že za plombu zdarma dostane zubař od pojišťovny jen zhruba polovinu skutečných nákladů. „Zubní lékaři už nemohou být nuceni odvádět náročnou práci v odpovídají­cí kvalitě za cenu, která často představuj­e zlomek skutečné hodnoty výkonu,“říká Pavel Chrz. Pokud politici zpoplatněn­í všech plomb zamítnou, budou muset na zubní péči najít několik miliard korun navíc. Zubaři udělají zhruba 6,5 milionu amalgámový­ch plomb ročně, pojišťovny za ně zaplatí přes 1,5 miliardy korun. Pokud by se standardem staly dražší výplně, musely by pojišťovny zaplatit podle zubařů nejméně dvakrát tolik. Ve hře je několik typů zubních plomb, které si dnes pacienti platí sami a jež by mohly amalgám nahradit. Například za takzvané skloionome­rní výplně dnes platí pacienti 600 až 1 500 Kč, výplně z pryskyřice vyjdou nejméně na 800 Kč, ale také na 2 000 korun.

Stomatolog­ická komora uvažuje o tom, že by sociálně slabší pacienti dostávali takzvané „sociální výplně“– tedy plomby z nejlevnějš­ích materiálů. „Tento model funguje například na Slovensku,“uvedl Pavel Chrz.

A co těhotné? A diabetici?

Politiky i lékaře teď čeká rok vášnivých diskusí mimo jiné o tom, do jaké míry si za zkažené zuby můžeme sami. Rozdílné názory mají i sami lékaři.

„Někdo má sklon ke kazivosti větší, protože má citlivější zubní sklovinu. Těchto náchylnějš­ích lidí je relativně hodně,“říká například zubní lékař Josef Holman z Hořovic.

Vyšší kazivost mohou mít podle lékařů někteří diabetici.

„Onemocnění cukrovkou s sebou přináší také zvýšené riziko vzniku zubního kazu a zánětu dásní. U diabetiků tato onemocnění nejen snáze vznikají, ale mívají i těžší průběh,“poznamenáv­á diabetolož­ka Sylvie Špitálníko­vá.

Říká se, že kazy se více tvoří i těhotným ženám – už od dob našich babiček platí pověra, že každé dítě stojí matku jeden opravovaný nebo vytržený zub. Gynekologo­vé připouštěj­í, že v těhotenstv­í hrozí přinejmenš­ím častější záněty dásní.

Čtěte na str. 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia