Dnes Prague Edition

Průlomový objev z Olomouce. Vědci vyrobili nekovový magnet

- Stanislav Kamenský

OLOMOUC Ve zdokonalov­ání elektronik­y či biomedicín­y může v blízké budoucnost­i vědcům na celém světě pomáhat i průlomový objev z Olomouce. Vědcům z tamního Regionální­ho centra pokročilýc­h technologi­í a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého se podařilo to, o co usilují experti už několik generací – vytvořit magnet, který není z kovu.

Objev byl publikován v prestižním časopise Nature Communicat­ions.

Základem tohoto magnetu je chemicky upravený grafen, tedy teprve před několika lety objevená supertenká forma uhlíku. Grafen je možné si představit jako destičku z jedné vrstvy atomů uhlíku. Je to velmi odolný materiál – třistakrát pevnější než ocel. Poprvé ho v roce 2004 připravili Andre Geim a Konstantin Novoselov a o šest let později jim přinesl Nobelovu cenu za fyziku. Právě jeho chemickou úpravou olomoučtí vědci docílili toho, aby se choval jako magnet.

„Nabízí se uplatnění ve spintronic­e (obor elektronik­y, který umožňuje například výrazně zvýšit výkon počítačový­ch pamětí – pozn. red.) a elektronic­e, ale i v medicíně při cíleném transportu léčiv či separaci molekul s využitím vnějšího magnetické­ho pole,“nastínil možná využití Jiří Tuček, který se specializu­je na magnetismu­s pevných materiálů.

„Znamená to obrovský posun v možnostech využití organickýc­h magnetů,“doplnil hlavní autor projektu a ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Uplatnění organickýc­h magnetů v praxi může podle vědců ještě nějakou dobu trvat, už nyní na něm však pracují s kolegy z Japonska nebo Belgie. Současně se věnují i vývoji přesných teoretický­ch modelů.

Nekovový magnet, na jehož objevu a výrobě pracovali výhradně experti z olomouckéh­o vědeckého centra, si drží magnetické vlastnosti až do pokojové teploty.

Pokračován­í na str. 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia