Dnes Prague Edition

Referendum v Brně. Díl třetí

Už dvakrát neuspěli, teď aktivisté chtějí hlasovat o nádraží znovu

- — Jana Ustohalová

Tak dlouho budou Brňané chodit k referendu, dokud neodsouhla­sí moderní nádraží v centru města. Takový je zjevně plán aktivisty Jakuba Patočky (na snímku) z občanské aliance Referendum 2016, která prosadila druhé, zatím poslední veřejné hlasování při loňských krajských volbách. Protože ale stejně jako v roce 2004 nepřišel k urnám dostatek lidí, brněnská radnice se jeho výsledkem nemusí řídit, ačkoliv většina hlasujícíc­h byla proti přesunu nádraží k řece.

Patočka nyní v dopise svým příznivcům oznámil, že bude usilovat o vyhlášení třetího referenda. „Odmítnout již předem studii proveditel­nosti a oznámit, že pokud město navrhne přesun nádraží z centra bez schválení občany v referendu, zahájíme sběr podpisů za hlasování konané se sněmovními nebo prezidents­kými volbami,“nastínil svůj plán v dopise Patočka.

On u toho však jako hlavní tvář kampaně už nebude. „Nyní zjevně nejsem dostatečně integrujíc­í postava – tou by mohla být Eliška Wagnerová. Moji nabídku přijala,“napsal Patočka. Bývalá ústavní soudkyně a nynější senátorka za Stranu zelených ale zatím váhá. „O mém případném angažmá ve věci referenda se teprve jedná, jasněji bude nejdříve za čtrnáct dní,“sdělila.

Patočka ustupuje do pozadí i proto, že se mu „podařilo“vyhrotit vztahy mezi aktivisty a vedením města. Ostře kritizuje hlavně primátora Petra Vokřála (ANO) a hnutí Žít Brno kvůli tomu, že nepodporov­ali poslední referendum podle jeho představ. Primátor ale oponuje, že se město aktivistům snažilo vyjít vstříc. „Jsou to lidé, kteří mají jednosměrn­ou demokracii. Pokud neprosadí svoje, budou za každou cenu škodit Brnu. Odmítají respektova­t rozhodnutí demokratic­ky zvolených zástupců,“říká Vokřál.

Klíčovým podkladem pro definitivn­í rozhodnutí politiků a ministerst­va dopravy má totiž být takzvaná studie proveditel­nosti, která posuzuje obě varianty polohy nádraží – tedy v centru nebo u řeky. Hotová má být koncem března. „Na červnovém, případně zářijovém zastupitel­stvu pak budeme hlasovat o stanovisku města, kde má stát nádraží,“dodal primátor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia