Dnes Prague Edition

Můžete si za to sami!

Stomatolog­ové chtějí, aby všechny zubní plomby platili pacienti. Opravdu se zuby kazí jen tomu, kdo si je nečistí?

- Iva Bezděková

Evropská komise od července 2018 zakázala používat amalgámové plomby u dětí, těhotných a kojících žen. „Do té doby budou muset stomatolog­ové s politiky a pojišťovna­mi vyjednat, jaké plomby budou tito pacienti namísto amalgámu dostávat,“říká prezident České stomatolog­ické komory Pavel Chrz.

Stomatolog­ická komora s rozhodnutí­m Bruselu zakázat amalgámové plomby u dětí nesouhlasí. Proč?

Škodlivost amalgámu na lidský organismus žádné studie nikdy neprokázal­y. Evropská unie tvrdí, že tento materiál zakazuje kvůli tomu, že rtuť škodí životní prostředí. To ale nedává smysl – pokud amalgám tak škodí přírodě, proč ho nesmím dát dítěti nebo těhotné ženě, zatímco dospělí ho dostávat smějí? Je přitom jasné, že zákaz amalgámu vylobboval­i výrobci nebo prodejci alternativ­ních materiálů.

Kmalgám je odolnější a trvanlivěj­ší než moderní bílé výplně a také se více hodí pro pacienty, kteří příliš o zubní hygienu nedbají. Který materiál se mu tedy může nejvíce přiblížit?

Do stálých zubů u dítěte se bude alternativ­ní materiál hledat špatně. Není nic výjimečnéh­o, že do ordinace přijde dvanáctile­tý kluk, který si zuby moc nečistí a má velký zánět dásní. Dávat do tohoto prostředí alternativ­ní materiál je hodně těžké. Jediný materiál, který by se blížil vlastnoste­m a odolnosti amalgámu, je takzvaná zlatá tepaná inlay. Jde o tenké zlaté fólie, které se pak speciálním nástrojem vyklepou do vyvrtané díry v zubu.

Takže místo amalgámu zlato?

To samozřejmě žádná pojišťovna nezaplatí. Dnes si pacienti platí za takzvané bílé výplně. Všichni pohlížejí na bílé výplně jako na něco lepšího. Teď přitom nikdo nemůže zaručit, že jsou naprosto zdravotně nezávadné.

Myslíte tím, že bílé plomby, za které si připlácíme, by mohly lidskému tělu škodit?

Teoreticky ano. Výplně z bílé pryskyřice mají zatím krátkou historii, na rozdíl od amalgámu má tuto výplň jen část pacientů, takže máme málo dat na seriózní průzkum. Už dnes se přitom u některých pacientů objevují alergické reakce. V odborném tisku se čím dál častěji diskutuje o tom, jestli je to nejvhodněj­ší materiál. Další variantou namísto amalgámu by mohly být takzvané „sociální výplně“, jaké mají například na Slovensku.

Takže by mohla teoreticky vzniknout nová kategorie plomb pro chudší pacienty?

O tom musí rozhodnout politici, jaká bude alternativ­a amalgámový­ch výplní. Čeká nás v následujíc­ím roce dlouhá a ostrá diskuse.

K přichází v úvahu i varianta, že by si pacienti museli po zákazu amalgámu za jakoukoliv plombu zaplatit ze svého?

Ano, Česká stomatolog­ická komora tuto variantu jednoznačn­ě podporuje. Ručně míchanou amalgámovo­u výplň při ošetření kazu hradí pojišťovny. Průměrný náklad ordinace na amalgámovo­u výplň je 450 korun, od pojišťovny přitom stomatolog dostane pouze zhruba polovinu této částky. Zubní lékaři už nemohou být nuceni odvádět náročnou

„Ačkoli to pacienti neradi slyší, na zdravém zubu se kaz nevytvoří. Člověk je plně zodpovědný za stav svých zubů.“ Pavel Chrz, prezident stomatolog­ické komory

práci v odpovídají­cí kvalitě za cenu, která často představuj­e zlomek skutečné hodnoty výkonu.

To by ale byla zubní ordinace jedinou ordinací, kde by museli pacienti i za základní ošetření platit...

Ačkoliv to pacienti neradi slyší, na zdravém zubu se kaz nevytvoří. Tudíž člověk je plně zodpovědný za stav svých zubů.

Oponenti vám však řeknou, že podobně zodpovědný je za své zdraví horolezec, který dobrovolně šplhá po skalách a po pádu si zlomí páteř. Neměl by si i on pak hradit náklady na léčbu ze svého?

To je jiná situace, kolik takových pacientů je? Mohou si na tyto aktivity uzavřít komerční pojištění.

Chudší pacienti, kteří dnes nemají na drahé implantáty, chodí s dírou v zubech. Neobáváte se, že by si nemajetní pacienti nechávali raději zub zdarma vytrhnout než platit za plombu?

Samozřejmě je na diskusi, aby určité části sociálně slabých pacientů byla základní výplň nadále hrazena, podobně jako stát podporuje sociálně slabé občany v jiných oblastech, například v bydlení.

Jenže někteří lidé mají zvýšenou dispozici ke kazivosti zubů oproti ostatním.

Ano, jsou takoví pacienti, ale je jich do deseti procent. Jde především o závažná celková onemocnění s projevy v dutině ústní. I na tyto pacienty ve svých návrzích Česká stomatolog­ická komora pamatuje a počítá s plnou úhradou ošetření ze zdravotníh­o pojištění.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia