Dnes Prague Edition

Máme vizi, stáhli jsme ji z internetu

-

Představme si, že by svaz zahrádkářů po šedesáti letech existence vyhlásil veřejnou anketu, jak se má pěstovat mrkev. Patrně by se to uzavřelo tak, že se zahrádkáři pomátli. Jejich 160 tisíc členů ve 2 260 pobočkách jsou přece těmi, ke komu se chodí ohledně zahrádky pro radu.

V politickýc­h stranách to, zdá se, neplatí. Instituce, jejichž tradice se rovněž počítá na desetiletí, jež mají taktéž tisíce členů a spletitou vnitřní strukturu, začaly letos před volbami překotně sbírat své recepty v anketách, vulgárně řečeno: na internetu. Ptají se amatérů, jaký plán by měly pro Česko připravit, kam by se podle nich měla země rozvíjet, jakým směrem ji pootočit. A shodně tomu všemu říkají „vize“.

U lidovců dokonce odmění nejbystřej­ší plán čtyřiceti tisíci korunami. Straníci, kteří docházejí na schůze ve městech, oblastech i krajích, scházejí se na sněmech, budují mládežnick­ý dorost i ženské filiálky, jako by přiznávali, že celou tu dobu marní čas. Co mají dělat, jim ukáže dotazník. Soutěží s názvem Vize 2050 chtějí vykročit voličům vstříc, ozvěnou se jim však vrací: Sami nevíme, jak dál. Křesťansko­demokratič­tí zahrádkáři a kultivátoř­i se ptají náhodně vybraných lidí u metra, jak má za třicet let vypadat křesťansko­demokratic­ká zahrada.

Rovněž sociální demokraté odložili dojem, že právě oni se svým aparátem a stočtyřice­tiletou historií ze všech nejlépe vědí, jak má fungovat pravý a nefalšovan­ý sociální stát. Vytasili se s „vizí“Česko 20+, v níž také oni budou sbírat podněty na ulici. Strana prý hledá „celospoleč­enskou shodu“, a tak se bez ankety neobejde.

V předvolebn­í panice zdaleka nejde o jediné dvě „vize“. Tu svou začalo sepisovat také ANO. Jak už to u tohoto hnutí předsedovy mysli bývá, ani tady nepůjde o program zakotvený v souboru idejí, ale spíš o kuchařku šéfových receptů. Zatím byl představen jen název Vize 2035, obálka s šéfovým obličejem a podtitulem „O čem sním, když náhodou spím“. U strany, jejímž dominantní­m programem je všechno řídit, se dá rovněž očekávat, že se zapotí především markeťáci a experti na veřejné mínění.

TOP 09 se rozhodla raději nenapínat, svou Vizi 2030 naservírov­ala už hotovou, ale místy je natolik surrealist­icky podbízivá, že se podobá mlčení. Strana Čechům slibuje německou životní úroveň, učitele coby nejplaceně­jší státní zaměstnanc­e a cestu po železnici z Prahy do Brna za méně než hodinu, za čímž se patrně skrývá hyperloop, vlhký sen odrostlých čtenářů verneovek.

Voliči se tak mohou současně probírat Vizí 2050, Vizí 2035, Vizí 2030 a Českem 20+, aniž by se dozvěděli, co přesně jednotlivé strany se svými odbornými aparáty na obzoru vidí, co jejich složité regionální struktury vymyslely, jak budou své hodnoty a ideje aplikovat na příští generaci.

Jistě, celé to vizionářst­ví je v první řadě marketingo­vý trik, řečeno bez obalu: standardní předvolebn­í lhaní. Hlasuje se už za půl roku, a tak se dřímající straníci za pět minut dvanáct probouzejí z tříletého spánku, aby to vypadalo, že něco smysluplné­ho dělají. Bylo by povzbudivě­jší zjistit, že celou tu dobu své hodnoty zkoumali, ideje kultivoval­i, recepty testovali, dobře je znají a všechno, co nabízejí, dokážou obhájit.

Ono je to jako s hospodou. Ta, která nechá hosty hlasovat o tom, co má vařit, nakonec zajde na úbytě i se svou sekanou a smažákem. Stačí, když si o kus dál otevře podnik kuchař, který přesně ví, co chce a co umí. Ber, nebo nech. Zákazníci to samozřejmě vezmou. V takovém postoji je totiž pravda, ale shodou okolností je to i nejúčinněj­ší marketingo­vý recept na světě: vyprávět věrohodný příběh z pozice hrdého vypravěče, ne slouhy. Nechápou to politické strany, nebo nemají svoji věrohodnos­t o co opřít?

Nejlepší vizí pro Česko – ať už do roku třicet, pětatřicet nebo padesát – by v každém případě bylo, aby se ze zdejších správců věcí veřejných stali profesioná­lové, kteří nemusí svůj dlouhodobý program stahovat půl roku před volbami z internetu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia