Dnes Prague Edition

Hermiona v problémech Je dost feministka?

- — Jana Šafaříková

Co je vám do mých prsou Herečka Emma Watsonová, která se proslavila jako Hermiona ve filmech o Harrym Potterovi, pózovala pro známý magazín Vanity Fair. Na některých snímcích byla velmi málo oblečená (nikoli ovšem nahá). Způsobilo to poprask. Watsonová se totiž prohlašuje za feministku – a jiné feministky jí vytkly, že polonahými fotkami nadbíhá mužskému šovinismu. „Feminismus je o svobodě volby a o rovnosti. Vážně nevím, co s tím mají společného moje prsa,“bránila se Watsonová.

LONDÝN „Feminismus není hůl, se kterou byste měli ostatní ženy bít. Jeho základem je svoboda a rovnost. A opravdu nevím, co s tím má společného můj výstřih,“rozčiloval­a se v rozhovoru pro stanici BBC britská herečka Emma Watsonová, známá jako představit­elka Hermiony ve filmech o Harrym Potterovi.

Watsonová, která se prohlašuje za feministku a bojovnici za práva žen, tak reagovala na vlnu kritiky, jež se na ni snesla, když se nechala vyfotit lehce odhalená pro módní časopis Vanity Fair. Mnozí její počínání považují za „pokrytecké“.

„Jsem z těchto reakcí v šoku a zároveň zmatená,“řekla Watsonová později v rozhovoru. Feminismus má podle ní „dávat ženám svobodu volby“, jeho cílem není vytvářet nová omezení.

Watsonová (26) od roku 2014 vystupuje jako vyslankyně dobré vůle pro práva žen pod Organizací spojených národů, podobně jako například herečky Nicole Kidmanová a Anne Hathawayov­á nebo thajská princezna Bajrakitiy­abha. Podporuje rovnoprávn­ost mužů a žen v rozvojovýc­h zemích, nedávno o nich mluvila v Bangladéši a Zambii.

Jiné feministky se ale Watsonové zastávají, mezi nimi i známá americká novinářka a aktivistka Gloria Steinemová. „I feministky přece mohou nosit cokoli, co uznají za vhodné. Nemusí mít na sobě klidně nic a nikoho by to nemělo pohoršovat,“řekla.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? Foto: archiv ?? Ostuda? Obálka časopisu se snímky s Watsonovou.
Foto: archiv Ostuda? Obálka časopisu se snímky s Watsonovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia