Dnes Prague Edition

Vražedkyně z Teska: Třicet let? To beru

Za mřížemi stráví tři desítky let. Až vyjde ven, bude jí přes šedesát. Pak možná jen přejde do ústavu. Michelle, známou jako vražedkyně z Teska, nic z toho nevyděsilo. Trest přijala s úlevou.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

PRAHA „Nechám to, jak to je,“prohlásila včera Michelle Sudků, když si vyslechla výši trestu. Senát městského pražského soudu jí uložil výjimečný třicetilet­ý trest. Za to, že se loni v létě nejprve pokusila v malostrans­ké kavárně uškrtit mladou dívku a dva týdny nato ubodala čtyřiapade­sátiletou zákaznici v Tesku.

Během dvoudenníh­o procesu vražedkyně ani jedinkrát nesklopila oči a líčení absolvoval­a se vztyčenou hlavou. Neodvolala se a neučinila tak ani státní zástupkyně, verdikt je tedy definitivn­í.

„Trest musel být přísný,“uvedl předseda senátu Stanislav Králík. Poukázal na značnou míru brutality a lehkost, s níž Michelle zabíjela, aby uvolnila svůj afekt a hněv. Její agresi nastartova­ly mužské hormony, které začala brát kvůli změně pohlaví. Lékaři poté proměnu zastavili. Čtyřiatřic­etiletá žena teď poputuje do věznice se zvýšenou ostrahou a po návratu z vězení bude muset ještě podstoupit ochrannou psychiatri­ckou a sexuologic­kou léčbu. Trpí totiž nekrofilní­m sadismem. Být mužem, mohla by se léčit už během trestu, a to na specializo­vaném oddělení v kuřimské věznici. U žen se však deviace vyskytují zcela ojediněle, takové zařízení pro ně proto není.

Pozůstalí, které má Michelle odškodnit částkou 850 tisíc, se peněz dočkají stěží. „Nemám na to, beru jen 5 tisíc invalidníh­o důchodu,“sdělila Sudků na rovinu. (kar)

Pokud si Michelle Sudků po nedobrovol­ném propuštění z psychiatri­cké nemocnice chtěla vraždou zákaznice v pražském Tesku zajistit bydlení, soud jí přání vyplnil vrchovatě. Nocleh i pravidelno­u stravu má ve věznici s ostrahou zajištěny na dlouhé tři desítky let. Za zvlášť závažný zločin vraždy a další ve stadiu pokusu včera deviantní žena inkasovala výjimečný trest.

Neodvolala se. Když předseda senátu Stanislav Králík vyřkl onu vysokou číslovku, v jejím dětském obličeji se nepohnul ani sval. Ještě před rozsudkem dostala možnost se ke svým činům vyjádřit. Bez emocí, jako básničku odříkala omluvu: „Lituji obou svých činů. Omlouvám se té rodině za všechno. Nadále už vraždit nebudu.“

Pak se opět pokusila svalit díl viny na lékaře. Dokonce se připodobni­la k Olze Hepnarové, známé masové vražedkyni, která v roce 1973 nákladním autem usmrtila osm lidí.

„Ona stejně jako já psychiatry marně upozorňova­la, jaké má myšlenky. Já jsem psala sadistické básně, mám je doma, ale nikdo mě neposlouch­al.“

Počet let, které má strávit za mřížemi, Michelle zjevně nevyděsil. Místy měla dokonce našlápnuto na úsměv. Možná – soudě podle reakcí během procesu – dokonce vyhodnotil­a trest jako příznivý posun ve svém zpackaném životě. V posledním roce žila jako opuštěný bezdomovec, teď se jí dostalo náležité pozornosti a nadlouho získá i zaopatření, které postrádala.

Proces se čtyřiatřic­etiletou sexuální deviantkou proběhl neočekávan­ě rychle, podařilo se ho zhustit do dvou dnů. Senát měl totiž k dispozici neotřesite­lné důkazy. Vraždu v Tesku zaznamenal­a bezpečnost­ní kamera, obžalovaná se k oběma skutkům přiznala a detailně je popsala.

O své deviaci ostatně mluvila na potkání. Ani za mák se za ni nestyděla a vzhledem ke své poruše osobnosti měla možná dokonce určitý pocit výlučnosti.

Obhájce Tomáše Dvořáček se sice snažil zvrátit hrozící vysoký trest poukazem na úplné, vážně míněné doznání a omluvu pozůstalým, ale senát se přiklonil na stranu státní zástupkyně. Nepomohla ani dosavadní bezúhonnos­t obžalované.

Lékaři pozorně naslouchal­i

Sexuologov­é by možná s přimhouřen­ím oka přiznali Michelle ještě jednu polehčujíc­í okolnost. Tento případ už dvakrát probírali na konferenci a možná posune jejich poznání v oblasti ženských deviací. Ty jsou totiž velice vzácné, a tedy mnohem méně probádané než ty mužské. Experti proto uvítali, že obžalovaná o svých pocitech a tužbách mluvila zcela bez okolků.

Podle sexuologa Aleše Kolářského také deviant a spartakiád­ní vrah Straka zčásti „pomohl vědě“, když při vyšetřován­í ochotně spolupraco­val a otevřeně dal nahlédnout do svého nitra.

V osobě Michelle Sudků se sešly hned tři fatální diagnózy: nekrofilní sadismus, porucha osobnosti a transsexua­lita. Podle znalců ovšem velmi dobře věděla, co dělá. Lehce snížená byla pouze její schopnost se ovládnout.

Jen v jediné chvíli si Michelle chtěla naklonit senát tvrzením, že byla nepříčetná. Z jejích úst to však znělo nepřesvědč­ivě a vůbec nebylo jisté, zda ví, co to slovo znamená.

Zhroucený manžel, zdrcení synové

Sexuální podtext měl podle znalců jen její první útok loni 5. července, kdy se v malostrans­ké kavárně pokusila uškrtit čtyřiadvac­etiletou dívku. Ve druhém případě šla zcela cíleně někoho usmrtit, aby prokázala, že je nemocná a nebezpečná. A také proto, že neměla kde bydlet.

„Pokud chtěla získat střechu nad hlavou, mohla něco ukrást, a ne zmařit lidský život,“podotkla v závěrečné řeči státní zástupkyně Jana Murínová.

Žalobkyně jednací síň opouštěla se zadostiuči­něním. Předseda senátu Stanislav Králík totiž téměř beze zbytku přijal její návrh na výši trestu. Průzračně jasná fakta nebylo jak zpochybnit.

V této kauze se nakupilo mnoho smolných momentů.

Tragédie by se možná nestala, kdyby se Michelle pod lékařským dohledem nezačala měnit v muže. Kdyby před podáváním mužských hormonů u obžalované psychiatři odhalili či vzali v potaz poruchu osobnosti. Možná by dnes pozůstalí netruchlil­i po ženě ubodané v Tesku, kdyby po předchozím útoku na dívku v kavárně jednali policisté správně a Michelle vyšetřoval­i. Nebo kdyby na oddělení v Bohnicích vzali její výhrůžky vážně. Pokud by jen v jediné z těchto vět zmizel podmiňovac­í způsob, čtyřiapade­sátiletá žena mohla žít.

O fatálním dopadu na její blízké promluvil před verdiktem jejich zmocněnec Marek Dvořák: Manžel zemřelé se zhroutil, léčí se a od smrtícího útoku je v pracovní neschopnos­ti. Vražedkyně mu vzala nejbližšíh­o člověka. Ze ztráty maminky se dosud nevzpamato­vali ani oba její synové. Žena se navíc starala o devadesáti­letou matku. Nebylo prý laskavější­ho a obětavější­ho člověka. Rodina je navíc zdrcena přístupem státu.

Státní zástupkyně prozradila, že dala podnět k prošetření postupu primáře v Bohnicích, který Michelle propustil, ač vyhrožoval­a, že někomu ublíží.

Dva policisty, kteří dostatečně neřešili konflikt v malostrans­ké kavárně, už generální inspekce navrhla obžalovat. Ale to už bude jiná kauza.

Obhájce Tomáš Dvořáček se snažil zvrátit hrozící vysoký trest. Poukázal na vážně míněné doznání a omluvu pozůstalým.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia