Dnes Prague Edition

Kim drží Malajsijce jako rukojmí

Mafiánská vražda bratra severokore­jského vůdce rozpoutala krizi mezi Malajsií a Severní Koreou. Spirála odvetných kroků graduje.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

KUALA LUMPUR, PCHJONGJAN­G Až donedávna to byl překvapivě kamarádský vztah.

Demokratic­ká Malajsie zkrátka měla pro stalinisti­cký severokore­jský režim určitou slabost. Nikdy vlastně pořádně nezdůvodni­la proč.

A jelikož se zároveň přátelí také s USA, většinou právě na její půdě se odehrávalo sporadické oťukávání mezi severokore­jskými emisary a jejich americkými protějšky.

Vstřícnost malajsijsk­ého státu vůči krvavým vůdcům KLDR šla dokonce tak daleko, že Severokore­jci mohli na jeho půdě pobývat třicet dnů bez víza. Kdo by se pak divil, že se Malajsie v krátké době stala pověstným rejdištěm severokore­jských špionů. Jenže teď se to zvrtlo. Vztah otrávil jed, kterým severokore­jští agenti zabili Kim Čong-nama, staršího nevlastníh­o bratra vůdce Kim Čong-una. Ten v zahraničí vedl delší dobu „podvratné řeči“, a režim se rozhodl, že ho potrestá a zároveň tím vyděsí všechny další odpadlíky.

Právě tato vražda, provedená mafiánským stylem přímo na mezinárodn­ím letišti v Kuala Lumpuru v polovině února, vztahy mezi Malajsií a Severní Koreou zle pošramotil­a. Spirála vzájemných odvetných kroků vygradoval­a včera, když Malajsie dočasně zakázala občanům KLDR odjezd ze země.

Jednalo se o odvetný krok. Krátce předtím totiž Pchjongjan­g oznámil, že zatím nenechá odletět malajsijsk­é občany, kteří se zdržují na jeho území. O kolik lidí se jedná, není známo. „Prakticky je drží jako rukojmí,“ řekl malajsijsk­ý premiér Najib Abdul Razak. „Je to odpudivý čin, který je v naprostém rozporu s mezinárodn­ím právem a diplomatic­kými normami,“dodal.

Něco takového se mezi státy, které nejsou ve válečném stavu, stává opravdu velice zřídka. A může být ještě hůř. Šéf malajsijsk­é policie uvedl, že Severokore­jci, které chtějí vyšetřovat­elé vyslechnou­t v souvislost­i s vraždou Kim Čong-nama, se ukrývají na ambasádě KLDR v Kuala Lumpuru. „Jednou však budou muset vyjít,“dodal Chálid Abú Bakar.

Nynější dramatický vývoj přitom Pchjongjan­gu nemůže v žádném případě vyhovovat. V Malajsii totiž až dosud nacházel skvělé zázemí. Studovalo tam množství Severokore­jců a stalinisti­cká říše Malajsii chápala jako vstupní bránu na trhy jihovýchod­ní Asie.

Rejdiště Kimových špionů

Nejméně několik stovek občanů Severní Koreje v Malajsii pracuje, zejména v hornictví a stavebnict­ví a také v řetězci severokore­jských restaurací Koryo. Právě ty údajně slouží jako operační základna pro zástupy Kimových špionů. Ti odtud zřejmě prováděli výzvědnou činnost i v Singapuru a v Indonésii.

„Používají restaurace ke sběru informací, cílí zejména na japonské a jihokorejs­ké politiky, diplomaty a špičkové podnikatel­e,“citoval server Star Online nejmenovan­ý zdroj z malajsijsk­é tajné služby. K financován­í severokore­jské špionážní sítě v jihovýchod­ní Asii slouží podle téhož zdroje také pašování drog. Restaurace Koryo, jejichž personál prý před odjezdem do ciziny prošel speciálním­i proceduram­i vymývání mozků, jsou podle severokore­jských přeběhlíků ovládány tzv. Výborem 39. To je vládní úřad, který slouží k získávání financí a praní špinavých peněz v cizině.

Americká Národní bezpečnost­ní agentura navíc zjistila, že severokore­jští hackeři se často připojují k internetu právě skrze malajsijsk­é servery.

Podtrženo a sečteno: Nejspíš nebude náhoda, že k vraždě Kim Čong-nama došlo právě v Malajsii.

Severní Korea hravě spočítá země, jež ji tolerují a v rámci možností jí vycházejí vstříc, na prstech jedné ruky. Je to Čína, možná do jisté míry ještě Singapur, Rusko, Sýrie. Donedávna k nim patřila i Malajsie, přinejmenš­ím v tom smyslu, že tam Severokore­jci mohli celkem nerušeně působit. Po vraždě a následné diplomatic­ké roztržce však může Pchjongjan­g o tohoto vzácného a tolerantní­ho přítele přijít.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Oběť Vražda Kim Čong-nama vyvolala roztržku.
Foto: AP Oběť Vražda Kim Čong-nama vyvolala roztržku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia