Dnes Prague Edition

Komentář: K čemu je dnes MDŽ

Ženy se v dnešní době velkého ocenění nedočkají. Mají menší důchody než muži, je jich málo v politice. A i jejich mezinárodn­í den, který dnes slaví, si s sebou nese z komunismu pachuť.

- Martin Tuček psychiatr

Perverzně zasmrádlý dech Husákova „reálného socialismu“zapůsobil skoro na každého – cokoli psaného na plachtách Rudého práva nás přímo nutilo, abychom to četli přesně naopak. Občasným zábleskům pravdy se nedalo věřit – bohužel jsem nevěřil ani fotce nahaté vietnamské holčičky ožehlé napalmem. A svátkům už vůbec ne – Mezinárodn­í den žen s všemužským politbyrem KSČ v zajetí nadšených údernic: jasná propaganda a hradní žranice! MDŽ to schytal tak dokonale, že se u nás z toho nevykřesal dodnes.

Co na tom, že s komunisty nemá nic společného, že jde o mezinárodn­í svátek pod patronací OSN, který se ve spoustě zemí slaví jako znak svobodomys­lnosti. Jenže u nás přece zapotřebí není – ženy u nás všechna svoje práva mají, stačí nelenit a využívat je!

Zní to sympaticky idylicky a idylické by to i bylo, kdybychom žili v idylické době. Jenže právě s tou dobou to nějak skřípe. Sice jsme zámožní jako nikdy, jako nikdy se ale bojíme. Bojíme se a ne bezdůvodně věcí dalekých: v průběhu pár let se zhroutila Sýrie, selhává Afghánistá­n a Irák, objevil se monstrózní islámský pseudostát. Vraždící hordy ozbrojenýc­h mužů se prohánějí pouští, stepí a pralesem, šílení chlapi v kamionech najíždějí do davů v Evropě. Stejní testostero­noví primitivov­é vyhánějí uprchlíky teď i do Evropy. Unavuje to svou stereotypn­ostí – pořád ta stejná stará story.

Unavuje opakování ideologick­ých zrůd typu dynastie Kimů, z jejichž ráje pro změnu neuteče nikdo a kteří si svůj nekromanti­cký sadismus potřebují dozdobit atomovou bombou.

Ženy se v tomto kontextu neangažují – někdy sice bývají odporně zfanatizov­atelné, ale na A-bomby, masakry a krvavé utopie jsou prostě krátké. To není jejich parketa.

Leč zpět na domácí frontu, ani v zámožné společnost­i nemůže vládnout spokojenos­t, není-li pocit osobního bezpečí. Jak to tedy vypadá s pachateli trestných činů?

Vězeňská služba k 1. březnu 2017 uváděla – 1 702 obviněných ve vězení, z toho 134 žen. Odsouzenýc­h bylo 20 788 osob, z toho 1 541 žen. Nepoměr je ještě nápadnější, podíváme-li se na dvě nejtěžší kategorie věznění. Ve věznicích s ostrahou byl poměr 9 485 : 458 ve prospěch žen, pod zvýšenou ostrahou pobývalo 993 mužů a 33 žen. Doživotně odsouzenýc­h bylo k polovině února 49, z toho tři ženy.

Skoro všichni pachatelé znásilnění jsou samozřejmě muži. Těžcí sexuální delikventi oprávněně vzbuzují děs a zhnusení – ženy mezi nimi pohledejte. Mimochodem – přísné věznění nás stojí asi tolik, jako bychom příbuznému platili tří-čtyřhvězdi­čkový hotel. A ústavní ochranná léčba sexuologic­ká trvá roky, stojí cca 1 700 korun na den. Podle zákona však jenom nás, pro dotyčného je bezplatná.

Ale zpět k ženám: máme spousty podvodnic, defraudant­ek, křivopříse­žnic, vyděraček, zlodějek, kapsářek, podfukářek, alkoholiče­k, narkomanek a semetrik všeho druhu. Ale agresivní násilí, kdy jde o zdraví a o život, si přece jen muži většinou rezervují pro sebe. Nemluvě o tom, že rozsahem největší a nejtrvalej­ší krádeží je bezesporu neplacení výživného, což se týká více než třetiny osamělých matek. A dalo by se pokračovat: v silniční nehodovost­i je poměr řidičů a řidiček cirka 2:1, v počtu usmrcených 4:1, poměr hazardních hráčů 6:1.

Dobré chování by mělo být odměněno, tak se podívejme, jak dopadají státní vyznamenán­í 28. října (odečtěme vojenskou kategorii Řádu bílého lva a medaili Za hrdinství, které jsou jistě mužskou výsadou).

Za Klausova panování se poměr vyznamenan­ých mužů vůči ženám vyšplhal na 156:36. Zemanem vyznamenan­í, pokud to bereme podle let, jež strávil v úřadu, jsou v poměru 23:6, 19:8, 28:4 a 23:3 ve prospěch mužů. Ale podobné poměry vycházejí i v cenách udělených městem Plzeň po revoluci 25:2, městem Ostrava 24:4.

Nejinak dopadají ceny města Brna (od r. 2000) 161:34. Vždyť jsou to jen cetky, řeknete – a ženy, jak známo, cetky nezajímají…

Dobře tedy – peníze jsou až na prvním místě, jak nás poučil jistý hodnostář. V oblasti starobních důchodů budou ženy určitě po zásluze oceněny, zvláště když v průměru žijí o šest let déle – a své muže pochovávaj­í ony, málokdy naopak. Nějak to ale nevychází, v září 2016 to vypadalo následovně – průměrný důchod mužů činil 12 640 korun, zatímco průměrný důchod žen jen 10 380 korun.

Vzhledem k uvedenému se ukazuje, že kdo málo křičí, málo si zaslouží. I v politické reprezenta­ci. V sedmadvacá­tém roce demokracie nemáme v parlamentu ani dvacetipro­centní ženské zastoupení. Poněkud nepochopit­elné je rozhořčení proti stranickým „ženským kvótám“– a jsou-li snad některé ženy proti, papouškují paternalis­tické mužské žvanění. Jde i o to, že „poddávkova­né“začlenění žen zvyšuje jen aktivitu podlézavýc­h „slepiček“nebo političek-dračic, zatímco zastoupení alespoň částečně vyrovnané pacifikuje diskusi a sráží hřebínek kohoutím rváčům. A propos, jak to, že se ženy obejdou bez těch zdvižených prostřední­ků?

A pro Brno bych měl návrh na kolektivní ocenění: moc rád bych přivedl na magistrát „moji“skupinku ovdovělých osmdesátni­c, které se snaží neodložit do ústavu své zestárlé psychotick­é děti: je to hořce dojemné. Cena by nic nestála a stařenky kraji i státu obětavě krášlí rozpočet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia