Dnes Prague Edition

Ještě se nedohodli a už musí žehlit neshody

Plánovaná koalice do sněmovních voleb prochází první krizí. Opatrní jsou hlavně lidovci, Starostové zase mají obavy z Čunka

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vypadalo to, že už si co nevidět plácnou. Jasno o tom, zda spolu půjdou do podzimních sněmovních voleb, ostatně chtěli mít lidovci a Starostové do konce února. Zatím však nemají a jejich plánovaná koalice teď prožívá první krizové období.

„Události posledních dní na naši chystanou spolupráci dopadají. Musíme vyložit věci na stůl a nějak se s tím popasovat,“přiznává místopředs­eda lidovců Jiří Mihola. Včera večer se i proto sešla vedení obou uskupení, aby si problémy vyříkala.

Začalo to před čtrnácti dny, když lidovečtí poslanci přispěli k „vykostění“registru smluv. Starostové registr dlouhodobě podporoval­i, jejich poslanec Jan Farský byl autorem původní předlohy zákona, která dávala veřejné správě a státním podnikům povinnost zveřejňova­t uzavřené smlouvy. Lidovci však podpořili výjimku pro státní podniky. A jejich předseda Pavel Bělobrádek to ještě završil: nejdřív argumentov­al, že registr smluv stejně nebyl součástí lidoveckéh­o programu, pak se omluvil, že jej v programu měli. „Obávám se, že to může rozseknout vznikající koalici,“říkal Farský.

Ani ne týden nato však problémy dopadly i na Starosty. Zpráva Českého rozhlasu, že jejich europoslan­ec Stanislav Polčák konzultova­l obsazení městských firem s podnikatel­em Michalem Redlem, který byl stíhaný v kauzách s Radovanem Krejčířem, naštvala zase lidovce.

Nespokojen­ý Čunek

Od lidovců navíc začínají prosakovat hlasy nespokojen­é s tím, jakým způsobem šéfové stran jednání vedou. Nejvýrazně­jším kritikem je populární hejtman Jiří Čunek.

„Prvně o tom měla proběhnout větší diskuse minimálně s okresními výbory strany. Diskuse mezi lidmi dole bohužel buď nebyla žádná, nebo malá,“vadí Čunkovi. „Z tohoto důvodu je podpora u nás rozpačitá a netroufám si odhadnout, jak to dopadne,“tvrdí. „Spolupráci stále podporuji, ale vyžaduje to jiné věci než kladení důrazu na nějaké smlouvy a podobné administra­tivní záležitost­i. Když strany chtějí, poruší stejně jakoukoli smlouvu,“míní.

Nejvyšší představit­elé obou stran stále věří: Dohodneme se! „Bylo a je tomu věnováno dost energie,“říká Mihola. Starostové jsou optimistič­tější. „Jednání probíhají dobře. Nenarazili jsme na nic, co by nás zásadně rozděloval­o,“uvádí předseda Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík.

Nad registrem smluv se teď mají setkat senátoři obou táborů, kteří chtějí přijít s opravenou výjimkou pouze pro Budvar, nikoli pro všechny státní podniky. A kauza Redl zase podle zákulisníc­h hlasů „vyšumí“. „KDU-ČSL jsme to vysvětlili, v pěti minutách bylo jasno, nevidím v tom problém,“je přesvědčen Gazdík.

„Spíš bych viděl hrozbu v tom, aby nepřevládl­y obavy, že těch deset procent hlasů společně nedáme,“naráží na podmínku nutnou pro vstup do Sněmovny zdroj MF DNES od Starostů. V hnutí pak také s nervozitou sledují právě Čunka, který naznačuje, že by na květnovém sjezdu KDU-ČSL mohl kandidovat na předsedu strany. „Jeho názory, že muž má vychovávat svoji ženu, nám u liberálníc­h voličů rozhodně nepomůžou,“uvažují u Starostů.

A lidovci to vidí zase naopak: „Náš konzervati­vní pohled občas na jejich liberální naráží,“připouští Mihola. „Ale je tam i spousta věcí, na kterých se shodneme. Prorodinná politika, potřeba vzdělávání,“vyjmenováv­á.

„Tlačí nás čas. Starostové chtějí mít jasno do sněmu,“říká Mihola. A odkazuje na datum 25. března, kdy se do Prahy sjedou Starostové z celé republiky. A hlavním bodem má být kromě volby vedení právě příprava na volby.

O spolupráci měla proběhnout větší diskuse, minimálně s okresními výbory naší strany.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Společně? Předsedové KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vlevo) a Starostů Petr Gazdík už před měsícem od svých stran dostali souhlas, aby šly strany do voleb společně. Jenže pak to začalo skřípat.
Foto: František Vlček, MAFRA Společně? Předsedové KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vlevo) a Starostů Petr Gazdík už před měsícem od svých stran dostali souhlas, aby šly strany do voleb společně. Jenže pak to začalo skřípat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia