Dnes Prague Edition

Soumrak Úsvitu: váhá, zda jít vůbec do voleb

Hnutí má skoro nulovou podporu. Neměli jsme se spojovat s Konvičkou, uznává chyby poslanec Černoch

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Do Česka už evidentně neproudí dost uprchlíků na to, aby se u nás „uživilo“víc antiimigra­ntských stran. Vedení jedné z nich, Úsvitu, se sejde nejprve 22. března a pak ještě jednou v dubnu a rozhodne, jestli vůbec půjde do letošních voleb, nebo jestli to jeho členové nevzdají.

Potvrdili to jak poslanec Úsvitu Marek Černoch, tak předseda Miroslav Lidinský. „Je to jedna z variant (neúčast ve volbách, pozn. red.), i když ta krajní,“sdělil včera Lidinský. Uskupení, které původně přivedl do Sněmovny Tomio Okamura, by tak pomalu zaniklo. Například podle aktuálního volebního modelu agentury Median se Úsvit propadl do kategorie „ostatní“, takže má méně než dvě procenta preferencí.

V konkurenčn­í SPD Tomia Okamury, který z Úsvitu odešel, je o něco veseleji. Okamura má voličskou podporu 4,5 procenta.

Úsvitu naproti tomu zůstalo sedm poslanců z původních čtrnácti.

Úsvit začínal jako elitní klub devíti členů, kteří si po volbách rozděloval­i miliony korun od státu. Dnes má něco mezi dvěma sty a třemi sty členy. Jeho předsedou je bývalý voják Miroslav Lidinský, který ale spolustran­íky trochu zklamal svou nevýraznos­tí.

Fakticky nejvýznamn­ější postavou Úsvitu tak zůstává poslanec Marek Černoch (na snímku), který uvažuje, že bude kandidovat i na předsedu. „Jsem připraven na všechny kroky. I to je možnost, pokud se někdo domnívá, že má větší podporu a schopnosti,“reagoval na to současný šéf Lidinský.

Černoch nicméně pojmenoval i chyby, které podle něj Úsvit udělal v minulosti: Neměl se spolčovat s Martinem Konvičkou a Blokem proti islámu, neměl zřizovat vlastní stráž ochrany hranic a konečně neměl v den referenda o brexitu vynášet Evropskou unii jako Moranu. Ani členové Úsvitu to s odchodem z EU nemyslí ve skutečnost­i zase tak vážně.

Černoch i Lidinský si uvědomují, že pokud by chtěli ve volbách uspět, museli by si půjčit na kampaň podobně jako Okamura. Ten si vzal v únoru úvěr 18 milionů korun. I proto má teď Úsvit těžké dilema.

Dříve bohaté hnutí na nule

Když se Úsvit dostal do Sněmovny, platil za „nejbohatší“politický subjekt. Jeho devět členů mělo vyhlídky na to, že si v průběhu volebního období rozdělí 122 milionů korun. Jenže peníze se rozutekly do různých spřátelený­ch firem, což také přispělo k rozkolu a odchodu Tomia Okamury.

Dnes hnutí jen tak tak zaplatí faktury, aby se nepropadlo do dluhů. „Na konci roku jsme měli asi jeden milion korun deficit, ale počítáme s tím, že dostaneme další státní dotaci v prvním čtvrtletí, takže závazky pokryjeme,“uvedl včera poslanec Jiří Štětina, který hlídá stranickou pokladnu. Veterán Štětina, který přešel do Úsvitu z Věcí veřejných, už kandidovat určitě nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia