Dnes Prague Edition

Trest za protižidov­ský text v Polné platí

-

BRNO Šéf kontroverz­ní nacionalis­tické strany Národní demokracie Adam B. Bartoš neuspěl s odvoláním proti rozsudku za své protižidov­ské výroky. Krajský soud v Brně včera jeho podmíněný trest potvrdil.

Bartoš byl obžalován poté, co si před dvěma lety se svým spolustran­íkem Ladislavem Zemánkem udělali výlet do Polné, kde navštívili hrob Anežky Hrůzové i místo, kde byla o Velikonocí­ch roku 1899 zavražděna. Ze zločinu byl tehdy obviněn a poté za něj i odsouzen mladý Žid Leopold Hilsner. V té době případ zvedl obrovskou vlnu nepřátelst­ví vůči Židům, která ovlivnila i průběh soudního líčení.

Na hrobu Bartoš s Zemánkem zanechali vzkaz s fotografií Hrůzové, k níž mimo jiné napsali: „Její smrt český národ semkla a s naléhavost­í mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“Vyfotograf­ovaný vzkaz se pak objevil na internetov­ých stránkách Národní demokracie.

„Soud první instance se nezabýval tím, že fotku mohl na webové stránky dát kdokoliv jiný,“uvedl Bartošův obhájce Robert Cholenský. Krajský soud však Bartošovi dvanáct měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou roků, které vloni Okresní soud v Jihlavě dal Bartošovi formou takzvaného trestního příkazu, potvrdil.

Bartoš tvrdí, že jde o zpolitizov­aný proces. „Nejlepším důkazem je to, že vy jako novináři máte text obžaloby a máte informace z policejníh­o spisu, zatímco já ani můj advokát jsme tento text neobdrželi,“prohlásil po včerejším jednání Bartoš. Dodal, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu. (vh)

 ??  ?? Anežka Hrůzová (†1899)
Anežka Hrůzová (†1899)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia