Dnes Prague Edition

Nové přijímačky, stejná šance

-

Přijímačky z českého jazyka a matematiky – od letošního roku povinné pro všechny, kdo se chtějí dostat na střední – podle oslovených ředitelů škol šancemi na přijetí nezamíchaj­í. Pečlivou přípravu sice doporučují, větší obavy než loni jsou ale podle nich zbytečné.

Více než novinky při přijímačká­ch letos rozhodne fakt, že do škol míří jeden z nejslabšíc­h populačníc­h ročníků posledních let. Výjimkou jsou osmiletá gymnázia, na která se začínají hlásit silnější populační ročníky. Ty na čtyřleté střední školy dorazí až za pár let.

Stejný počet přihlášek jako v loňském roce například přišel na Střední rybářskou školu ve Vodňanech, o pár dětí více přijde k přijímacím zkouškám na gymnáziu v Uherském Hradišti, o pár méně na Gymnázium Jana Palacha v Praze.

To, že přijímací testy s šancí na přijetí nezamíchaj­í, ale neplatí úplně všude a úplně pro všechny. Trochu jinak nadané děti mohou být právě díky jednotným testům úspěšné na školách, jejichž přijímací řízení bylo dosud založené na jiných principech než prosazuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT, které jednotné testy připravuje.

„Léta jsme si vybírali studenty na základě osobního pohovoru, to teď ustoupí do pozadí,“říká Michal Musil, ředitel gymnázia Jana Palacha v Praze. Váha osobního pohovoru v přijímacím řízení bude letos tvořit jen 35 procent, 60 procent ze zákona připadá na testy z českého jazyka a matematiky. Zbytek připadá na dosavadní prospěch, ke kterému musí škola také přihlédnou­t.

Nejvíce ale podle Jiřího Vojtěcha z Národního ústavu pro vzdělávání bude vliv jednotných testů vidět na

Fakta středních školách, které přijímaly jen na základě vysvědčení ze základní školy nebo známkám přikládaly velkou váhu. „Na nich se zásadně sníží šance na přijetí ze základních škol, v nichž není – ve srovnání s jinými – kvalitní příprava,“míní.

Dostat se na vyhledávan­ý obor nebo školu bude sice letos jednodušší než za tři nebo čtyři roky, ale nebude to jednoduché.

Tradičně největší zájem zaznamenáv­ají gymnázia. Platí to zejména o Praze a Brně, v menších městech rodiče častěji volí střední odborné školy. V průměru se v Česku dostane na gymnázium každé druhé dítě, například na gymnázium Nad štolou má ale letos podle ředitelky Radky Schejbalov­é šanci jen každý čtvrtý zájemce.

V Praze je také ve srovnání s menšími městy tradičně větší problém dostat se na osmileté gymnázium, zatímco v menším městech zaznamenáv­ají největší převis poptávky nad nabídkou gymnázia šestiletá. „V menších městech na školy více dětí dojíždí, rodiče i proto dávají přednost šestiletým gymnáziím,“komentuje statistick­á čísla Jiří Vojtěch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia