Dnes Prague Edition

Saryusz-Wolski, muž, který podrazí Tuska

-

Polák proti Polákovi, tak bude vypadat čtvrteční volba nového prezidenta Evropské unie. Mužem, který má s podporou polské vlády vyšachovat Donalda Tuska, je vlivný europoslan­ec Jacek Saryusz-Wolski. VARŠAVA Vypadá trochu jako slon a určitě má sloní paměť. Paměť, v níž si uchoval osm let starou křivdu, za niž považoval to, že se místo něj stal předsedou europarlam­entu expremiér Jerzy Buzek.

Na prestižním postu, prvním, který získal nějaký Východoevr­opan, se totiž Jacek Saryusz-Wolski viděl sám. Vyjednavač vstupu do EU, europoslan­ec od roku 2004, místopředs­eda europarlam­entu a šéf jeho zahraniční­ho výboru byl v roce 2009, kdy se rozhodoval­o o tom, koho Polsko na post nominuje, asi nejlépe připravený­m Polákem.

„Jenže byl mnohem konfliktně­jším typem politika než umírněný Buzek. Dokázal bouchnout do stolu, zvýšit hlas a tvrdě vyjednávat, kdykoli chtěl prosadit svou,“říká dlouholetý pracovník Evropského I porážka bude vítězství

parlamentu, který Saryusze-Wolského léta zná. „Toho, že by se zrovna on mohl stát předsedou europarlam­entu, se mnoho lidí obávalo. A tak nakonec dostal přednost Buzek,“uvádí. „Saryusz-Wolski to Tuskovi, jenž měl při nominaci poslední slovo, nezapomněl,“dodává.

V Občanské platformě, jež v té době pod Tuskovým vedením vládla Polsku, patřil Saryusz-Wolski k pravicovém­u katolickém­u křídlu. To se časem dostalo do menšiny, ale Saryusz-Wolski, velký odborník na Ukrajinu a vztahy s Ruskem, zůstával nadále důležitým mužem své strany. Byl místopředs­edou Evropské lidové strany (EPP), nejsilnějš­í formace v europarlam­entu, a účastnil se všech klíčových jednání s takovými lidmi, jako je Angela Merkelová nebo španělský premiér Mariano Rajoy. Byl tak jedním z nejvlivněj­ších lidí, jež v Bruselu Občanská platforma měla.

O to větší byl šok, když polská vláda Beaty Szydlové oznámila, že chce právě Saryusze-Wolského nominovat při volbě unijního prezidenta proti Tuskovi. Tuskova Občanská platforma je vůči vládnoucím­u Právu spravedlno­sti (PiS) v opozici. Tusk se loni několikrát opatrně, ale přesto jasně vyslovil proti tomu, že PiS pošlapává zásady demokracie, od likvidace veřejnoprá­vních sdělovacíc­h prostředků až po ignorování Ústavního soudu. To mu PiS nezapomněl­o. „Tusk je vůdcem totální opozice,“obvinil prezidenta EU ministr zahraničí Witold Waszczykow­ski. Varšava proto odmítla „svého prezidenta“pro další dvouapůlle­té období podpořit.

Osmašedesá­tiletý Saryusz-Wolski přešel na „druhou stranu fronty“k vládnímu PiS s plnou parádou. Tuska obvinil „z neloajálno­sti vůči vlastnímu státu“. „Občanská platforma rozpoutala mezinárodn­í kampaň proti Polsku,“nechal se slyšet o víkendu, kdy už bylo jasné, že ho Platforma vyloučí. Tvrdá reakce na europoslan­covu kandidatur­u přišla i z řad EPP. Saryusze-Wolského zbavila postu místopředs­edy a včera ho vyškrtla z klubu.

Šance na to, že by se Saryusz-Wolski ve čtvrteční volbě na summitu EU stal unijním prezidente­m, jsou nulové, nikdo kromě Polska pro něj ruku nezvedne. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se však obává, že odpor Polska může nakonec zlomit vaz i Tuskovi, byť se o šéfovi Evropské rady může hlasovat většinově. Jenže se to zatím nikdy nedělalo. Bizarního přístupu Polska mohou využít jiné země k prosazení svého kandidáta. Česko však podporuje znovuzvole­ní Tuska.

A co za svou epizodní roli dostane Saryusz-Wolski? Podle dobře informovan­ých zdrojů z Varšavy to bude zřejmě post šéfa polské diplomacie.

Švédská stanice Radio24syv nyní odvysílala reportáž natočenou po rebelii v Rinkeby. V ní reportérka Tinne Knudsenová uvedla výpověď mladíka, který mimo jiné říká, že ruští novináři nabízeli peníze za řádění. „Přišli k naší partě a řekli, že by potřeboval­i nějakou akci. Za to, že něco provedeme, slibovali každému 400 švédských korun (zhruba

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia