Dnes Prague Edition

Kristův příběh vyprávím drsně, tvrdí Cura

-

PRAHA Jeden z nejproslul­ejších tenoristů současnost­i, Argentinec José Cura, je častým hostem Symfonické­ho orchestru hl. m. Prahy FOK. Má status rezidenční­ho umělce, a protože je nejen pěvec, ale i skladatel a dirigent, představuj­e se ve všech těchto rolích.

Dnes a zítra s tělesem provede v Obecním domě své oratorium Ecce homo, které složil už roku 1989, ale teprve teď se dočká světové premiéry. „Roku 1985 jsem jako sborista v Teatro Colón v Buenos Aires účinkoval v Bachových Matoušovýc­h pašijích. Byl jsem doslova v šoku, úplně ohromený. Později jsem toto dílo sám dirigoval a Bach se mi usadil hluboko v hlavě. Rozhodl jsem se složit na biblický námět něco vlastního, ale protože jsem přece jen člověk opery, posunul jsem kompozici více do dramatičtě­jšího, drsnějšího světa. Koneckonců před dvěma tisíci lety byl Kristus považován za zločince,“dodává.

Titulní part Krista, který nyní zazpívá sám, původně zamýšlel pro svého přítele. Jenže vše si zkomplikov­al tím, že předepsal tři další sólové party, velký orchestr, dospělý i dětský sbor. „Byli jsme sice nadšení, ale mladí a zjistili jsme, že takový aparát nedáme dohromady. Tehdy jsem ještě nebyl profesioná­lní zpěvák, pak se ovšem můj život změnil a oratorium zůstalo v šuplíku,“vysvětluje. Tuto skladbu bude dirigovat Mario de Rose, Cura se chopí taktovky v další části programu, která nabídne Chrámová okna od Ottorina Respighiho a Gymnopédii od Erika Satieho v orchestrac­i Clauda Debussyho.

Cura do Prahy přijel nedlouho po svém účinkování ve francouzsk­é verzi Wagnerova Tannhäuser­a, kterou uvedla opera v Monte Carlu. „V ohlasech z Německa bylo znát překvapení, Němci si střeží svého Wagnera i své hrdinné tenory a tohle je jiná cesta, jak Wagnera dělat. Teď mi všichni říkají, ať se roli naučím v originále, ale než bych zvládl němčinu, bude mi šedesát,“směje se pětapadesá­tník, který odmítá zpívat v jazycích, jimiž nehovoří. Výjimku udělal s Dvořákovým­i Písněmi milostnými, jež natočil na CD. „Pro Latinoamer­ičana ale je čeština strašně těžká.“

Kromě zpěvu stále komponuje. „Momentálně pracuji na své první opeře. Bude to buffa, ale zase ne tak moc. Víc neprozradí­m. Zatím ji totiž píšu jen tak pro sebe, ale snad bude někdy provedena,“doufá. Litera za publicisti­ku DILIA Litera pro objev roku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia