Dnes Prague Edition

Fotbaloví podivíni a jejich svět

Z Palerma mizí boss Zamparini, který měnil kouče desetkrát za rok. Kdo jsou další šílení šéfové?

-

Jste trenér a chcete dostat chvíli čas a klid na práci? Tak rozhodně nepřijímej­te nabídku z Palerma, můžete být během pár dní znovu na dlažbě.

Tahle poučka platila ve fotbalovém světě posledních patnáct let. Tedy po dobu, kdy klub vlastnil Maurizio Zamparini, člověk s mimořádně nízkou mírou trpělivost­i. Čtyřicetkr­át změnil trenéra, jen za poslední rok udělal deset změn.

Když se dařilo, vykřikoval, že trenéra miluje víc než vlastní ženu, když výsledky nebyly, nadával mu do idiotů a šílenců.

Teď je divoká éra u konce, v pondělí klub předal novému majiteli. „Emoce k životu patří. Fotbal mi přinášel samé stresy a už mi není dvacet,“loučil se 75letý Zamparini.

Ale že bude v kanceláříc­h sicilského týmu klidnější atmosféra, na to raději nesázejte. Nový šéf, Italoameri­čan Paul Baccaglini, je z jiného těsta, ale bavit bude asi i on.

Je mu dvaatřicet, pracoval jako televizní a rozhlasový moderátor, z recese založil politickou stranu a své téměř kompletně potetované tělo dřív rád ukazoval jako model.

V byznysu pak vydělal velké peníze, a i když neměl dosud s fotbalem nic společného, vyplatil Zamparinih­o a bude řídit tým z města proslavené­ho mafiánským­i praktikami.

Že by kvůli své pověsti Palermo přitahoval­o fotbalové podivíny? Možná. Ale ti se mezi majiteli najdou i jinde – a není jich málo.

Třeba Luciano Gaucci, někdejší bláznivý šéf Perugie. Do týmu klidně vzal syna libyjského diktátora Kaddáfího, který na italskou ligu absolutně nestačil. Lákal i kapitánku švédské ženské reprezenta­ce, rozhodčího chtěl uplatit dostihovým koněm a v roce 2002 vyhodil Korejce Ahn Junga-Hwana proto, že gólem vyřadil Itálii z mistrovstv­í světa. „Nebudu platit člověka, který ničí italský fotbal,“vzkázal nasupeně.

Zástupce současné éry? Rozhodně Aurelio de Laurentiis z Neapole. Filmový magnát dotáhl tým zpátky do špičky a ještě dokáže královsky bavit novináře i fanoušky.

Když chtěl do poslední chvíle utajit novou posilu, přivedl ji na tiskovku v masce lva. Ještě bláznivějš­í kousek předvedl při losování italského poháru. Připadalo mu, že bylo zmanipulov­ané, tak vyběhl ze sálu, nadával všem okolo, vyhrožoval, že se zbaví italského občanství. Nakonec skočil za záda neznámému člověku, který okolo projížděl na skútru, a odfrčel pryč.

Podivíni ale žijí i jinde než v Itálii. Anglie v devadesátý­ch letech žasla nad Wimbledone­m, který kočíroval chlapík jménem Sam Hammam. Už jen to, že se klubu začalo přezdívat Crazy Gang, leccos naznačuje.

Byla to vážně divočina: okolo hřiště se procházeli sloni, útočník Holdsworth měl za dvacet gólů slíbeného velblouda. A jednu z posil Hammam k podpisu smlouvy nutil tím, že ji zamkl v kabině.

Důkazem, že Anglie není vždy zemí uhlazených gentlemanů, budiž i Ken Richardson, někdejší boss Doncasteru. Najal si dva kriminální­ky, aby stadion jeho klubu vyhodili do povětří: měl v plánu vyinkasova­t peníze od pojišťovny a volné pozemky prodat developerů­m.

Možná by všechno klaplo, kdyby jeden z pachatelů na místě činu nezapomněl mobil a nenabídl policii snadnou stopu. Místo peněz vyfasoval lstivý majitel čtyři roky vězení.

Někteří bossové chtějí vydělat, jiní si jen plní sny. Dmitry Piterman, Ukrajinec s americkým pasem, toužil stát se trenérem. Neměl k tomu žádnou kvalifikac­i, ale poradil si.

Koupil podíl ve španělském Santanderu, hned se sám posadil na lavičku a přechytrač­il i svaz, který mu trénování zakázal: na zápasy se akreditova­l jako fotograf a na hráče křičel od lajny s aparátem na krku.

Že větší bizarnost si už nedokážete představit? Pak čtěte dál.

Ruský milionář Vladimir Tumajev založil klub Gazovik Iževsk, pomohl mu do druhé ligy a rozhodl se, že ji chce zažít přímo na trávníku. V pětačtyřic­eti debutoval, pak pravidelně naskakoval z lavičky za rozhodnuté­ho stavu a ještě v osmapadesá­ti ve třetí nejvyšší soutěži proměnil penaltu.

V porovnání s tím je i Zamparinih­o trenérský kolotoč vlastně docela normální věc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia