Dnes Prague Edition

Messi zázraky umí, ale takové? Barcelona tajně doufá

-

góly

Messi je fotbalový superman a v Barceloně často ukazuje zázračné kousky, ale nechce se věřit, že umí až taková kouzla. Anebo ano?

Ještě nikdo nikdy v soutěžích UEFA neobrátil tak tragický výsledek z prvního utkání.

„Jestli to někdo může dokázat, tak Barcelona,“neztrácel víru útočník Luis Suárez.

Proti jsou statistiky, sebevědomý soupeř z Paříže a vlastně i zdravý rozum. Barcelona sice devětkrát za sebou do čtvrtfinál­e postoupila, jenže v Paříži si trapným výkonem nadrobila. Schytala takovou facku, až se celá zakymácela. Trenér Luis Enrique v předstihu oznámil, že po sezoně odejde, ať dopadne jakkoli. Že prý potřebuje relax. „Dělám unikátní práci, která je krásná, ale zároveň velmi únavná. Neustále musím přijímat nějaká rozhodnutí, neustále jsem zapnutý a cítím, že se musím odpojit,“vysvětlil.

Mezitím však přijal další zásadní rozhodnutí. Překopal rozestaven­í. Po pařížském selhání změnil schéma se čtyřmi obránci na tři. Aby posílil střed hřiště. Aby tým ještě výrazněji držel míč. Aby víc kombinoval. Aby zabránil dalšímu možnému ponížení. V novém rozestaven­í, které připomíná diamant, zvládl tři ligové výhry, přičemž dvě poslední připomněly starou dobrou Barcelonu. Nezastavit­elnou. 6:1 proti Gijónu, 5:0 proti Celtě Vigo! To jsou výsledky, které by pro osmifinálo­vou odvetu stačily, ale přiznejme si: Paříž je úplně jiný kalibr.

„Dostali jsme se do extrémně těžké pozice a potřebujem­e předvést heroický výkon. Aby se to povedlo, musí být Nou Camp jako papiňák před vybuchnutí­m,“zavelel trenér Enrique.

Barcelona na svém stadionu vyhrála osmnáct z posledních devatenáct­i zápasů v Lize mistrů, dnes však musí doufat v zázrak. „Osahali jsme si, že nový systém funguje. Věřím, že to bude platit i na Paříž,“říká navzdory tomu Enrique.

Má Paříž důvod se strachovat? Spíš ne. Od roku 2013 s Barcelonou dvakrát padla a má extrémní motivaci, aby se to nestalo potřetí. Navíc má formu jako zvon. V posledních šestnácti zápasech čtrnáctkrá­t vyhrála a dvakrát remizovala. A hlavně má nahráno. „Asi nás čeká peklo, ale bát se nemusíme,“poznamenal záložník Blaise Matuidi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia