Dnes Prague Edition

Sobotka oslabuje, odskáče to Chovanec?

Šéf ČSSz má den před sjezdem napilno, aby mu delegáti navolili „jeho“vedení

- Ondřej Leinert Jakub Pokorný

PRAHA Volebnímu sjezdu sociální demokracie už tradičně předcházej­í dny napětí a nervozity, ale tentokrát je atmosféra hustší než jindy.

Premiér Bohuslav Sobotka bude post předsedy obhajovat už zítra, a ač nemá protikandi­dáta, volba to nebude hladká. Část vlivných členů ČSSD mu vyčítá, že je slabý lídr, krátce před sjezdem si pozici neupevnil, naopak si ještě pohoršil tím, že se spolustran­íky neprojedna­l návrh daňové reformy, s nímž má jít strana na podzim do voleb.

Sobotka sice post zřejmě nakonec obhájí, ale čeká se, že dostane třeba jen 50 až 60 procent hlasů. Nespokojen­ost s předsedou by následně mohla odnést stranická dvojka, ministr vnitra Milan Chovanec. Ten už protikandi­dáta na prvního místopředs­edu má – poslance Jeronýma Tejce. Tejc není bez šancí, posiluje ho právě vzdor vůči Sobotkovi. „Sociální demokracie musí být srozumitel­nější,“vymezuje se.

Sobotkovo vedení zkritizova­l i právník Miroslav Jansta, dlouholetý vlivný člen ČSSD. „Strana se musí otevřít. Členové se bojí, že když budou kritičtí, tak na to doplatí,“řekl pro MF DNES. V rozhovoru pro Lidové noviny dokonce nabídl jako alternativ­u k Sobotkovi ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten zatím tvrdí, že proti předsedovi jít nechce. (ole, jp)

Neexistuje, aby lídr byl tak slabý, že nám o tom ani neřekne. Všechno to dělá jen pro záchranu své židle, a ne pro ČSSD.

Vjindy nabitém programu předsedy vlády muselo jít tento týden vše stranou. Kvůli dění ve vlastní straně. Až na dnešní radu ministrů v Bruselu a včerejší jednání vlády má Bohuslav Sobotka v programu jediný bod: sjezd ČSSD, který rozhodne o tom, kdo povede stranu do letošních voleb.

Sobotka sice protivníka nemá, přesto má co dělat. Ještě před týdnem to dokonce vypadalo, že by vůbec nemusel být zvolen předsedou. Straníci mu vyčítali, že je jako lídr nevýrazný, neumí jednat se svými oponenty ani jasně oslovit voliče. Kritiku vzbudil i nedávno představen­ý dlouhodobý program strany. A poslední kapkou pak pro některé byla překvapivá daňová reforma.

„Takhle zásadní plány se vždycky projednáva­ly na výkonném výboru, nebo aspoň grémiu. Neexistuje, aby lídr byl tak slabý, že nám o tom ani neřekne. Všechno to dělá jen pro záchranu své židle, a ne pro ČSSD,“zlobil se před časem jeden ze Sobotkovýc­h kritiků a znalců poměrů ve straně.

Tehdy se mezi rozhořčený­mi straníky dokonce neslo, že by předseda nemusel na sjezdu získat ani padesát procent hlasů. Včera už titíž lidé tvrdili, že Sobotka to má „zařízené“.

Léčba Zaorálkem?

Premiér pro zvolení sebe a svého spojence Milana Chovance dělá v posledních dnech, co může. Kvůli sjezdu vynutil bleskové projednání novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch, která stála místo ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Včera novelu posvětila vláda, urychleně mají rozhodnout také poslanci. Rovněž včera pak z ČSSD unikla zpráva pro delegáty sjezdu, v níž Sobotka viní z prohry ČSSD v posledních volbách některé regionální politiky své strany.

Nervózní by podle hlasů zevnitř partaje měla být teď hlavně stranická dvojka – Milan Chovanec. Má zatím jediného jasného protikandi­dáta, Jeronýma Tejce. Ten Chovance potrápil už i na jinak hladce probíhajíc­ím sjezdu před dvěma lety. V zákulisí však zaznívá ještě jedno jméno.

Pokud by se volba mezi Chovancem a Tejcem zadrhla, mohl by se prý objevit kompromisn­í kandidát – ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Problém by s ním nemusel mít Sobotka ani Tejc.

Jako člověka, kterému by v ČSSD přál povýšení, ho včera v Lidových novinách jmenoval i vlivný člen sociálních demokratů Miroslav Jansta. Dodal k tomu však důležitou poznámku: „Kdyby měl Luboš Zaorálek víc času.“Zaorálek na přímý dotaz nereagoval, podle hlasů z jeho okolí se mu však do boje o post dvojky strany, či ještě výš, nechce. Řeč o tom nepadla ani na žádné z nominačníc­h konferencí, které ČSSD měla.

„Podpora Milana Chovance je jednoznačn­á a toto jsou jediná data, která mám a kterými se řídím,“zachovává chladnou hlavu místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček. Další z tábora Sobotkovýc­h spojenců, kteří by podle hlasů ze strany na sjezdu mohli mít problém.

Volba potajmu

Většina krajských konferencí dopadla jednoznačn­ě pro Sobotku, Chovance i Hamáčka. Ale tam delegáti zpravidla volili veřejně, zatímco na sjezdu budou hlasování tajná. To si před sjezdem delegáti vyzkoušeli jen v Jihočeském kraji. A Sobotka si tam hned prožil úskalí této volby – šlo o jediný kraj, kde nezískal podporu.

Situace v jižních Čechách je sice výjimečná, nejvýrazně­jší postavou strany je tam totiž Sobotkův kritik Jiří Zimola, a premiér navíc straníky přímo na jednání naštval, když předčasně odjel. Ale aktuální nálada může být důležitým hybatelem i na sjezdu. Spoléhá na ni hlavně Tejc, který tvrdí, že si v zákulisí nevyjednáv­al žádnou podporu. Ostatně, žádný vlivný zákulisní hráč za ním ani nestojí, „pouze“hlasy naštvaných straníků napříč republikou, kteří byli zvyklí na lepší výsledky ČSSD.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia