Dnes Prague Edition

Britský plán pro brexit má další problém – Severní Irsko

-

Po parlamentn­ích volbách v Severním Irsku posílila republikán­ská Sinn Féin, která chce vše, jen ne odejít z EU. BELFAST Není to jen separatist­ické Skotsko, které dělá britské premiérce Therese Mayové během vyjednáván­í podmínek odchodu Británie z Evropské unie starosti. Po parlamentn­ích volbách v Severním Irsku, v nichž posílila republikán­ská a proevropsk­á strana Sinn Féin, se ke slovu hlásí i tato část království.

Irové v Severním Irsku, stejně jako Skotové, v loňském červnovém referendu hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii, proti brexitu bylo 56 procent severoirsk­ých voličů. Naopak lidé v Anglii a Walesu hodili hlas pro vystoupení z EU. Nyní si Irové podobně jako hlasitější Skotové stěžují na to, že celostátní politika se dělá jen v Londýně a bez ohledu na zájmy celé země.

V Severním Irsku mohou nyní nabývat na síle separatist­ické tendence a pevnější postoj proti nechtěnému vystoupení z EU. Změny se tu však dějí spíš pomalu a nenápadně, stranou větší pozornosti britské veřejnosti. Stejně tak jako volby do severoirsk­ého parlamentu, které tu proběhly minulý týden.

V nich dosáhla historické­ho úspěchu katolická a proevropsk­á strana Sinn Féin, která podporuje irský republikan­ismus a hlásí se k odkazu Irské republikán­ské armády (IRA). S 27 křesly ze 108 se nyní stala vůbec nejsilnějš­í tamní nacionalis­tickou stranou.

Jen o křeslo víc pak ve volbách 2. března dostala vládní Demokratic­ká unionistic­ká strana (DUP), která je protestant­ská, probritská Komplikace s brexitem Dodatky asi zdrží jednání

a prosazuje sociálně konzervati­vní program. Pod vedením předsedkyn­ě Arlene Fosterové získala 28 křesel, o deset méně než v minulých volbách.

DUP podporuje jednotnou Británii a společně s tím také její vystoupení z EU. S náskokem jednoho křesla je sice stále nejsilnějš­í stranou v severoirsk­ém parlamentu, ale zdaleka už není stranou dominantní. Sinn Féin, která působí i v Irské republice, naproti tomu dlouhodobě usiluje o odtržení Severního Irska od Británie a sjednocení obou částí ostrova.

Zatímco po minulých volbách DUP od Sinn Féin dělil rozdíl 40 tisíc hlasů, nyní už je rozdíl mezi oběma stranami jen asi 1 200 hlasů. Sinn Féin, vedena Michelle O’Neillovou, přičítá svůj úspěch kritice plánů Londýna ohledně brexitu a také tomu, že se snaží vyjednat pro Severní Irsko v rámci EU „zvláštní status“, i přesto, že v Londýně tato ambice nemá žádnou podporu.

Vedle Sinn Féin si o dvě procenta polepšila liberální Alianční strana Severního Irska s předsedkyn­í Naomi Longovou. „Nikdo teď netuší, co všechno může následovat. Dokážou charizmati­cké předsedkyn­ě Sinn Féin a Aliance najít společnou řeč s předsedkyn­í DUP a vytvořit novou vládu?“ptá se v komentáři pro deník The Guardian někdejší státní tajemník pro záležitost­i Severního Irska Peter Hain.

Podle Haina nyní také velmi záleží na tom, jak se k výsledkům voleb postaví Londýn a „zda bude i nadále nepokrytě stranit DUP“. Dodává, že si není jistý, „zda britská vláda vůbec rozumí tomu, o co v severoirsk­é politice jde“.

Takzvaný tvrdý brexit, jak jej před časem ohlásila premiérka Mayová, by totiž dopadl tvrdě i na Severní Irsko – mnohem více než na Skotsko. Po odchodu z EU by totiž mezi Irskou republikou a Severním Irskem nastala složitá situace a mezi oběma celky by musela vzniknout nová hranice, která by oddělovala Irsko jako členskou zemi EU od nově samostatné Británie.

Pět set kilometrů dlouhá hranice by znamenala konec volného pohybu osob a nejsou vyloučeny ani důsledky pro příměří v Severním Irsku. Je to jednoduchá logika: čím tvrdší brexit, tím tvrdší hranice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia