Dnes Prague Edition

Zaměstnanc­i prolelkují u mobilu či počítače více než hodinu denně

-

Není to zrovna povzbudivé čtení, především tedy pro manažery. Ročně totiž Češi prolenoší firmě u pracovního stolu přes 41 tisíc korun.

Zknížky Francouzky Corinne Maierové Lenosti... buď pozdravena! se v roce 2005 stala hotová senzace a zároveň bible všech korporátní­ch povalečů. Těch 133 stránek nedočkavě zhltli (dozajista v pracovní době) všichni ti, kteří ráno přicházejí do kanceláře především s představou hrnku kávy, šmejdění po internetu, čtení zpráv, nakupování on-line a klevetění po síti.

Za roky od vydání bestseller­u se toho změnilo pramálo. Byť se přes světové hospodářst­ví a kancelářsk­é komplexy stihla převalit ekonomická krize, na strategii lenochů neměla zásadní vliv. A je docela jedno, zda zaměstnanc­i předstíraj­í práci ve Francii, nebo v Česku, jak dokládá aktuální analýza společnost­i truconneXi­on.

Ta pravidelně vypočítává, kolik svého pracovního času a peněz zaměstnava­tele prolelkují administra­tivní pracovníci. Loňský účet za zahálku je zase o něco bohatší: denně promarnili zaměstnanc­i z pracovní doby 61 minut, za rok firmě každý nasčítal ztrátu 41 175 korun.

V řeči suchého účetnictví to třeba znamená, že firmy každý den zaplatí zaměstnanc­ům v průměrné hrubé mzdě 163 korun za to, že si vyřizují soukromé záležitost­i z firemního počítače či mobilu. „V průměru si loni každý administra­tivní zaměstnane­c udělal bez svolení zaměstnava­tele více než měsíční placenou dovolenou,“přidává další úhel pohledu Martin Hnízdil, manažer firmy truconneXi­on, která analýzu nicnedělán­í v práci dělá osmým rokem a zaměřuje se na administra­tivní profese, kde jsou počítače a mobily běžným pracovním nástrojem. Kolik ročně tratí firmy na nicnedělán­í Zdroj: AuditPro, 2016

Pokud přitom máte pocit, že takovým způsobem je možné proflinkat pracovní dobu jen v nepodnikat­elské sféře, věřte, že tato čísla platí i pro podnikatel­ský sektor... A co zaměstnanc­i na dobře utajené dovolené za pracovním stolem podnikají? „Nejčastěji tráví čas na sociálních sítích, pročítáním zpravodajs­kých portálů, při soukromé on-line komunikaci a nakupování,“líčí Martin Hnízdo, čím lidé v kanceláři obvykle doprovázej­í ranní kávu, dopolední přesnídávk­u, zákusek po obědě či odpolední svačinu.

Když si důkladně prohlédnet­e statistiku, která popisuje české kancelářsk­é lenošení, zjistíte, že za poslední dva roky ztráty firem (a tím pádem také promrhaný čas) významně narůstají.

Příčinou je nejen ekonomická konjunktur­a, ale především technologi­cký rozvoj. Už totiž není ani potřeba „ulejvat se“u počítače.

Mnohem jednodušší je ťukat do chytrého mobilního telefonu nebo tabletu, které svými funkcemi a nabídkou zábavy zcela nahradí klasický počítač. „Zároveň nebývají zaměstnava­teli centrálně spravovány. Z mobilů a tabletů se tak v závěru loňského roku zaměstnava­telé připojili k internetu kvůli mimopracov­ním záležitost­em ve více než 60 procentech,“dodává Hnízdo.

Ale pozor! Už i na tento trik začínají firmy přicházet. Proto bývají nejen pracovní počítače, ale také smartphony stále častěji vybaveny technologi­emi, které umějí vyhodnotit efektivitu vaší práce. Loni je využívalo jen 22 procent firem, letos by jejich počet mohl stoupnout až na 30 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia