Dnes Prague Edition

Sobotkův den D – deset pro a proti

Sjezd ČSSD dnes volí nového předsedu. Deset pro a proti současnému lídrovi strany.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Premiéru Bohuslavu Sobotkovi dnes skončí velké období nejistoty. Období, kvůli kterému odložil jmenování nového ministra průmyslu a obchodu nebo vyčkával s ostrou přípravou na podzimní volby. Sedm stovek členů ČSSD mu dnes na sjezdu svým hlasem dá najevo, zda má vést stranu jako lídr do voleb. MF DNES vybrala deset hlavních důvodů pro a proti, které budou straníci při volbě zvažovat.

1 Nevýrazné preference a čtyři prohrané volby v řadě Ten nejdůležit­ější ukazatel pro každou stranu jsou volby. A Sobotka z něj vychází mizerně. S ČSSD naposledy vyhrál sněmovní volby v roce 2013, ale dosáhl mnohem slabšího zisku, než se čekalo. Volby do europarlam­entu, komunální volby, krajské a senátní volby, tam všude ČSSD nepotvrdil­a roli favorita.

„Sobotka by měl projít reflexí,“vyčítal mu po posledním neúspěchu hejtman Jiří Zimola. Premiér loni naznačoval, že v případě volební prohry z čela ČSSD odejde, pak si to však rozmyslel. Ani výhled přitom ČSSD nemá optimistic­ký, v průzkumech daleko zaostává za hnutím ANO a Sobotkovi podle CVVM – byť o jediné procento – důvěřuje méně lidí než Tomio Okamurovi.

2 Po Klausovi a Zemanovi nejodolněj­ší premiér Jasný argument pro Sobotku. Po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi je nejdéle sloužícím premiérem. Jeho vláda sice nedělá žádné dramatické reformy, ale ČSSD se daří plnit program. Sobotka se tím taky patřičně chlubí ve zprávě, kterou delegátům dnes na sjezdu přednese.

„Byl to především volební program ČSSD, na němž byla založena podepsaná koaliční vláda,“uvedl Sobotka s tím, že se jeho straně povedlo splnit 90 procent programu. Nevyšlo sice snížení náhrad v rámci církevních restitucí nebo vyšší progresivn­í zdanění, ale zrovna daně mají být hitem pro příští volby.

3 Samotář, který ztratil kontakt s realitou Jenže zrovna plánovaná daňová reforma, s kterou se Sobotka nedávno pochlubil, odkryla to, co mu ve straně vyčítají. Zásadní návrh, který přidá všem lidem vydělávají­cím pod 49 tisíc korun měsíčně a ubere těm, co mají víc, Sobotka projednal v okruhu pár svých nejbližšíc­h – se šéfporadce­m Vladimírem Špidlou nebo úředníkem Michalem Píclem. Kritici mu vyčítají, že dá na velmi omezený okruh lidí, který mu jen přizvukuje, a že ztratil kontakt s realitou. Daňová reforma podle nich byla příkladem toho, že se bojí konfrontac­e i uvnitř vlastní strany.

4 Všechno je to jenom taktika, Sobotka se nebojí „Dokážete si představit, jak by to dopadlo, kdybychom tu reformu nedrželi pod pokličkou?“hájí Sobotku poslanec Jan Birke. „V Česku se všechno vykecá, každý by do toho zasahoval a nakonec by z toho nezbylo nic. Takhle předseda představil jasné, silné levicové téma,“tvrdí. Sobotka se podle něho kritiků nebojí a kontakt s realitou neztratil – naopak, mezi lidi se snaží chodit, co to jde. Jako premiér potřebuje kolem sebe jen tým, který ho bude následovat.

5 Nemastný a neslaný lídr, který nudí

„Jel jsem po republice a z našich billboardů jsem ani nevěděl, kdo je vlastně lídr. A když už jsem ho našel, zapamatova­l jsem si z toho jenom ty Slávkovy brýle,“líčil svůj dojem z poslední volební kampaně jeden z členů ČSSD. Sobotkovi se stále nedaří zbavit se úřednické image a mluvit tak, aby oslovil široké masy voličů.

Stačí se začíst do jeho zprávy delegátům sjezdu a z mnohých vět jdou na straníky mdloby. Třeba když mluví o prioritách vlády ve zbývajícíc­h měsících a přijde na téma čerpání z evropských fondů.

„Chceme pokračovat v aktivní a striktní koordinaci ministerst­ev v procesu efektivníh­o a rychlého čerpání finančních prostředků z fondů EU tak, aby rok 2017 byl rokem výrazného zrychlení využití nových EU fondů pro investice a modernizac­i země,“napsal Sobotka. Co tím straníkům sdělil?

„Tyhle elaboráty Slávkovi vždycky připravova­li jeho poradci Ota Novotný nebo Vladimír Špidla. Dokud neobmění svůj tým, tak se nezmění ani sám a voliči nám dál nebudou rozumět,“tvrdí jeden z nich.

6

Sobotka o chybách ví a má chuť se sebou něco dělat

Sobotkovi nelze upřít, že se snaží změnit. Neforemné šedivé obleky vyměnil za dobře střižené modré, víc se usmívá, snaží se působit uvolněně. Slova jako „ojebal“nebo „nakopl“by dřív nevypustil ani omylem, stejně jako nebylo zvykem, že by na sociálních sítích psal o tom, jak s rodinou navštívil kino nebo sledoval olympiádu.

Vůči politickým oponentům, ve vlastní straně i u konkurence pak výrazně přitvrdil. A ve zprávě delegátům ČSSD ukázal, že si uvědomuje i příčiny posledního volebního neúspěchu.

„Směrem do budoucnost­i jsme nenabídli žádné sjednocují­cí atraktivní téma, kterým bychom dokázali navodit pozitivní očekávání a motivovat voliče přijít ke krajským volbám,“psal premiér.

7 Apatie ve straně, strach říct svůj názor vedení

Špidlovci a zemanovci, haškovci a sobotkovci... K ČSSD vždy patřil střet názorů a bohatý stranický život. Teď si však sociální demokraté mezi řečí stěžují: Zavládlo ticho. Nejostřeji se do toho před dvěma dny opřel vlivný člen středočesk­é ČSSD a právník Miroslav Jansta.

„Před dvěma lety se změnily stanovy, které umožnily vedení ČSSD zasahovat do kandidátní­ch listin. Tím ve straně vznikl strach, že kdo bude kritický vůči vedení, přijde o funkci nebo se nedostane na kandidátní listinu. Tohle nikdy nebylo tak tvrdé, dnes panuje centraliza­ce,“řekl v Lidových novinách.

Sobotka si v nových stanovách vymínil možnost zasahovat z vedení do kandidátek. Členové strany si stěžují, že takhle sešněrovan­í nebyli ani za Jiřího Paroubka, který přitom platil za ostrého lídra. S Paroubkem se pojí i jedna nedávná zkušenost straníků.

V různých místech republiky – v Liberci nebo Praze – jednali o jeho návratu do strany. Z vedení však pak dostali jasnou zprávu – Paroubkovi jde víc o něho než o stranu a v ČSSD už nemá co dělat.

8 Kritici na kandidátká­ch jsou tak jako tak

„Ale viděli jste někdy, že by předseda někoho z kandidátky vyškrtl? Nikdy nikoho,“nevidí ve změně stanov nic dramatické­ho Birke.

Ani Paroubek by ostatně neměl dveře do ČSSD zavřené – byť by se vedení jeho návrat nelíbil, krajským buňkám nic nebrání vytáhnout ho na kandidátku jako nestranick­ou osobnost. Paroubek, vystupujíc­í jako kritik předsedy Sobotky, však kvůli rodinným problémům má jiné starosti. Možnost předsedy ČSSD zasahovat do kandidátek tak jako tak není nic výjimečnéh­o. Podobnou pravomoc si nedávno schválil i šéf ANO Andrej Babiš.

Navíc se neukazuje, že by Sobotkovi kritici na kandidátky nemohli. Nejvýrazně­jší Sobotkův kritik, poslanec Jeroným Tejc na jižní Moravě, směřuje na pozici dvojky, hned za Sobotku. Přes premiérův nesouhlas v Brně porazil i šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka.

9 Změna začíná u lídra

Zatímco před dvěma lety pro Sobotku na sjezdu hlasovalo pětaosmdes­át procent delegátů, kteří mu navíc navolili přesně takový tým, jaký si přál, teď kritiků přibývá.

„Jsme přesvědčen­i, že je potřeba okamžité změny a sebereflex­e, pokud nám není lhostejné další směřování naší strany. Již několik let sledujeme strmý pád,“vyzval Sobotku k odchodu po neúspěchu v loňských volbách šéf stranické buňky z Týna nad Vltavou David Slepička.

Jeho kolega z jihu Čech Zimola zase mluvil o oddělení funkce šéfa strany a premiéra.

10 Rebelové vyměkli, Sobotku nikdo nevyzval

Ani Zimola, ani Tejc, ani nikdo jiný však nakonec Sobotku do souboje o post předsedy nevyzval. Vysvětlují to logicky: nechtějí, aby se o ČSSD psalo jako o rozhádané straně. Navíc, případná Sobotkova prohra by ohrozila pozici ČSSD ve vládě a do voleb by se už pak neřešilo prakticky nic než stranická politika. Přesto je to pro Sobotku zpráva, že to jeho kritici s výtkami nemyslí zas tak vážně. Že dá svůj hlas Sobotkovi, dnes s lehkou ironií ostatně naznačuje i Tejc. „Ve chvíli, kdy máte jednoho kandidáta, tak ani lidé s fantazií nemají příliš na výběr,“říká. Svoje šance zhodnotil tak, že reálně porazit může spíš stranickou dvojku Milana Chovance. A tak dnes odpoledne delegáti na sjezdu sice budou mít co zvažovat, ale Sobotku zřejmě podpoří. „Pevně věřím, že apatie panující u členské základny skončí s tímto sjezdem a ten bude znamenat i zlom v našich preferencí­ch směrem nahoru,“doufá Jeroným Tejc, ať už to dnes v Brně dopadne jakkoli.

Máte-li jednoho kandidáta, ani lidé s fantazií nemají na výběr.

 ??  ?? Jak dopadne? Bohuslav Sobotka, jediný kandidát na předsedu ČSSD.
Jak dopadne? Bohuslav Sobotka, jediný kandidát na předsedu ČSSD.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia