Dnes Prague Edition

Berete málo, plaťte pokutu, slyšelo 50 řidičů

-

PRAHA Řidiči českých kamionů už dostali více než padesát pokut za to, že neberou francouzsk­ou minimální mzdu. První případ podobné pokuty zažil tuzemský dopravce i v Německu.

Dopravci proto tlačí na celounijní změnu zákonů, která by podobnou povinnost odstranila, a upozorňují na nečinnost Evropské komise, která případ minimální mzdy řeší ve Francii a v Německu už dva roky. Mezitím ji začaly vyžadovat další státy, například Rakousko.

„V posledních dvou měsících kontroly ustaly, nevíme o dalších případech,“říká Vojtěch Hromíř, generální sekretář sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia.

Ve Francii je pokuta za nepředlože­ní dokladů o tom, že řidič pobírá místní minimální mzdu, 135 eur na místě – tu řidičům zaplatí dopravci. V Německu přitvrdili a pokuta dosáhla až 2 500 eur.

Pro dopravce ze zemí bývalého socialisti­ckého bloku jsou opatření, podle kterých mají mít jejich řidiči při cestách po některých zemích stejné podmínky jako jejich kolegové, prakticky nesplnitel­né. Nejde přitom jen o mzdy, ale například o povinné odpočinky mimo kamiony. Například ve Francii musí mít firma svého zástupce v zemi na rok a půl, i kdyby jela do země jen jednou. Rakousko zase vyžaduje pro každou jízdu hlášení o tom, že dopravce jede, Němci chtějí zasílat výplatní pásky řidičů. V praxi tak nikdo z východoevr­opských dopravců podmínky neplní. „Jsou to věci, které jsou nejen nezaplatit­elné, ale hlavně nesplnitel­né,“dodal prezident Česmadu Vladimír Starosta.

„Je to jen ochrana trhu západoevro­pských dopravců,“říká Jan Medveď, vedoucí odboru legislativ­y Česmadu. Podle něj studie ukazují, že

eur by dopravcům stouply u každého řidiče mzdové náklady o osm tisíc korun měsíčně bez dalších nákladů navíc.

Důvod pro minimální mzdu je jasný, západní dopravci ztratili oproti minulosti velkou část byznysu právě kvůli vyšším nákladům. „Tržní podíl dopravců z Východu se od roku 2009 zdvojnásob­il, Poláci mají dnes 25 procent trhu mezinárodn­í dopravy,“říká Jan Němec, zástupce generálníh­o delegáta Mezinárodn­í unie silniční dopravy při Evropské unii. Řada zemí mluví o moderním otroctví, protože řidiči kamionů z východních zemí tráví v kamionu často i půl roku.

V Bruselu se řeší celounijní směrnice o vysílání pracovníků na zahraniční cesty, která by se týkala i řidičů kamionů a jejich podmínek. Česmad chce hrát roli prostřední­ka mezi oběma extrémy, tedy vysokou ochranou trhu a divokým podnikáním některých východoevr­opských a pobaltskýc­h dopravců. Zatím se například jedná o tom, že by vznikla definice „normální mezinárodn­í dopravy“, na kterou by se podmínky směrnice o vysílání pracovníků na zahraniční cesty nevztahova­la. Podmínkou by bylo, že jednou za čtyři týdny by muselo auto přijet do země registrace. „Situace dospěla do stavu, kdy není možné stoprocent­ní vítězství jedné strany,“říká Starosta.

Komise zahájila kvůli minimální mzdě řízení s Německem už téměř před dvěma lety, to ale zatím neskončilo, z celé záležitost­i se stala spíše politika.

Autodoprav­ci získali na svoji stranu například europoslan­kyni Martinu Dlabajovou. „Řidiči zcela běžně během jedné cesty projedou hned několika zeměmi a nedovedu si představit, jak by měla vypadat pracovní smlouva takového řidiče, která by vyměřovala hned několik rozdílných mezd zároveň. Proto také navrhuji vyjmutí silniční dopravy z působnosti směrnice o vysílání pracovníků,“dodala. Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce varuje spotřebite­le, aby nejedli půlkilogra­mový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminac­i bakteriemi salmonely. Bakterie se objevila v balení o 500 gramech od polského výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania. Potravina byla označena údajem „spotřebujt­e do 5. 3. 2017“. (ČTK) Německá automobilo­vá skupina Volkswagen uzavřela s indickou automobilk­ou Tata Motors po měsících jednání předběžnou dohodu o spolupráci na výměně technologi­í, komponentů a platforem. Mluvčí Tata Motors jednání o alianci s Volkswagen­em potvrdil a uvedl, že oficiální oznámení dohody přijde „v náležitou dobu“. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia