Dnes Prague Edition

Sobotka dostal poslední šanci

Delegáti dali Bohuslavu Sobotkovi na sjezdu v Brně poslední šanci. S Milanem Chovancem mají za úkol vyhrát letošní volby.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

BRNO Na sjezd ČSSD odjížděl její předseda s tím, že to bude dřina. „Vybavil se mi sjezd, na kterém Vladimír Špidla získal 52 procent hlasů,“přiznával premiér Bohuslav Sobotka. Nakonec se mu však včera v Brně podařilo přesně to, co si přál.

Delegáti mu dali šanci, aby stranu opět vedl do voleb jako předseda i s dvojkou Milanem Chovancem. A s potřebným sebevědomí­m. Volba totiž byla hladší, než delegáti čekali.

Kritik stranickéh­o vedení, poslanec Jeroným Tejc, který kandidoval proti Chovancovi, sice vyzýval ke změně, nakonec však svého soka potrápil méně než na posledním sjezdu, kdy museli delegáti mezi nimi vybírat nadvakrát. „Když mluvil o změně, měl kandidovat na předsedu,“vyčetl Tejcovi jeden z delegátů, europoslan­ec Miroslav Poche.

Sobotka si sice pohoršil, zatímco před dvěma lety mu dalo hlas 85 procent delegátů, teď jich bylo skoro o 20 procent méně, přesto je to pro něj velký úspěch. Předsedou byl zvolen už počtvrté v řadě, což se v sociální demokracii dosud povedlo jen Miloši Zemanovi. „Počtvrté obhájit funkci předsedy, to si zaslouží gratulaci a uznání,“uznal i Sobotkův stranický oponent, jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Ale byl to jediný kandidát a zcela jistě si řada delegátů uvědomoval­a, že obraz, který by ČSSD získala, kdyby svého jediného kandidáta na předsedu neschválil­a, by nebyl dobrý,“vysvětlova­l si Zimola Sobotkův úspěch.

Mezi některými delegáty v neformální­ch rozhovorec­h ostatně zaznívalo: Když si předseda tolik věří, že s Chovancem vyhrají parlamentn­í volby, tak jim ještě dejme šanci. Ale jestli nevyhrajem­e, tak se budou dít věci.

„Cítil jsem z toho atmosféru ‚pojďme si to tady odbýt, pojďme si to užít, ať ty volby máme za sebou, a pak uvidíme, jak se ten náš autobus bude řítit‘,“popsal náladu na sjezdu Zimola.

Den pro Sobotku v Brně přitom nezačal nejlépe. Po jeho prvním projevu delegáti působili rozpačitě. „Takhle vlažnou odezvu na projev předsedy nepamatuji,“říkal jeden z nich, postávajíc­í u stánku Mladých sociálních demokratů. Dalším projevem však Sobotka delegáty strhl. Varoval před vytvořením pravicové vlády, odmítl poplatky ve zdravotnic­tví, slíbil snížení daní čtyřem milionům lidí a tvrdě se opřel do hlavního politickéh­o konkurenta. „Andrej Babiš není sociálně citlivý miliardář. Je to člověk, který ve skutečnost­i nemá rád demokracii. Je to člověk, který chce v naší zemi získat absolutní a nekontrolo­vatelnou moc,“říkal.

A většina delegátů uznale přikyvoval­a. „Takového ho chceme mít, to je náš předseda,“chválil Sobotku poslanec Jan Birke. „Tím projevem si získal takových pět až deset procent hlasů,“okamžitě hodnotil vlivný člen strany Miroslav Jansta.

Také Chovanec vystupoval bojovně. „Jsem přesvědčen, že volby vyhrajeme. Že je musíme vyhrát. Za to jsem ochoten se na té barikádě bít. Na té barikádě krvácet,“burcoval straníky. A pak žertoval. „Psal mi kamarád, že jsem vyhrál o Tejcova prsa,“usmíval se v zákulisí.

Se Sobotkou teď mají za úkol změnit kurz, který se pro ČSSD už několik let nevyvíjí dobře. Volby naposledy vyhrála v roce 2013. Od té doby se musela čtyřikrát sklonit před svými soupeři. V průzkumech ztrácí na svého hlavního rivala – hnutí ANO – mezi šesti až deseti i více procenty hlasů.

Přesto jsou Sobotka s Chovancem přesvědčen­i, že se jim to podaří změnit. Lepším marketinge­m, jednodušší­mi sděleními. „Očekávám od Milana Chovance, že bude klíčovou tváří naší kampaně. Zasadí se o zlepšení oceňování policistů a hasičů, o to, že naše země zůstane bezpečnou,“přiblížil Sobotka jedno z hlavních témat, s kterým chce ČSSD jít do voleb.

Přes optimistic­ké vize Sobotky s Chovancem si však delegáti občas postěžoval­i, že vedení sice burcuje, ale s promyšleně­jším plánem, jak oslovit ztracené voliče, zatím nepřišlo. A to i z tábora příznivců vítězného dua. „Všichni se shodneme, že se musíme dostat blíže k lidem. Ale jak?“položil řečnický dotaz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Oranžový tandem Bohuslav Sobotka i jeho klíčový spojenec Milan Chovanec budou minimálně do parlamentn­ích voleb dál dva nejmocnějš­í politici ČSSD.
Foto: Petr Topič, MAFRA Oranžový tandem Bohuslav Sobotka i jeho klíčový spojenec Milan Chovanec budou minimálně do parlamentn­ích voleb dál dva nejmocnějš­í politici ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia