Dnes Prague Edition

Na nádraží v Düsseldorf­u útočil sekerou Kosovan Polsko se staví na zadní. Mnohé země Unie to naštvalo

-

DÜSSELDORF Nebojte se, nebyl to terorista, jen šílenec. Takové „uklidnění“uslyšeli ve čtvrtek v noci, několik hodin po útoku, obyvatelé Düsseldorf­u, metropole Severního Porýní–Vestfálska. Šestatřice­tiletý muž, podle agentury AP přistěhova­lec z Kosova, tam zranil sekerou deset lidí, nejméně čtyři z nich vážně. Mezi těmi, kterým ublížil, je i třináctile­tá dívka.

Incident podle policie začal už ve vlaku příměstské železnice. V soupravě útočník napadl několik cestujícíc­h. Když vlak přijel na düsseldorf­ské hlavní nádraží, agresor vystoupil a zranil další lidi. Pak utekl po kolejích a u staniční budovy seskočil z mostu na ulici. Po dopadu z výšky několika metrů utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice.

Šestatřice­tiletý muž žil ve Wuppertalu. O tom, zda měl komplice, nebylo zpočátku zcela jasno. Bezpečnost­ní jednotky krátce po činu zadržely ještě dva další lidi, kteří se chovali podezřele, ale později je propustily. Nádraží policie po útoku na několik hodin uzavřela, zastavena byla i tramvajová doprava před staniční budovou.

Podle předběžnýc­h závěrů policie nešlo o teroristic­ký čin, ale o útok psychicky narušeného jedince, který byl v minulosti v péči psychiatrů. V Německu žil s řádným povolením k pobytu jako žadatel o azyl.

Zhoršení bezpečnost­ní situace v zemi nutí Němce odstupovat od mnoha svých předchozíc­h zásad, kdy byla na prvním místě ochrana soukromí. Vládní koalice včera protlačila parlamente­m zákon, který výrazně zvyšuje počet bezpečnost­ních kamer. Rozhodnutí například usnadní soukromým provozovat­elům nainstalov­at kamery do obchodních center, před fotbalové stadiony či na parkoviští­ch. (lup) BRUSEL Bylo to něco, čemu se říká úplná porážka. Snahu Polska nezvolit dosavadníh­o unijního prezidenta Donalda Tuska na další dvouapůlle­té funkční období nepodpořil v Unii vůbec nikdo. Ani maďarský premiér Viktor Orbán, ani britská premiérka Theresa Mayová. A další spojenci z Visegrádu, Česko a Slovensko, se dokonce veřejně postavili za Tuska.

„Bez nás nic nebude,“holedbala se před hlasováním polská premiérka Beata Szydlová. Avšak už hodinu po začátku summitu narazila na tvrdou realitu, Tusk byl demonstrat­ivně všemi zbylými 27 hlasy členských zemí zvolen. Aby bylo polské pokoření úplné, kandidát polské vlády, europoslan­ec Jacek Saryusz-Wolski, nebyl na jednání Evropské rady ani vpuštěn a summit se odmítl jeho osobou byť jen chvíli zabývat jako alternativ­ou vůči Tuskovi. Na poslední chvíli zorganizov­ané předsummit­ové schůzky Szydlové s visegrádsk­ými premiéry i kancléřkou Angelou Merkelovou tedy vyzněly zcela naprázdno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia