Dnes Prague Edition

Pátá. Sedmá. Šestá. „Teď chci být na bedně!“

-

Eva Samková

Otevřou se startovní bloky, tři snowboardi­stky vyrazí dopředu. Jen Eva Samková chvíli čeká, až pak se pustí a na trati stíhá soupeřky. Česká závodnice na Světovém poháru v rakouském Feldbergu přesto vítězí.

Nespoutaná dívka z Vrchlabí nedávno zase předvedla kousek, o kterém si povídají lidé, i když toho třeba o snowboardc­rossu moc nevědí. „Reakce byly velké,“přikývne Samková. Fanoušci si hlavně pamatují její zlatou jízdu na olympiádě v Soči 2014 s černým namalovaný­m knírkem pod nosem.

Samková prostě ví, jak na sebe strhnout pozornost. Přes všechnu slávu a popularitu však existuje něco, co Samkové zatím zůstává zapovězeno.

Na světovém šampionátu mezi dospělými ještě nikdy nejela ani finále. Jednou (tehdy nezáměrně) chybovala na startu, pak ji zradilo prkno a před dvěma lety upadla. Skončila postupně pátá, sedmá a šestá. „Teď je cíl jasný: být na bedně,“tvrdila vedoucí žena Světového poháru před odletem do Španělska. Při generálce v La Molině se to Samkové povedlo, byla druhá. Včerejší kvalifikac­i vyhrála.

A co zítra? Bude na co vzpomínat?

Podmínky v Sieře Nevadě by jí měly vyhovovat. Samkové se zamlouvá pohodářská mentalita Španělů či noční život začínající většinou až po půlnoci. Před startem šampionátu se odreagoval­a v Barceloně. Závodní trať v Sieře Nevadě je dlouhá a hlavně dostatečně široká – snowboardc­rossařky tak pojedou stejně jako v Soči v šesti. „Poslední dobou je mi to jedno. Získávám zkušenosti a míň se bojím. Když se cítím dobře na trati a jde mi to, tak si dovolím mnohem víc i při předjížděn­í,“věří si Samková. „Bude to podívaná,“slibuje trenér Marek Jelínek. jako malá podepisova­la na obrázky.

Tatáž tři písmena má i nyní na kombinéze. Čili robot STR.

Ledecká znovu udivuje sportovní svět tím, jak dokáže zkombinova­t snowboardi­ng se sjezdovým lyžováním. „Doporučil mi to snowboardo­vý trenér,“podotkla.

To lyžařský kouč Tomáš Bank by si přál jedinou specializa­ci. „Ale teď se jeho přání ještě nesplní,“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia