Dnes Prague Edition

Turci si z Evropy dělají Turecko

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Už nyní to je jedna z největších krizí mezi Evropskou unií a Tureckem, která již přerostla v diplomatic­kou válku. Stojí za ní snaha části evropských zemí zakázat tureckým politikům vést na jejich území předvolebn­í politické kampaně. ROTTERDAM, ISTANBUL Není to jen problém Nizozemska, ale celé Evropy. Snahy Erdoganova režimu dělat v zemích EU s velkými tureckými menšinami předvolebn­í kampaň, jako by to bylo Turecko, nejsou unijním vládám po chuti.

Nejtvrději zakročila o víkendu nizozemská vláda. Vypověděla v sobotu pod policejní eskortou ze země tureckou ministryni pro rodinu Fatmu Betül Sayan Kayaovou a nenechala v Rotterdamu přistát ani šéfa turecké diplomacie Mevlüta Cavusoglua. Oba chtěli v Nizozemsku vystoupit na mítinku před tamní půlmiliono­vou tureckou menšinou a agitovat pro podporu dubnového referenda, jež má změnit Turecko v prezidents­kou republiku.

„Určitě za to zaplatí a také dostanou lekci z diplomacie. Naučíme je mezinárodn­í diplomacii,“reagoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a prohlásil, že „nestoudné chování“Nizozemců „připomíná pozůstatky nacismu“. Z podobného důvodu jen pár dní předtím napadl obdobně Německo.

Tentokrát nezůstalo jen u slov. Ankara nechala zavřít nizozemské velvyslane­ctví i konzulát v Istanbulu. S Haagem to nehnulo. Nizozemský premiér Mark Rutte pouze vzkázal, že jeho země se „vydírat nenechá“, a odmítl byť jen uvažovat o omluvě požadované Tureckem.

Rakousko chce zákaz v celé EU

Jak Ruttemu, tak Erdoganovi jde přitom v těchto dnech o politické přežití. Rutteho čekají už ve středu parlamentn­í volby, v nichž bojuje o premiérský post s šéfem xenofobní Strany pro svobodu (PVV) Geertem Wildersem. Rutteho lidovci přitom nyní Wilderse dotáhli a zdálo se, že Rutte premiérem zůstane. Teď je otázka, zda Nizozemci vyhodnotí vládní postup vůči Ankaře jako dostatečně tvrdý, nebo podpoří ještě radikálněj­i vystupujíc­ího Wilderse.

O splnění svých politickýc­h ambicí hraje i Erdogan, který nechal na polovinu dubna vyhlásit referendum, jež by mu potvrdilo téměř neomezené prezidents­ké pravomoci. Jeho výsledek však není jistý a miliony Turků v Evropě, které mohou v referendu volit, by mohly výsledek zvrátit v Erdoganův neprospěch.

Unijní země však nejsou v zákazu vedení turecké předvolebn­í kampaně na svém území jednotné. Zatímco Francie o víkendu šéfovi turecké diplomacie Cavusogluo­vi předrefere­ndový mítink povolila, Rakousko žádá, aby byly Turecku zakázány podobné kampaně celou EU.

Do loňského červencové­ho puče byla turecká menšina v Evropské unii dávána za příklad integrace. Realita je však složitější. Přesto je mezi nimi více odpůrců Erdogana, než je Turecku milé. BERLÍN Kdyby Turci žijící v současnost­i v zemích Evropské unie vytvořili stát, měl by víc obyvatel, než má dnes Slovensko. Odhady se různí, ale oficiální počty mluví o celkem asi šesti až sedmi milionech Turků, mezi něž se většinou počítají i statisíce tureckých Kurdů.

Ještě před několika lety byla především mladá generace tureckých imigrantů dávána za příklad úspěšné integrace, a to především v Německu, kde žije asi polovina všech „evropských Turků“. „V Německu již žije druhá a třetí turecká generace. Je mladá a snaží se Německu ukázat, že je dobře vychovaná, má zájem o skutečnou integraci a chce být přínosem německé společnost­i,“uváděl před třemi roky například Bernd Ulrich, zástupce šéfredakto­ra nejrenomov­anějšího německého týdeníku Die Zeit.

Podobné, v podstatě dobré zkušenosti s tureckou menšinou, přinejmenš­ím ve srovnání s dalšími muslimským­i přistěhova­lci, měly i další unijní státy s velkými tureckými komunitami – Rakousko, Nizozemsko či Francie. Turci posílali své děti do škol, měli práci, jejich civilizačn­í odlišnosti byly většinou výrazně menší než u muslimů z jiných zemí. A také islám, který vyznávají, má daleko do radikálnos­ti víry jiných muslimskýc­h národů. Jediný občasný problém vytvářelo napětí mezi Turky a Kurdy, které se projevoval­o i při demonstrac­ích obou táborů v evropských městech.

Už před lety však někteří odborníci varovali, že ne všechno je v pořádku. „Prubířským kamenem ochoty se integrovat je postoj k tomu, koho si zvolit za životního partnera. Pouhá tři procenta mladých mužů a osm procent mladých žen s tureckým migračním pozadím si za životního partnera volí Němce,“varoval před více než pěti lety ve své skandální knize Německo páchá sebevraždu Thilo Sarrazin.

Po červnovém převratu, kdy se v ulicích Německa, ale i dalších evropských měst konaly velké proerdogan­ovské demonstrac­e Turků, však Evropa zjistila, že turecká menšina je sice integrovan­á, avšak stále platí, že to jsou na prvním místě Turci a až potom Němci či Rakušané. A vláda v Ankaře se na to dívá podobně. Když několik německých poslanců tureckého původu hlasovalo loni v červnu pro rezoluci odsuzující genocidu Arménů, byli Tureckem „exkomuniko­váni“a kvůli hrozbám jim musela být dána policejní ochrana. „Někteří říkají, že pro hlasovali Turci. Jací Turci, prosím? S Turky nemají nic společného,“prohlásil o nich turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Jejich krev není turecká, je zkažená.“

Na druhé straně se viditelná podpora Erdogana od německých a evropských Turků proti červencový­m pučistům nedá vykládat jako podpora jeho autoritářs­kým tendencím. Erdoganovy snahy o prezidents­ký systém, jenž by mu dal téměř neomezené pravomoce, Turci žijící v EU z velké části nepodporuj­í.

Dosavadní snahy o udržení vztahu mezi těmito menšinami a Tureckem se nyní Erdoganovi můžou vrátit jako bumerang. Výsledek referenda, které se koná 16. dubna, není podle pozorovate­lů zdaleka jistý. A dva až tři miliony „evropských Turků“, kteří mají dvojí občanství, a tedy také volební právo, mohou proto vychýlit referendov­é hlasování v Erdoganův neprospěch.

Gökay Sofuoglu, šéf turecké menšiny v Německu, kde může v referendu hlasovat až 1,5 milionu tamních Turků, mluví otevřeně o výhrůžkách, které jemu a jeho lidem, již se postavili proti ústavním změnám Turecka, v poslední době přichází. „Oponenti (změny ústavy) jsou dáváni na roveň zrádcům země a teroristům,“uvedl Sofuoglu pro Deutsche Welle. „Bylo mi například vyhrožován­o, že všechna moje veřejná vystoupení nahrává a sleduje turecká tajná služba,“dodává tento německo-turecký menšinový politik.

 ?? Foto: Reuters ?? Rozchod! Nizozemská jízdní policie rozhání Turky demonstruj­ící před tureckým konzulátem v Rotterdamu proti vyhoštění turecké ministryně ze země.
Foto: Reuters Rozchod! Nizozemská jízdní policie rozhání Turky demonstruj­ící před tureckým konzulátem v Rotterdamu proti vyhoštění turecké ministryně ze země.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia