Dnes Prague Edition

PŘIJÍMAČKY NA SŠ TEST ZDARMA

-

Seriál MF DNES 1. díl: vzorová cvičení z češtiny

Čekají vás přijímačky na střední školu? 24dílný seriál MF DNES, který právě startuje, vám s nimi pomůže. Začínáme testy z českého jazyka a literatury. Setkáte se v nich s pěti typy úloh, z nichž každá má odlišnou formu, různé bodové hodnocení a vyžaduje i jiné řešení. Se všemi vás postupně seznámíme. Dnes si vyzkoušejt­e úlohy, v nichž vybíráte správnou odpověď z několika možných variant.

Úlohy s výběrem odpovědi (takzvané multiple choice) obsahují otázku a čtyři možné odpovědi, z nichž je vždy právě jen jedna správná. Nabízené odpovědi jsou označeny písmeny A),B), C), D). V tom, která odpověď je správná, nehledejte žádný systém. To by bylo zavádějící. Přiřazení správných odpovědí k jednotlivý­m písmenům je totiž nahodilé.

V případě tohoto typu úloh si dávejte pozor zejména na zadání, která obsahují záporný tvar slovesa (například není, neobsahuje a podobně). V nich máte najít odpověď, jež jako jediná nesplňuje kritérium uvedené v zadání. Nenechte se proto zmást a dobře si svou odpověď zkontroluj­te. Záporný tvar je v zadání vždy podtržen. Někdy zadání obsahuje výraz typu nejlépe, nejméně, nejspíše, nejvhodněj­ší a podobně. Na první pohled se tak může zdát, že úloha má více možných odpovědí. Cílem je však označit jen jednu, která vyhovuje zadání v maximální možné míře.

Přestože je těchto úloh v přijímacím testu nejvíce, pouze jejich správné odpovědi vám nemusí stačit k tomu, abyste test vykonali úspěšně. Mají totiž nejnižší možné bodové hodnocení (1 bod).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia