Dnes Prague Edition

Emotivní Zaorálek, král sjezdu ČSSD

Lubomír Zaorálek strhl emotivním projevem straníky a dostal nejvíc hlasů

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

BRNO Byl ho plný sál. Ani ten, kdo nechtěl poslouchat projev ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka před volbou místopředs­edy ČSSD, jeho plamenným slovům neunikl. A po bouřlivém potlesku delegátů od nich také z celého staronovéh­o vedení sociální demokracie dostal nejvíce hlasů.

Zaorálek se tak s 591 hlasy stal neformální­m vítězem sjezdu. Hlasovalo pro něj víc lidí než pro předsedu Bohuslava Sobotku, který ze sedmi stovek delegátů získal 460 hlasů.

„Zaorálek jako by spadl z jiného světa, celý jeho projev byla jedna velká show,“komentoval v zákulisí sjezdu emotivní projev plný výrazných gest jeden ze spolustran­íků. Jiný to shrnul krátce: výrazný, vtipný a emocí plný projev. Zároveň se ostře vymezil vůči předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, když varoval před oligarchy, a to mezi sociálními demokraty vždy přináší body.

Pokračován­í ze str. 1 „Ta situace je opravdu vážná, to, čeho jsme svědky, to je pokus odstavit politiku. My děláme politiku, já ji dělám léta. A já cítím, naprosto vím, že je tu nebezpečí, že politika bude zítra k ničemu. Pak ať se sníží ti poslanci a senátoři nebo ať se to zruší, vždyť to bude jen loutkové divadlo. To loutkové divadlo také vidíme v jedné politické straně v této zemi. Nebudu líčit ty až kuriózní ukázky toho, jak to tam chodí,“řekl Zaorálek ve svém projevu a ozýval se hlasitý potlesk.

Šéf české diplomacie, ač Sobotkův spojenec, navíc zjevně získal i některé hlasy předsedový­ch odpůrců. Jeho výrazné vystoupení rozsvítilo v zákulisí jednu myšlenku: že by do budoucna mohl být adeptem na převzetí otěží ve straně.

Nikomu nevadí

Ostatně ani před sjezdem nebyl Zaorálek na seznamu těch, kteří by mohli být v ohrožení. Právě naopak. A už po volbě předsedy a prvního místopředs­edy se v zákulisí tipovalo, že Zaorálek získá osmdesát pět procent hlasů. Nespletli se.

„Luboš Zaorálek je v sociální demokracii nesmírně populární. Všichni ho mají rádi. Je nekonflikt­ní člověk. Ani nevím o žádných nepřátelíc­h, které by měl. Také má inteligent­ní smysl pro humor,“říká místopředs­eda ČSSD Jan Birke.

A další to komentují s tím, že Zaorálek „nikomu nevadí“. Vlivný sociální demokrat Miroslav Jansta už před sjezdem mluvil o Zaorálkovi jako o politikovi, který by mohl být ve vedení ČSSD výraznější silou. „Jde o klasického levicového intelektuá­la, který umí rozproudit diskusi. Není to špidlismus, což je spíše příznak únavy. Luboš je jiný typ,“řekl Jansta v Lidových novinách. Pokud by podzimní sněmovní volby skončily pro ČSSD průšvihem, ohrozí to pozici současného předsedy Sobotky. To by mohla být šance pro Zaorálka, aby se stal nejmocnějš­ím sociálním demokratem.

Směr ODS?

Na druhou stranu jen „nevadit“tentokrát nemusí stačit. Strana cítí, že jde o rozhodujíc­í chvíli, možná v celé její dosavadní novodobé existenci, a není tajemstvím, že se část straníků obává varianty, že bude následovat pád svého kdysi největšího soupeře – ODS. O slovo by se pak v takové chvíli jistě přihlásili i Sobotkovi straničtí oponenti, mezi jejichž reprezenta­nty patří například jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Sám Zaorálek nejprve říkal, že na vedení sociální demokracie ještě nedozrál. Pak ale uvedl, že zraje. „Pozitivní je, že jsem v tom zrání po tomto sjezdu přece jenom pokročil. Připadá mi, že tento trend je pozitivní, a já budu rád, když to takto bude pokračovat,“řekl Zaorálek Aktuálně.cz s tím, že ale nejdůležit­ější je nyní uspět v parlamentn­ích volbách.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nástupce? Bohuslav Sobotka se zdraví s Lubomírem Zaorálkem na sjezdu ČSSD v Brně.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nástupce? Bohuslav Sobotka se zdraví s Lubomírem Zaorálkem na sjezdu ČSSD v Brně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia