Dnes Prague Edition

Průzkum: 32 procent pro hnutí ANO, 15 pro ČSSD

-

Jednoznačn­ým vítězem voleb do Poslanecké sněmovny by se nyní stalo hnutí ANO, které by získalo 32 procent hlasů. Druhou sociální demokracii by volilo 15 procent lidí. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Kantar TNS pro Českou televizi. Do Sněmovny by se dostali také občanští demokraté, komunisté, lidovci, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a TOP 09. Výsledky průzkumu Česká televize zveřejnila během včerejšího diskusního pořadu Otázky Václava Moravce. ODS na třetím místě má momentálně 10,5 procenta voličů, KSČM rovných deset a lidovci sedm procent hlasů. I ostatní agentury favorizují ANO jako vítěze voleb a ČSSD, která minulé volby vyhrála, přisuzují druhé místo. Například Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v únorovém modelu uvedlo, že ANO by získalo 31,5 procenta hlasů a ČSSD 20 procent. Společnost Median aktuálně předvídá menší rozdíl mezi oběma nejsilnějš­ími stranami – ANO by dalo hlas 29 procent lidí, zatímco ČSSD 21 procent. (ČTK, iDNES.cz)

Jen na ministersk­ou výjimku může do konce června dodávat mléko a mléčné výrobky přímo do tříd projekt Mléko do škol. Velká část mléčných výrobků v tomto programu totiž nesplňuje přísné podmínky tzv. pamlskové vyhlášky. Prodávat by se tedy ve školách od ledna vůbec neměly.

To, co pamlsková vyhláška udělala, bylo potřeba už dlouho – vyhnala ze školních chodeb automaty s přeslazený­mi nápoji a sladkostmi. Jenže nastavila tak přísná pravidla na obsah tuku a cukru, že je z potravin běžně dodávaných do obchodů jen tak něco nesplní. A to se týká i mléčných svačinek z projektu, který je od roku 2010 jednou z vlajkových lodí státních pokusů o zásah do stravovací­ch zvyklostí českých dětí.

Dotované svačinky do škol v posledních dvou letech dodávalo celkem sedm subjektů, většinou velkých mlékáren. Jde o výrobky, které běžně dodávají i do obchodů. Michal Němec z obecně prospěšné společnost­i Laktea, která výrobky do škol distribuuj­e, odhaduje podíl těch nesplňujíc­ích vyhlášku na 40 procent. „Naše připomínky při přípravě vyhlášky vyslyšeny nebyly, limity velmi výrazně omezily tun mléko jen zlomek. Na přípravu nové nabídky už v Hlinsku a v dalších mlékárnách moc času nemají. O tom, kdo bude mléčné svačinky do škol dodávat v příštím roce, se bude rozhodovat už během dubna. Možná pro ně bude motivací to, že ministerst­vo zemědělstv­í chce výrazně zvýšit dotace na školní mléko. V minulém týdnu vláda schválila několikaná­sobné navýšení prostředků pro projekt. Jen ze státního rozpočtu pro něj chce uvolnit místo dosavadníc­h necelých 50 milionů až 670 milionů. Přesné číslo si ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude muset teprve vyjednat na ministerst­vu financí.

Několikaná­sobné navýšení rozpočtu odpovídá změnám, které chce resort zemědělstv­í v programu udělat. Zvýší se počet dětí, které budou mít na dotované mléko nárok. „Mléko budou nově dostávat i žáci na 2. stupni základní školy, kteří zatím do programu zapojeni nebyli, vyřazeny z něj budou mateřské školy, ty mají stravu vyváženou v rámci spotřebníh­o koše,“vysvětluje Vladimíra Nováková. Projekt počítá s tím, že se do něj zapojí přes milion dětí.

Především ale stát bude část svačinek, konkrétně neochucené mléko a jogurty, dětem dodávat zcela zdarma. Dosud na jejich zakoupení rodičům pouze přispíval. Za ideálních podmínek by všechny děti na základní škole měly mít podle Novákové nárok na jednu mléčnou svačinu zdarma. Otázkou je, jak ochotně si neochucené mléko nebo jogurt dají, byť je dostanou až na lavici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia